charovna2017

обновена 2:06 PM EET, Nov 24, 2017

Култура и изкуство

Култура и изкуство

Наградиха най-успешните читалища в община Търговище

ch 2311172

Читалище „Развитие“, село Буховци бе отличено за цялостната си дейност на Годишните награди за най-успешни читалища в община Търговище. Официалната церемония се състоя в концертната зала при ОНЧ „Напредък-1864“ - Търговище. Събитието се проведе за пети път, а целта е да бъдат стимулирани най-активните читалища през календарната година.


Победител в категория "Библиотечно-информационна дейност” е читалище „Йордан Миндов“, с. Алваново. Наградата за „Любителско художествено творчество и съхранение на автентичен фолклор“ получи читалище „Пробуда“, с. Кралево. Народно читалище „Просвета“, с. Надарево спечели в категорията „Читалището - център за развитие на общността“. Читалище „Иван Вазов“, с. Здравец взе наградата за проекти и партньорства.
Призьорите в петте категории бяха определени от експертна комисия, назначена със заповед на кмета на общината д-р Дарин Димитров. В номинациите бяха включени 27 от общо 38 читалища в общината.


Тази година за първи път, както победителите, така и номинираните, получиха плакети и парични награди, изразяващи се в процент от държавната субсидия на всички читалища в общината.


С поощрителни награди за иновация и съхраняване на местните традиции и празници бяха отличени читалищата в с. Вардун, с. Драгановец и с. Макариополско.


Извън номинациите, награда изненада получи читалището в с. Кралево. Впечатлен от работата с деца на културната институция, директорът на търговищкия куклен театър Ивайло Марков обяви безплатен спектакъл за най-малките в селото.


На церемонията присъстваха областният управител Митко Стайков, заместник-кметовете Валентин Велчев и Рая Матева, секретарят Христалина Халачева, председателят на Общинския съвет Хатидже Алиева, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ Косьо Костов, председателят на постоянната комисия по образование към общината Дамян Иванов и други.
Церемонията беше съпроводена с изпълнения на танцови и певчески състави към читалищата в община Търговище.

ch 2311171

ch 2311173

Валентин Танев, Краси Ранков и Стефка Янорова гостуват с „Безумна нощ” в Търговище

3 4

"Безумна нощ" ще представи на търговищка сцена ДКТ "Иван Димов" – Хасково.

Текстът на пиесата е на Рей Куни, който е смятан за „краля на комедията”. Постановката е под ръководството на Валентин Танев.
Действието се развива в Лондон в хотел „Уестминстър”, стая 648. В нея отсяда финансовият министър заедно с любовницата си, секретарка на опозицията. Всичко върви добре, докато не намират труп, притиснат на прозореца на стаята, който обърква цялата вечер. От този момент започват низ от комични ситуации. Следват неочаквани събития и много смях.

Сценичен вариант и постановка - Валентин Танев

Сценография и костюми - Николай Нинов

Участват: Красимир Ранков,Стефка Янорова, Валентин Танев, Кирил Кавадарков, Дамян Тенев, Анна Симова, Иванка Шекерова,
Явор Костов

Комедията по Рей Куни търговищенци ще могат да гледат на 21 ноември, от 19 часа.

Снимка: salzaismyah.bg

"Златна лира" и пълна зала за половинвековния юбилей на Духов оркестър Търговище

do 1711171

Πoлoвинвeĸoвният юбилeй на Духовия оркестър бe oтбeлязaн c богата двyчacoвa пpoгpaмa, ĸoятo мyзиĸaнтитe и гостите-coлиcти пoдapиxa нa тъpгoвищнeци. Зaлaтa нa Дpaмaтичния тeaтъp нe ycпя дa пoбepe вcичĸи жeлaeщи дa ce нacлaдят нa тяxнoтo изĸycтвo.

do 1711172

Представени бяха някои от най-добрите изпълнения на оркестъра през годините. Интерес предизвикаха вариациите на песни на Адел и Металика в изпълнение на Валерия Пейчева и търговищката банда Metal Militia заедно с хор „Родна песен“ и Духовия оркестър.

do 1711173

B бoгaтaтa ĸoнцepтнa пpoгpaмa взeха yчacтиe и диригентът с търговищки корен Йозджан Сьонмез, пeвцитe Наталия Тенева и Пламе Зафиров - Зaфaя, мyзиĸaнтитe Петър Драмов, Иван Йорданов, бpaтятa Милен и Петър Петрови, Валтер Топалов и Явор Стойчев. Водещ на празника „Любими музикални моменти“ бе телевизионният журналист Петър Бакърджиев.

do 1711174

do 1711175

do 1711176
С най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – „Кристално огърлие“, беше удостоена Красимира Коларова – диригент на търговищкия оркестър, за изключителен принос в развитието на изкуството и културата и по случай 50-та годишнина на Духов окестър Търговище. Наградата й бе връчена от председателя на СДМТД Станислав Почекански.


С престижната награда „Златна лира“ бяха удостоени формацията, която чества половинвековен юбилей, и петима оркестранти. Празникът беше уважен с поздравителен адрес от министъра на културата Боил Банов. Много цветя и поздравления музикантите получиха и от свои колеги от страната и чужбина.

Откриват изложба, посветена на 85 години от рождението на Янаки Манасиев

galeriq trg1Изложба, посветена на 85 години от рождението на Янаки Манасиев, ще бъде открита в Художествена галерия „Никола Маринов“ в Търговище.


Експозицията включва живопис, графика и рисунки на именития художник.


Янаки Манасиев е роден на 7.XI.1932 в с. Божица, Търговищко. Той е сред най-видните представители на българското изкуство от 60-те и 70-те години на ХХ век. Завършил Художествената академия при проф. Илия Петров и доц. Боян Петров, самият той става по-късно доцент по живопис във Великотърновския университет. През краткия си път авторът създава внушителна по размери, многообразна и високо стойностна продукция. Произведения на Янаки Манасиев притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, ХГ „Н. Маринов“ и частни лица в България и чужбина.


Изложбата в Търговище ще бъде открита в четвъртък – 9 ноември, от 18,00 часа в Зала 2 на галерията.

Нов триумф за Балет "ВЕГА" на национален конкурс във Варна

23585216 v

На 11 и 12 ноември 2017 г., в Двореца на културата и спорта в град Варна, се проведе 19-ти Национален конкурс „Празник на танца” 2017 г.


Танцьорите от Балет „Вега” към ЦМДИ-Търговище, с гл. худ. ръководител Марианна Савова, участваха в съботната надпревара с групови изпълнения във втора и трета възрастова група, в категориите съвременни и характерни танци. Многобройна и силна бе конкуренцията в продължилия почти 16 часа танцов маратон, със състави от цяла България.


Нашите момичета отново се представиха блестящо и заеха челните места в категориите, в които се състезаваха:


• Първо място, втора възрастова група, „Съвременни танци”, група
• Трето място, втора възрастова група, „Характерни танци”, формация
• Първо място, трета възрастова група „Характерни танци”, група
• Първо място , трета възрастова група „Характерни танци”, формация
• Най-големия приз, Специална награда в категория „Съвременни танци”, в трета възрастова група, получи навият танц на „Вега” –„Орисия”.


Марианна Савова – главен художествен ръководител на състава:
„В последните години „Празник на танца” се утвърди като един от силните национални конкурси, който по брой участници надмина много международни фестивали. Имахме известни колебания дали да участваме, тъй като след миналогодишното отлично представяне, сами бяхме вдигнали летвата за себе си. През този сезон повечето от водещите ни танцьори са вече студенти. На миналогодишното издание на конкурса всички наши танци бяха с първа награда, което автоматично ги изключва от право на участие и трябваше много бързо да обновим репертоара и да се справим с подготовката, а сме в началото на творческия сезон. Благодаря на всички танцьори, че се справиха с тази нелека задача и намериха физически и психически сили да издържат до края на дългия и напрегнат конкурсен ден. Благодаря и на родителите за разбирането и подкрепата! Въпреки колебанието при подготовката, съм щастлива, че затвърждаваме постиженията си и е невероятно усещането да си признат за пръв сред добрите.Това мотивира и децата в творческия процес.”
Да припомним, че в миналогодишното издание на конкурса се стигна до прецедент. Жури и организатори присъдиха на „Вега” Гран При за изключително представяне, награда която не бе предвидена в статута на „Празник на танца” до този момент.

ЦМДИ - Търговище

Певица от "Шарено герданче" - лауреат на предаването "Млади фолклорни таланти"

22459508 10155780123964084 5659240540967253999 o

Ивайла Петрова от ДФА "Шарено герданче", с ръководител Светла Стаменова, е лауреат за месец октомври на предаването "Млади фолклорни таланти" на Българското национално радио. За нея са гласували слушателите на предаването.


Като месечен победител Ивайла ще вземе участие в големия концерт на "Млади фолклорни таланти", който ще се състои в зала 1 на БНР през февруари. Заедно с нея ще пеят и големите момичета от "Шарено герданче", които подкрепят Ивайла в соловото й изпълнение.


През следващите месеци гласовете и на други солисти на "Шарено герданче" ще прозвучат в ефира на предаването.

ЦМДИ - Търговище

Духов оркестър - Търговище отбелязва половин век с концерт в театъра

kk do3

С празничен концерт „Любими музикални моменти“ Духовият оркестър при Община Търговище с диригент Красимира Коларова ще отбележи своята 50-годишнина.


Водещ на празника ще бъде нашият земляк - телевизионният журналист Петър Бакърджиев.


В богатата концертна програма ще вземат участие солисти-земляци, прославили града и страната по целия свят - Йoзджaн Cьoнмeз oт Typция, сопраното Baлepия Πeйчeвa, певците Haтaлия Teнeвa и Зафая, музикантите Πeтъp Дpaмoв, Ивaн Йopдaнoв, братята Mилeн и Πeтъp Πeтpoви, Baлтep Toпaлoв, Явop Cтoйчeв, бандата Metal Militia и хор „Родна песен“.

Концертът е с начало 18,00 ч. на 16 ноември – четвъртък, в Драматичния театър.

Младежкият дом обяви темата на конкурса „Cлoвo и бaгpa“

 sgr mldom1117

„Писмо до теб, който ще седнеш на моя чин след 18 години” е темата на новия литературен конкурс на Младежки дом - Търговище.


Вчера стана ясна темата на 19-ия oбщинcĸи ĸoнĸypc зa твopчecтвo „Cлoвo и бaгpa“ за есе, разказ, съчинение. Целта му е да стимулира творческото мислене на младите хора, да открива нови таланти и да бъде форум за изява на млади творци.


Според регламента, в конкурса могат да участват ученици от VII до ХІІ клас. Те могат да представят есе или съчинение по темата. Литературните творби трябва да бъдат до 3 печатни страници.


Създай история за измислени от теб художествени герои, между които има 18 години, променящи света и училището ти. Помисли - дали хората ще са много по-отдадени на технологиите или ще са направили всичко възможно да се върнат към природата и по-естествения начин на живот, посочват организаторите.


Компетентно жури ще оценява стила и оригиналността на текста.


Краен срок за изпращане на творбите: 10 февруари 2018 г. Отличените участници в конкурса ще получат грамоти и предметни награди. Заключителният етап на конкурса „Слово и багра” и награждаването ще се състоят през месец февруари.


Интересът към миналогодишния конкурс беше много голям. Тогава в творческата надпревара се включиха 36 млади автори, които писаха на тема „За емотиконите и хората”.

„Ана от другата страна“ отново на сцената на Драматичен театър Търговище

SVE 1308

Поради големия зрителски интерес към авторския спектакъл на Надя Асенова "Ана от другата страна", Драмтичен театър - Търговище кани търговищенци на поредното представление на 29 ноември от 19,00 часа.
Младите днес: толкова много информация, толкова много възможности и толкова много въпроси:

„Познават света, но познават ли себе си? Какви са техните каузи, какво ги различава от предишните млади?

Дали в стремежа си да им дадем всичко, не им отнемаме възможността да се борят, да откриват, да търсят?

Кой бърка – те или ние – техните родители?” Сепва ме отново познатия възглас:’…ми е ‘се таа, брат..”

Стъпвайки върху българската класика, ние се стремим да предложим на младите друг поглед към решаването на техните проблеми. Вярваме, че себепознаването, припознаването на корените и нашата идентичност, са вярната отправна точка в един глобализиран свят. Днес има твърде много информация и твърде малко задълбоченост. Способността да се анализират процесите, позволява да се търсят и взимат решения. Това е способност да артикулираш и да заявиш себе си като личност. Всеки индивид, независимо млад или зрял, има нужда от себепознаване. Без него не можем да отидем на следващото стъпало.

Действието стартира в съвременен клуб-дискотека. Еднообразен ритъм, пиещи и подскачащи млади хора. Почти никой не разговаря, защото шумът не позволява, а и явно няма нужда. Едно седемнайсет годишно момиче – Ана се опитва да си отговори на важни въпроси под натиска на родители, приятели, гаджета и т. н. Въпроси като: “Коя съм аз? Какво искам? Какво да правя с живота си?…не ми е ‘се таа, брат…”.Ситуацията ескалира до физически сблъсък и доведена до крайност, Ана полита от покрива на клуба. Един безсмислен и отчаян полет, който я отвежда… от другата страна.

Там я посрещат три жени, принудени да преживяват отново и отново вината си. Вината на Султана спрямо Катерина; на Малама към Вела; на Албена към Куцар. Ана става неволен свидетел и участник в тези отношения, сблъсквайки се с три коренно различни мирогледа към света.

Властната Султана припознава в Ана дъщеря си Катерина и е готово отново да я жертва, за да не допусне петно върху доброто име на семейството. Коравата Малама, вижда в Ана своята дъщеря Вела. Безпощадна към чувствата на момичето и в желанието си да се противопостави на всички – Малама омъжва Вела насила за нежелания Динко. Встрани от тези властни и силни жени, но с не по-малка твърдост, стои Албена. За нея именно любовта е единствена истина и смисъл.

Фернандо грабна купата на победителя на Международния фестивал в Азербайджан

cmdi 311017Огненият фламенко танцьор, 10-годишният Фернандо Леон Васев, представи България достойно на международния фестивал "Baku Open Dance Cup 2017" в Азербайджан.


Танцът му “Soleà por Bulerias” на хореографа Хосе Галван се открои с великолепна техника, стил и артистизъм , покори журито и публиката и му донесе заслужената златна награда.


Фернандо се завърна в България с купата на победителя и покана за ново участие в Баку през април 2018 г.

ЦМДИ Търговище

Школата за изобразителни изкуства отново с медал „Розата на Лидице”

23471958 1463440890371543 8377648236147244111 n

Школата за изобразителни изкуства към ЦПЛР - ОДК Търговище е отличена с медал „Розата на Лидице” за цялостно представяне в 45-ия Международен конкурс за детска рисунка Лидице,Чехия. Тази година темата на конкурса беше „Пътуване”.


Освен отличието за Школата, с медал за отлично представяне е удостоена Цветиана Бонева за рисунката й „На кон”. Други петима възпитаници на преподавателите Нора Иванова и Ивелин Стоянов са отличени с почетни грамоти.


Припомняме, че и миналата година търговищката Школа към ЦПЛР-ОДК получи медал „Розата на Лидице” за цялостна колекция. Тогава отличените с медали и Почетни грамоти от Международния детски конкурс в Чехия бяха седем.

Сесил Алпер отново с приз от музикален конкурс

sa 301017Пореден успех постигна малката певица от Търговище Сесил Алпер.

Този път призът е от IX Национален конкурс за изпълнители на популярна песен „Съзвездие“, провел се в гр. Шумен.


В певческата надпревара участваха повече от 70 изпълнители от Варна, Бургас, Търговище, Добрич, Разград, Русе, Ямбол, Плевен, Сливен, Шумен и Севлиево.


Вокалните дарования оценяваше жури с председател Етиен Леви. В първия тур те трябваше да представят песен на български език, а във втория – песен по избор. Сесил Алпер изпълни прекрасно своите песни и бе удостоена с първото място във втора възрастова група, сподели вокалният й педагог Десислава Станкова.

Българският посланик в Чехия с прием за наши хористи

zl 131117

Женски хор "Златна лира" от Търговище с диригент Илиана Иванова се завърна от участие в Международния фолклорен фестивал "Есенна приказка“ в Будапеща и Прага.

Посланик Лъчезар Петков бе домакин на срещата с изпълнителките от търговищкия хор в българското посолство в чешката столица.


Посланик Петков разказа за работата на посолството в различните области на двустранните отношения, като засегна дълбоките традиции и духовните връзки между България и Чехия.
Гостите разгледаха сградата на посолството и научиха за нейната история. Техни изпълнения прозвучаха в Огледалната зала на посолството, информира сайтът на Министерство на външните работи.

Снимка: mfa.bg

Плевенският театър гостува в Търговище с комедията "Женско царство"

pt 271017

ДКТ „Иван Радоев” - Плевен гостува на сцената на Драматичния театър в Търговище със спектакъла „Женско царство” на 8 ноември.
Дълго време се смяташе, че амазонките са само мит. Някои смятаха, че Херодот ги е измислил, за да направи книгите си по-интересни. Бяха предложени също много етимологии за името им. Най-вероятното обяснение обаче идва от славянското "омужени" - омъжени, в смисъл на мъжкарани.
Във времена на пълно разкрепостяване на нравите, на еманципация и войнстваща феминизация европейската общност взе мъдро решение: да се проведе експеримент, с цел възвръщане на древната амазонска слава. Беше проведена "прозрачна процедура" и конкурсът бе спечелен от едно средностатистическо българско село.
След дълги и щателни наблюдения, дойде време за отчитане на резултатите...
Постановка - Ива Николова
Музикално оформление - Генадий Николов
Фотография и мултимедия - Георги Енчев
В ролите се превъплащават - Сергей Константинов, Адриан Филипов, Генадий Николов, Георги Енчев, Емил Николов, Николай Станев, Петьо Кръстев, Цветелина Кирилова, Елица Анева, Нина Илиева, Мариета Калъпова.
Билетите вече са в продажба.
Снимка: infopleven.com

Детски градини и училища от Търговищка област могат да участват в конкурса "ЕкоКоледа"

746 1Конкурс "ЕкоКоледа" организира за пета поредна година РИОСВ - Шумен. В него могат да участват детски градини и училища от Шуменска и Търговищка област, като индивидуално участие не се допуска.

Ръчно изработените играчки за елха, коледни и новогодишни картички трябва да са от екологични или отпадъчни материали и трябва да се представят в сградата на РИОСВ - ул. "Съединение" 71, ет.3 до 30 ноември.


Училищата и детските градини, участвали в благотворителната инициатива ще получат грамота и сертификат за благодетел. Най-добре представилите се участници ще получат коледни елхички.


Грамотите и сертификатите ще бъдат връчени на 8 декември 2017г. на специална церемония в сградата на РИОСВ-Шумен.


Картичките и играчките ще бъдат предложени за продажба на благотворителен коледен базар в помощ на деца в нужда, който ще се проведе във II ОУ „д-р Петър Берон“ гр. Шумен.

Златен медал от Румъния за млада търговищка художничка

shp 261017

16-годишната Гергана Пейчева от Ателие „Шарени пръсти“ при ОНЧ „Напредък 1864“ е удостоена с приз от Международния конкурс за рисунка в Румъния.


Живописната творба „Невеста'' донесе на Гери златен медал във възрастова група до 19 години.


Почетна награда от конкурса е присъдена на 10-годишната Диана Атанасова за акварелната творба ''Лазарки''.


Рисунките на двете талантливи момичета – възпитанички на Магдалена Стоянова, са отпечатани в каталога на победителите в конкурса за 2017 година.


Тази година в международния конкурс се състезаваха творби на деца и младежи от 33 страни. Рисунките бяха оценявани от комисия от експерти - художници, изкуствоведи, куратори, разказа ръководителят на търговищката школа „Шарени пръсти“.

 

Откриха изложба, посветена на 85 години от рождението на художника Янаки Манасиев

hg 1011171

Излoжбa, пocвeтeнa нa 85 гoдини oт poждeниeтo нa Янaĸи Maнacиeв, бешe oтĸpитa снощи в Xyдoжecтвeнa гaлepия „Hиĸoлa Mapинoв“ в Tъpгoвищe.


Експозицията включва 45 живописни платна, акварелни листи и литографии на твореца, роден в антоновското село Божица.

hg 1011172
"Според изкуствоведите Янаки Манасиев е един от най-талантливите български живописци. Негови творби има в Националната художествена галерия и галерии в цялата страна", припомни братовчед му Стефан Игнатов, превърнал родната му къща в художествена галерия.


Янaĸи Maнacиeв e poдeн през 1932. Зaвъpшил Xyдoжecтвeнaтa aĸaдeмия пpи пpoф. Илия Πeтpoв и дoц. Бoян Πeтpoв, caмият тoй cтaвa пo-ĸъcнo дoцeнт пo живoпиc във Beлиĸoтъpнoвcĸия yнивepcитeт. Πpeз ĸpaтĸия cи път aвтopът cъздaвa внyшитeлнa пo paзмepи, мнoгooбpaзнa и виcoĸo cтoйнocтнa пpoдyĸция.

Деца се учиха на начално програмиране с робота Финч в библиотеката

rb 241017

Регионална библиотека „Петър Стъпов“ в Търговище се включи в инициативата Европейска седмица на програмирането.

Ученици от ПГИИ „Джон Атанасов“ и деца от Веселата детска къща се запознаха със света на програмирането. С петте робота Финч, получени като дарение от фондация „Глобални библиотеки България“, децата имаха възможност да направят начални стъпки в програмирането. Малките програмисти останаха доволни от изпълнените задачи и команди – мелодии, светлинни сигнали и движения в различни посоки на роботчетата.
В основата на обучението са игрите, като естествен начин за придобиване на знания и умения в света на програмирането. Това помага на децата да разгърнат своите идеи, да работят в екип с други деца, както у нас, така и по целия свят, разказаха от библиотеката.

Нови отличия за търговищки таланти от престижен международен форум в Сърбия

nv 81117

Четири млади дарования от търговищка музикална школа се завърнаха с награди от Балканската олимпиада за музика и танци. Тя се проведе през уикенда в Белград, Сърбия. Тази година в нея взеха участие деца от България, Гърция, Русия, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина, Румъния, Молдова, Украйна и Сърбия.


Целта на форума е да обедини балканските народи чрез езика на изкуствата. Критериите за оценка на международното жюри бяха много високи, но това не попречи на нашите талантливи изпълнители да се представят на професионално ниво и да спечелят призовите награди, сподели вокалният педагог на наградените певци Десислава Станкова.


С приз от Олимпиадата в Сърбия бяха отличени Ралица Ганева и Александра Тенева. С втора награда бяха удостоени Диана Петрова и Никола Ненков.

Читалище „Напредък 1864“ отбелязва своя празник с тържествен концерт

kc1

OHЧ „Haпpeдъĸ-1864” щe oтбeлeжи c ĸoнцepт cвoя пpaзниĸ – Димитpoвдeн.

B ĸoнцepтнaтa пpoгpaмa щe взeмaт yчacтиe Смесен хop "Poднa пeceн" c диpигeнт Kpacимиpa Koлapoвa, Boĸaлнa cтyдия c pъĸoвoдитeли Ивaнĸa Ивaнoвa и Πeтя Димoвa, Театрална студия с ръководител Грета Неделчева, Moдepeн бaлeт „Гaлaĸcи“ c xopeoгpaф Eĸaтepинa Πeтpoвa, BИC "Злaтни зapи" и Дестки танцов състав „Джумалийче“.


Ocнoвaнo пpeз дaлeчнaтa 1864 гoдинa, вeчe 153 гoдини OHЧ „Haпpeдъĸ -1864“ e дyxoвнoтo cpeдищe, cъxpaнявaщo и пpeдaвaщo ĸyлтypнитe цeннocти и бългapcĸитe тpaдиции нa бъдeщитe пoĸoлeния. Bcяĸa гoдинa читaлищeтo oтбeлязвa cвoя пpaзниĸ нa Димитpoвдeн – 26 oĸтoмвpи.


Празничният кoнцepт на 26 октомври e c нaчaло 18,00 ч. в Koнцepтнaтa зaлa нa читaлищeтo, a вxoдът e cвoбoдeн.

ch 241017

 

-2°C

Targovishte

Mostly Cloudy

Humidity: 95%

Wind: 0.00 km/h

  • 25 Nov 2017 9°C -2°C
  • 26 Nov 2017 11°C 2°C