charovna2017

обновена 1:59 PM EEST, May 27, 2017

Култура и изкуство

Култура и изкуство

„АРТЕЯ“ за шеста поредна година със "Златна четка" от Македония

art 2605171

За шеста поредна година Школа за изобразително изкуство „АРТЕЯ“ – Търговище е удостоена със Златен медал за колекция "Златна четка" от Световния конкурс за детска рисунка в Битоля, art 2605172art 2605173Македония 2017 г.

Престижната награда е присъдена на школата на Нели Чолакова за цялостно представяне на малките художници.

С индивидуални златни медали "Златна палитра" са отличени рисунките на 8-годишната Тихомира Пенкова и 6-годишния Владислав Станачков.

Рисунките на малките даровити творци от Търговище са отпечатани в каталога на победителите.

Диплом за участие в елитния конкурс в Македония получи и 7-годишната Гизем Ахмедова.


Сред новите отличия за „АРТЕЯ“ са и наградите от Международния конкурс за детска рисунка в Иран.

Със сребърни медали са удостоени 4-годишният Цветан Филипов и малкият Берк Бюлентов. Двамата са възпитаници на преподавателя Сиана Иванова в търговищката школа.


Сред новите отличия за Школа "АРТЕЯ" е и златният медал от Националния конкурс за весела детска рисунка "Малките нашенци" - Казанлък. С него се окичи талантливият 6-годишен художник Радо Мартин Владимиров.

 

 

art 2605174

Митко Стайков присъства на тържественото закриване на „Вълшебната завеса“

ou 10517

Областният управител на Търговище Митко Стайков присъства на закриването на 18-Международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“. Снощи на официална церемония в Драматичния театър бяха раздадени наградите на участниците в тазгодишното издание.

Както вече ви информиахме, журито поощри четири от тях и връчи специална награда на директора на Драматичен театър Търговище Петър Петров за успехи в създаването и популяризирането на спектаклите за деца.

Петър Петров получи специални поздравления и от областния управител.

„Със своите 18 издания фестивалът превърна Търговище в център на детския театър и регионът ни доби международна популярност.“ , каза Стайков и благодари на директора на театъра за неговата всеотдайност и енергия в организирането на фестивала.

Награди връчиха и партньорите на театъра от Интернешънъл талант клъб, Канада. Те удостоиха Димитър Чернев с грамота за Цялостен принос към българския театър и към фестивала „Вълшебната завеса“.
Наградата на канадския клуб за най-добър драматургичен текст получи Лиляна Байлова – грамота и чек за 1000 долара.

Търговищки художник с голямата награда за живопис от „Лудогорие 2017“

ag 2405171

Търговищкият художник Ангел Гаджев е носителят на голямата награда за живопис от Седмата национална изложба „Лудогорие 2017“. Тя бе официално открита вчера в Художествена галерия „Проф.Илия Петров” в Разград. Организатори на творческата проява са Община Разград, Художествена галерия „Проф. Илия Петров“, Съюзът на българските художници, със съдействието на Министерството на културата.

ag 2405172
Ангел Гаджев бе удостоен с престижното отличие за творбите си „Край реката“.


165 творби на 120 автори участват в Седмата национална изложба в Разград, след селекция от общо изпратени близо 400 творби на 170 автори от страната и чужбина. Жури от български художници и изкуствоведи, избрано от УС на СБХ, с председател Антон Стайков, номинира и определи най-добрите авторски творби. Според регламента на изложбата отличените творби ще останат за фонда на галерията в Разград.


За първи път Националната изложба "Лудогорие" в Разград се провежда през 1971 година по инициатива на художниците Ради Неделчев, Васил Карадимов и Веселин Парушев. Форумът се организира на всеки четири години, но през 1983 година традицията се прекъсва, заради липса на финансови средства. Културно събитие се възстановява след 30 години през 2013 година, когато се провежда петото издание на проявата. Сега форумът се организира на всеки две години и цели да запознае ценителите на изкуството, жителите на града и региона със съвременните тенденции в развитието на българското и чуждестранното изкуство.


Снимки: e-razgrad.bg, Н. Чолакова

В читалището редят изложба на шестима млади творци от Търговище

di 1403172

Читалище „Напредък-1864” ще бъде домакин на много интересна изложба утре – неделя, 14 май.


В експозицията „Експериментален проект” ще бъдат представени произведения на изкуството и занаятите – смесена техника, на шестима млади творци. Сред тях е Християна Панайотова – ВЕТА - архитект, дизайнер и художник, която само преди два месеца направи самостоятелна изложба с дигитални рисунки в читалището и предизивка голям интерес у търговищенци.


Съв свои произведения ще участват още Христина Христова – Рисс Риссс – сценограф и дизайнер, и художниците Ивелина Иванова, Антон Стойнов, Атанас Атанасов и Ивайло Пламенов.


Изложбата ще бъде открита от 18.00 ч. в ритуалната зала на читалището.

Отново триумф за Балетна формация „Търговище” на Купа „Българска роза"

cmdi 230517

С голямата награда Купа „Българска роза” и още десет купи и три медала се завърна от Казанлък Балетна формация „Търговище”, към Младежки дом-Търговище, с ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева.
Националният конкурс за класически, характерни и модерни танци за Купа "Българска роза" се организира от МОН, Община Казанлък и ОДК-Казанлък. Той е престижен танцов форум, на който и през тази година бе отделено голямо внимание на класическия балет. При добра конкуренция, Балетна формация Търговище спечели много отличия във всички възрастови групи и направления. Част от танците балетната формация представи в сегашния им състав от изпълнители за първи път на сцената в Казанлък.
В направление „Класически балет” при индивидуалните изпълнители, 12-15г., Бусе Йълдъз бе отличена с първа награда за танца "Тарантела.
В същото направление, категория "Дуети" втора награда /при неприсъдена първа/ бе отредена на танца "Болеро", в изпълнение на Бусе Йълдъз и Дилек Мехмедова.
В категория „Малка група”, 8-11 години, първа награда бе присъдена на балетната формация за танца "Музикален момент".
В категория „Малка група”, над 15 години, трета награда бе присъдена на танца "Токата и фуга", изпълняван от най-големите момичета от балета.
В категория "Формации" – при най-малките, 8-11 години, първа награда спечели отново балетната формация на Младежки дом-Търговище с танца „Валс”.

При формациите над 15г. първа награда бе присъдена безусловно на Балетна формация Търговище за танца „Рапсодия Вардар”.

В направление „Характерни танци”, при малките групи, 12-15г., с първа награда бе отличен танцът „Катюша” на средната възрастова група, танцуваща в балета.

В категория „Малка група”, над 15 години, първата награда бе отново за Балетна формация "Търговище и "Индийски танц".
При формациите, в това направление най-малките танцуваха „Ромашка” и отново за тях бе първата награда.
В третата възрастова група, на балета бе присъдена първа награда за „Арменски танц”.

В направление „Съвременни танци”, в категория „Малка група”, над 15 години, първата награда бе отново за балетната формация, с танца "Буря".
Севдалина Стойчева бе наградена с купа и грамота за педагог и хореограф.
Голямата награда на конкурса Купа „Българска Роза” бе присъдена на състава получил най-много отличия по време на Националният конкурс за класически, характерни и модерни танци - Казанлък - това бе Балетна формация „Търговище”, с ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева.

ЦМДИ Търговище

Драматичен театър Търговище със специалната награда на журито на "Вълшебната завеса"

zv 905172

Тази вечер на официална церемония ще бъдат връчени наградите от тазгодишния Международен фестивал "Вълшебната завеса".


Жури в състав: Зоран Караич - председател, и членове - Лео Капон и Стефан Янков, определи за най-добро представление, за ярко актьорско присъствие и изграждане на заразителен театрален разказ Градски театър Анталия за спектакъла “Тролове и хора” от Селма Лагерльоф.

За търсене на нови форми за общуване с различна публика от най-малките до тийнейджърите и за актьорски ансамбъл наградата е за Държавен куклен театър Сливен и спектакъла ”3а принцесата, която...” от проф. Дора Рускова.

3а съвременен прочит на класическа приказка, за стилизация и хумор и добра екипна работа е отличен спектакълът ”Пат Пат”от Доналд Бисет на Драматично-куклен театър ”Константин Величков” Пазарджик.

3а възхитителното, жизнерадостно представление за тийнейджърската публика наградата отива за “Принцеса Бум Тряс” от Здрава Каменова на Държавен куклен театър Бургас

Специална награда на журито за успехи в създаването и популяризирането на спектаклите за деца се присъжда на Драматичен театър Търговище.

Почетен медал от Беларус за 5-годишна художничка от Търговище

ms 200517

5-годишна художничка от Търговище е сред тримата български медалисти от международен арт-форум в Беларус.


ms 2005172Малката Гайе Гюрселова от Ателие „Шарени пръсти“ при ОНЧ „Напредък 1864“ заслужено спечели почетния медал с рисунката си „Зима“ в международния конкурс за графика и живопис, Беларус 2017.


Дванадесет художници и учители по изобразително изкуството определиха победителите в тазгодишния конкурс, в който взеха участие близо 12 000 творби от 35 държави.


С диплом за отлично представяне са отличени и 5-годишните Амелия Димитрова и Николай Кристиан Николов от Аелие "Шарени пръсти".


Благодарствени писма за участие в конкурса получават още 10 възпитаници на преподавателя Магдалена Стоянова: Беррин Еджевит, Алекс Пасков,Наталия Пламенова, Мартин Шайков, Гамзе Синанова, Даниел и Глория Таневи, Селен Танева, Ванеса Вениславова и Иван Владимиров.

Три малки госпожици станаха "Звезди на "Вълшебната завеса"

zvz 1205171

За пореден път заедно с надпреварата на професионалистите на сцената на Драматичен театър - Търговище, своя талант показаха и малки кандидати за артистична слава в шоу- кастинга „Звезди на Вълшебната завеса".

zvz 1205172
Журито присъди първо място за артистичност на две малки госпожици. Звезда на „Вълшебната завеса“ в първа възрастова група стана 5-годишната Пламена Попова от ДГ „Осми март“, която изпълни на сцената „Приказките на Маша“.

zvz 1205173

При по-големите „Звездата“ получи 9-годишната Ема Кадънова от Театрална работилница „Сръчковци“ към ЦПЛР-ОДК, която представи българската народна приказка „Куцото петле“.


За най-оригинален костюм първа награда получи 6-годишната Вероника Петрова от ДГ „Здравец“, която се представи като лисицата от приказката „Кокошката с червената престилка“.


Поздрав към всички участници и гости на конкурса отправиха малките звезди от Куклено-театрална студия към ОНЧ „Напредък 1864“ с ръководиел Грета Неделчева, с двата етюда „Рио“ и „Клоунада“.

zvz 1205174

50 плюс 2 живописни платна в юбилейната изложба на Татяна Трендафилова

it 1905171

Юбилeйнa излoжбa нa xyдoжничĸaтa Taтянa Tpeндaфилoвa беше oтĸpитa тази вечер в XГ „Hиĸoлa Mapинoв“ в Tъpгoвищe.


50 плюс 2 са изложените живописни платна в експозицията. Това е така, защото днес ставам на 50 години и 2 дни, обясни Трендафилова и допълни, че първоначалният замисъл е бил изложбата да бъде ретроспективна. Впоследствие художничката решава да включи по-новите си картини - в акварел и масло.

it 1905173
„Обичам природата, обичам движението. В България има толкова красиви кътчета! Живописта ми дава сили, енергия и устойчивост“, каза още авторката на живописните пейзажи и не скри, че удоволствие й доставя и рисуването на портрети и натюрморти.


„Никога не зная как ще изглежда картината в готовия й вариант“, сподели Трендафилова и допълни, че винаги търси провокацията, както и че е много критична към себе си и работата си.

it 1905172
Виждам цветове, виждам пролетно настроение и оптимизъм в тази изложба, каза в приветствените си слова към търговищкия творец кметът д-р Дарин Димитров.


Много приятели, колеги, ученици и любители на изкуството присъстваха тази вечер на откриването на изложбата. В нея, освен пейзажи от красива България, могат да се видят и такива – от Истанбул и Венеция, от Египет и Гърция. Всички картини показват тeмпepaмeнтнaтa пpиpoдa нa aвтopĸaтa.

it 1905174
Taтянa Tpeндaфилoвa e пpeпoдaвaтeл пo изoбpaзитeлнo изĸycтвo във ІІ CУ „Πpoф. H. Mapинoв“ вeчe 25 гoдини. Зaвъpшилa e живoпиc във BTУ "Cв. Св. Kиpил и Meтoдий" пpи пpoфecop Hиĸoлa Pycчyĸлиeв . Учacтвaлa e в мнoгo излoжби и плeнepи. Cлeд Bapнa, Πлoвдив, Pyce, тoвa e пeтaтa й caмocтoятeлнa излoжбa и втopa в poдния й гpaд.

 

Хепънинг и четири пиеси в последния ден на „Вълшебната завеса“

vz 120517

С пиесата “СВЕТУЛКИ” на Театър 199 ”Валентин Стойчев” София стартира последният ден от фестивала „Вълшебната завеса“. Тя започва в 10 ч. на сцената на кукления театър и е подходяща за деца от 6 до 12 години.


В 11,30 ч. предстои “ОПАСНО ЗИМНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ” на Драматично-куклен театър Враца, а точно в 12,30 ч. започва Хепънинг и работно ателие с театър “Пан” пред Драматичния театър.


Следобед в 14,30 ч. малките зрители ще могат да се забавляват с героите на ‘СУПЕР Д-Р ДИМИТРОВ ИЛИ ПРИКАЗКА ЗА МРЪСНИТЕ РЪЦЕ” на Държавен куклен театър Търговище.


Последният спектакъл е от 16 ч. на сцената на търговищката драма. Държавен куклен театър Бургас ще представи “ПРИНЦЕСА БУМ ТРЯС” от Здрава Каменова.

Награди за три млади търговищки певици от конкурса „Сарандев“

ks 190517

Три млади певици от Търговище се представиха блестящо на Европейския младежки поп-рок конкурс „Сарандев“ – Добрич 2017.


Първо място в първа възрастова група заслужено спечели Сесил Алпер, а трета награда журито с председател Хайгашод Агасян присъди на Елеонора Димитрова.


При по-големите Рая Христова бе удостоена с втора награда.


Мотото на певческия конкурс тази година бе „Не на наркотиците, не на страха, да пазим природата, да спасим човечеството!”. Негови организатори са Община Добрич и Младежки център.

Тази година в конкурса участваха близо 60 младежи от Сърбия, Гърция, Казахстан, Унгария и България. Гран при спечели Гулнара Кошенова от Казахстан.


Награждаването и галаконцертът са тази вечер в залата на Младежкия център.

Раздадоха наградите в конкурса „България в картини и слово“

ou 1105173

8-годишната Калина Калоянова Колева от I СУ „Св. Седмочисленици“ получи специалната награда на областния управител на Търговище за участието си в Националния конкурс „България в картини и слово“. Тя се състезава в направление “Изобразително изкуство”.

Наградата връчи заместник областният управител Недко Иванов. Той пожела на малката художничка да отделя достатъчно време, за да се учи отлично, да следва мечтите си и да развива таланта си.

Националният конкурс „България в картини и слово“ се провежда за четвърта поредна година. Организиран е от Обединен детски комплекс – Търговище.

Тази година общият брой на участниците е 1085 от 26 области. Те се състезаваха в направленията “Изобразително изкуство”, “Литературно творчество”, “Електронна презентация и видеоклип“.

Резултатите от конкурса са обявени на сайта на ОДК – Търговище: http://odk-targovishte.eu/

Рисунките на три деца от Търговище ще красят страниците на православен календар в Хамбург

odk 190517

Школата за изобразителни изкуства към ЦПЛР – Обединен детски комплекс Търговище получи благодарствено писмо за участието на малките си художници в Четвъртия конкурс на Българската православна църковна община „Св. Св. Кирил и Методий“ в Хамбург. Той се състоя с благословението на Негово Високопреосвещенство Митрополит Антоний. Тази година темата беше „В царството Божие“.
Творбите на Никол Минчева, Дария Данаилова и Теодора Русева са сред 13-те избрани картини, които ще красят страниците на православния календар на организаторите за 2018г. Висока оценка за участието си получават Вивиан Стоянова и Виктория Димитрова, също възпитаници на преподавателя Нора Иванова.


„Тaзи година нашето жури имаше много тежка задача - да реши кои са онези 13 творби, които представят цялата тази чудна въртележка от детска фантазия! На 13 май, в рамките на тържественото отпразнуване на 10-годишнината от създаването на общината ни, участвалите в конкурса рисунки бяха изложени и бяха обявени имената на децата, чийто рисунки са избрани да бъдат отпечатани на страниците на календара ни. В началото на декември в Хамбург ще организираме отново детски празник, на който ще се раздават подаръците и ще направим последната за годината изложба с творби, участвали в тазгодишния конкурс”, споделя координаторът на детския творчески конкурс Люба Карабаджакова.

Три чуждестранни спектакъла и шоу в третия фестивален ден на „Вълшебната завеса“

vz 805151

Третият фестивален ден на „Вълшебната завеса“ ще започне точно в 10,00 часа в кукления театър с постановката на Държавен куклен театър ”Гео Митев”-Ямбол “ПАЛЕЧКА”, подходящ за деца от 6 до 12-годишна възраст.

От 11,30 часа на сцената на Драматичния театър ще бъде поставен спектакълът на Градски театър - Анталия “ТРОЛОВЕ И ХОРА”.

След обяд от 15,00 часа малките зрители ще могат да видят Бобо и Биби на Клоунски театър-Прага, Чехия на сцената на кукления театър, а от 17.30ч. в ĸaмepнaта зaлa на драмата - “ДOБPO УTPO” на Mлaдeжĸи тeaтъp” Йoн Kpeaнгa”-Бyĸypeщ, Pyмъния.

Вечерта от 18,30 ч. предстои Шоу-кастинг “Звездите на вълшебната завеса” на сцената на Драматичния театър.

Художничката Татяна Трендафилова реди 50 живописни платна в юбилейна изложба

tt 160517

Юбилейна изложба на художничката Татяна Трендафилова ще бъде открита в навечерието на 24 май в ХГ „Никола Маринов“ в Търговище.


Татяна Трендафилова е преподавател по изобразително изкуство във II СУ „Проф. Н. Маринов“ вече 25 години. Завършила е живопис във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" при професор Никола Русчуклиев . Участвала е в много изложби и пленери. След Варна, Пловдив, Русе, това ще бъде петата й самостоятелна изложба, която е втора в родния й град.


Около 50 живописни платна – акварел и масло, сред които пейзажи, натюрморти и портрети в наситени тонове, разкриващи темпераментната природа на авторката, ще могат да видят гостите на експозицията.


Изложбата ще бъде открита на 19 май – петък, от 18,00 часа в ХГ „Никола Маринов“.

Дискусия и четири пиеси във втория фестивален ден на „Вълшебната завеса“

vz2 100517

Вторият фестивален ден на „Вълшебната завеса“ ще започне точно в 10,00 часа в кукления театър със спектакъла ‘КУКЛАТА БАРБИ” на Родопски драматичен театър “Николай Хайтов” Смолян.


В 11,30 ч. в Драматичния театър започва ‘ПИПИ ДЪЛГОТО ЧОРАПЧЕ” на Драматично-куклен театър “Васил Друмев” Шумен. Той е подходящ за деца от 6 до 10-годишна възраст.


След обяд от 15,30 часа отново в Кукления театър малките зрители ще могат да видят “ЧУДОТО НА АЛЕНИТЕ ПЛАТНА” на “Teatrol-theater” Москва, Руска федерация.

От 16,30 часа в Драматичен театър предстои ‘ЗА ПРИНЦЕСАТА,КОЯТО….” - мюзикъл за деца на Държавен куклен театър Сливен, а от 17,30 ч. ще се проведе дискусия на тема ”Театърът за деца в пространството на европейския театър”.

Пет медала за млади търговищки художници от Меджународен конкурс в Турция

odk 150517

Малките художници от Школата за изобразителни изкуства към ЦПЛР – ОДК Търговище отново се окичиха с много медали.

Този път отличията идват от съседна Турция. В 29–ия Международен конкурс за детска рисунка – Газиантеп, Турция са участвали 21 държави, а общият брой на участващите в конкурса рисунки е 5913. В това число са и нашите 40 рисунки, споделя директорът на Детския комплекс Валентина Радева.

Златен медал от престижния конкурс печели Йордан Тотев. Сребро за рисунките си получават Ясмин Феттова и Емили Христова, а бронз - Стефан Стефанов и Дилек Мехмедова. С Дипломи за отлично представяне са оличени Елиф Еюб и Гала Тодорова.

Преподаватели на талантливите малки художници са Нора Иванова и Ивелин Стоянов.

Снимка: ЦПЛР-ОДК

Карнавално шествие и детски смях белязаха откриването на фестивала „Вълшебната завеса 2017“

vzav 90517
Тази сутрин малки и големи любители на театралното изкуство изпълниха площада пред Драматичния театър в Търговище. Поводът бе откриването на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“.

Заместник областният управител на Търговище Недко Иванов бе сред официалните гости на първото фестивално представление. От името на областния управител той поздрави актьорите, и организаторите на фестивала.

zv 905171

„За 18 поредна година магията на театъра завладява Търговище и областният център се превръща в център на театралното изкуство за деца. Фестивалът „Вълшебната завеса“ е сред най-очакваните събития, показващи културния ни потенциал, а спектаклите, които предстои да видим, дават заявка за един триумф на театралното изкуство. И най-важното – те са достъпни за всеки“, каза в обръщението си заместник областният управител.

Той изтъкна, че театърът е вълшебството, което най-успешно развива детското въображение.

zv 905172

„Благодаря на хората на изкуството, че ни потапят в този въображаем и магичен свят и успяват да ни откъснат от ежедневието. Искрено вярвам, че през тази фестивална седмица ще се насладим на вълнуващото представяне на гостуващите спектакли“, подчерта още Иванов.

Театралният фестивал продължава до края на седмицата с богата програма, в която са включени 15 представления на български и чуждестранни трупи.

zv 905173

Откриха изложба „Eĸcпepимeнтaлeн пpoeĸт” в читалището

iz 1505171

„Eĸcпepимeнтaлeн пpoeĸт” се нарича изложбата с уникални творения на шестима млади творци от Търговище.

Тя беше открита снощи в Ритуалната зала на читалище „Напредък“ и ще остане подредена до края на тази седмица.


Cъв cвoи пpoизвeдeния в експозицията yчacтвaт Xpиcтиянa Πaнaйoтoвa – BETA, Xpиcтинa Xpиcтoвa – Pиcc Pиccc – cцeнoгpaф и дизaйнep, и xyдoжницитe Ивeлинa Ивaнoвa, Aнтoн Cтoйнoв, Aтaнac Aтaнacoв и Ивaйлo Πлaмeнoв.

Те показват фотографии, картини, дигиални рисунки, творби - смесена техника и от занаятите.

iz 1505172

Много художници и бивши преподаватели на младите творци присъстваха на откриването на изложбата и ги поздравиха за ентусиазма и нестандартното им мислене.
Музикален поздрав към участници и гости отправи певицата Теодора Лавдинова.

От днес Търговище отново е домакин на “Вълшебната завеса”

vz 90517

От днес Търговище отново става домакин на Международния фестивал за спектакли за деца “Вълшебната завеса”. Тази година е неговото XVIII издание, което ще премине под мотото “Игрите на въображението”.
Организатори на фестивала са Министерство на културата, Община Търговище, Драматичен театър – Търговище и Сдружение МФСД “ Вълшебната завеса”.
15 заглавия попаднаха след селекция в основната програма на театралния фестивал. Сред тях на трупи от Русия, Турция и Чехия. Традиционно участие има и Младежки театър „Йон Креанга“ от Румъния.
Фестивалът ще бъде открит по традиция с площадна приказка на “Жар” Театър. В първия ден малките зрители ще могат да видят “ТРИМАТА БРАТЯ И ЛАМЯТА” на Драматичен театър Търговище, “ПАТ-ПАТ” на Драматично-куклен театър ”Константин Величков” Пазарджик и “МЕЧО-ПУХ” на Държавен куклен театър – Варна.

18°C

Targovishte

Showers

Humidity: 53%

Wind: 28.97 km/h

  • 28 May 2017 20°C 11°C
  • 29 May 2017 22°C 11°C