charovna2017

обновена 9:32 AM EEST, Jul 26, 2017

Култура и изкуство

Култура и изкуство

Елен Колева и Ивайло Калоянчев гостуват в Търговище с комедията "Застреляй идиотите"

dt 250717

На 31 юли, понеделник, от 19 ч. в Драматичен театър Търговище гостува Театрално-музикален център Кърджали с комедията "ЗАСТРЕЛЯЙ ИДИОТИТЕ”.


Автор: Емил Йотовски
Режисьор: Рада Абрашева
Участват: Елен Колева, Русалина Майналовска, Ивайло Калоянчев, Веселин Цанев

Абсурдно, забавно смешно.
Може ли една служителка в бюрото по труда да бъде полезна? Тя има тъпа работа, тъп шеф и тъп живот. Но най-лошото е, че има добро сърце. Нейни клиенти са един уволнен работник, който е готов на всичко за пари. Една кифла, която търси смисъла на живота и един пенсионер, ветеран от войната. Коя война и той не знае.

"Застреляй идиотите" е комедия на абсурда, в която нищо не е на мястото си, но всичко седи толкова подредено,
че всъщност по-истинско не може и да бъде. Действието ескалира. Ситуациите се натрупват и не дават време за почивка. Нито да се осмислят... Но кой би си губил времето в мислене. Важното е нещата да се случват.

Смехът и изненадите започват от първата минута и продължават след като се приберете вкъщи.

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ: 6.00 лв.; 8.00 лв. и 10.00 лв.

 

Кметът на Търговище връчи плакет на балет „Вега”

oa 280617

Кметът д-р Дарин Димитров поздрави днес балет „Вега” за успешното представяне на формацията на национални и международни фестивали и връчи на ръководителя Марианна Савова плакет на Общината, съобщава пресцентърът  на местната администрация.


Балетът спечели 6 първи награди във всички категории, в които участва в Международния фестивал „Свят, изкуство и море” в Златни пясъци и диплом за най-успешен колектив.
Председателят на сдружението и организатор на конкурса Олга Чакърова, впечатлена от представянето на „Вега”, изпрати благодарствено писмо до кмета д-р Димитров. В него тя споделя отличните си впечатления от професионализма и работата на ръководителя на балета и целия състав. Според думите й, танцьорите биха могли да представят безупречно България и Търговище пред целия свят.


Това е най-голямата мечта на балерините във формацията, които искат да покажат своите танци и на сцени извън България, споделиха те в разговора си с кмета. Д-р Димитров отговори, че винаги би подкрепил подобна инициатива в името на развитието на талантливите деца на Търговище.


Преди дни балет „Вега” спечели Гран При за цялостно представяне на 10 издание на Националния детски фестивал „Звезден път” в Разград. По- рано през юни балетът взе и 3 първи места в Националния детско - юношески конкурс "Танцуващи сърца" във Варна.

Сесил Алпер представя България на Международен детски конкурс в Беларус

nv 110717

Сесил Алпер ще представи Търговище и България на Международния детски музикален конкурс „Витебск - 2017“ в Беларус.


Малката талантлива певица се подготвя за престижния конкурс вече 10 месеца. От 60 участници, подали заявки, след предварителната селекция на организационния комитет бяха допуснати 20 страни – една от тях е България. Подготовката на Сесил включваше избор на конкурсен репертоар, запис на две песни в професионално студио, два професионални видеоклипа, фотосесия със сценични тоалети, разучаване химна на фестивала, реализация на живото изпълнение, разказа вокалният педагог Десислава Станкова.


Тази година в 26-тото издание на Международния фестивал на изкуствата „Славянски базар“ в Беларус, в рамките на който се провежда певческият конкурс, ще вземат участие над 5000 участници от 20 страни. Той започва от днес и ще продължи до 19 юли.

Гран при и звезден финал за творческия сезон на "Вега"

cmdi 280617

Ярко и запомнящо се бе участието на Школа за модерен балет „ Вега” в Националния детски фестивал „Звезден път” - Разград 2017.

Само два дни след емоционалния годишен концерт, препълнил за пореден път залата на Младежкия дом, възпитаниците на Марианна Савова завоюваха ново Гран При и призовите места в десетото юбилейно издание на конкурса.

Близо 60 танцьора от балета се състезаваха в категориите Съвременни и Характерни танци, и донесоха много отличия - три първи места в I, II и III възрастова група в Съвременни танци , I и II място в Характерни танци. Заслужена дойде и най-голямата награда на фестивала – Гран При , за цялостното въздействащо представяне на колектива във всички номинации.

Да припомним ,че „ВЕГА” е носител на Гран При и от миналогодишното издание на конкурса. Това е трети поред успех на балета, в рамките на месец от участия във фестивални прояви.

Марианна Савова: „Чувстваме се удовлетворени, защото макар и напрегнат, краят на творческия сезон ни донесе признание и много успехи. В Разград имаше силно Търговищко присъствие и в двата раздела на конкурса – за танци и популярна песен.Нашите деца видимо се открояваха с добрата си подготовка, качество на изпълненията и донесоха много награди за града.Чувствах се горда! Браво ,търговищки дарования! Желая ви нови покорени върхове!"

ЦМДИ Търговище

Два приза за търговищки талант от международен певчески конкурс

nv 100717С две първи награди се завърна Никола Желев от международния вокално-инструментален конкурс "Гласовете ви чуваме" в Равда/Несебър.

Малкият певец от Търговище, възпитаник на вокалния педагог Десислава Станкова, завоюва двата приза в разделите „Поп изпълнител“ и „Летен хит“ с изпълненията на песните „Мама“ на Олег Газманов и „Лятото“ на Пламен Ставрев.

Журито го награди и с диплоом за артистичност, а публиката – с много аплодисменти.


Конкурсът се проведе в рамките на организирания от ФФ "Фонтан" Международен лагер-фестивал "Равда", който премина под надслов „В новия век с танци, песни и обич”.

 

Куп медали за малки търговищки художници от Иран

odk 270617

Четири златни, три сребърни и два бронзови медала спечелиха малки търговищки художници от VІІІ-то Международно биенале на детското творчество - Техеран, Иран 2016. За това информират от ЦПЛР - ОДК Търговище.


Отличени са рисунките на 13 деца от Школа за изобразителни изкуства с преподаватели Стоян Момчилов и Нора Иванова.


Със златни медали да удостоени творбите на Хелин Стефанова, Теодора Русева, Виктория Трифонова и Белослава Брусарска.

Сребро спечелиха Калина Колева, Красианна Тенева и Симона Петрова, а с бронзов медал са отличени рисунките на Яница Георгиева и Никол Минчева.


Почетна диплома от престижния конкурс получават Галена Найденова, Лора Пенева, Тония Василева и Елина Димитрова.


Снимка: ЦПЛР – ОДК Търговище

Наши младежи с куп награди от Арт фестивала „Сезони”

cmdi 40717

Над 150 деца и младежи участваха в Арт фестивал „Сезони”, който се проведе в Бургас от 1 до 3 юли 2017 г.

В рамките на Фестивала се проведоха конкурси по изобразително и приложно изкуство, фотография, мултимедия и за поп-рок изпълнители.

В категория декоративно-приложно изкуство възпитаниците на клуб „Батик” при ЦМДИ Търговище с ръководител Славка Георгиева бяха отличени със статуетка и комплексна награда. Те получиха и шест индивидуални първи награди в различните възрастови групи: Ивон-Мари Господинова-първо място в І група, Йоанна Динева и Стефан Стефанов – първи места във ІІ група, Димана Стойчева, Невена Андонова и Клио Глеридис – първи места в ІV група.


В категория поп-рок изпълнители на Международния конкурс ЦМДИ бе представен от Школата за естрадно пеене с ръководител Кремена Кряколова.

Рая Христова спечели трета награда в ІІІ група /16 -19 г./, а Сабина Донева – първа награда в ІV група /20 – 25г./.

В категория дуети и триа Сабина Донева и Иван Гайдаров завоюваха първото място в ІV група.

Петчленното жури с председател Тони Димитрова присъди Голямата награда „GRAND PRIX” на Иван Гайдаров. Той получи и покана за участие в конкурса ”Mia Martini” в Калабрия, Италия, като разходите му ще бъдат поети изцяло от организаторите.

ЦМДИ Търговище

Деца от Търговище с награди от Национален фестивал

cmdi 270617

Деца от Школата за естрадно пеене към Младежки дом – Търговище се завърнаха с награди от конкурс.

В Разград се проведе X Национален детски фестивал „Звезден път” – 2017. Участие във фестивала взеха над 60 изпълнители, разпределени в 4 възрастови групи.

В първа възрастова група (от 6 до 9 години) Ралица Дилова получи специалната награда на Сдружение „ Бъдеще за Европа”, а жури в състав: председател доц. Етиен Леви и членове – Мая Райкова и Ивана Иванова присъди втори награди за Дефне Мустафа и Славена Славова.


Във втора възрастова група (9 – 12 години) Валя Дъбравска завоюва второ място.


Ръководителката на Школата - Кремена Кряколова, е изключително доволна от завършека на поредния сезон и пожелава нови успехи на своите възпитаници.

Четири отличия за търговищки таланти

nv 307172

Четири млади певици от Търговище се завърнаха с престижни награди от конкурси, провели се през уикенда.


11-годишната Сесил Алпер спечели Гран при от Международния фестивал на изкуствата "Трикси" Албена. Тя получи и покана за участие в два европейски международни конкурса в Турция и Румъния.


Първа награда и плакет за най-добро представяне извоюва 8-годишната Ебру Хайрединова от V Европейски фестивал "Златни искри" гр. Варна. С първа награда във втора възрастова група бе удостоена и 11-годишната Ралица Ганева от гр. Попово.

nv 307171
На III Национален конкурс за млади изпълнители на популярна и възрожденска песен "Песенна палитра" гр. Карлово четвъртокласничката Александра Петрова се класира на трето място.


Музикалният педагог на младите таланти Десислава Станкова сподели, че е много доволна от представянето им.

 

Два приза за Балет „Галакси“ от фестивала "Звезден път"

bg 2606172

С два приза се завърна Балет „Галакси“ при ОНЧ „Напредък 1864“ от Националния детски фестивал "Звезден път".

Юбилейното десето издание на проявата се проведе през уикенда в гр. Разград.


Малките грации от търговищкия балет, с ръководител Екатерина Петрова, впечатлиха журито и публиката с танците „Мечета“ и „Катюша“ и заслужено спечелиха първите места.


За първи път 6- и 7-годишните балерини на „Галакси“ представиха танца „Мечета“ във втора възрастова група, в която участниците са над 9-годишна възраст. Те се представиха блестящо, бяха много изразителни и журито с председател – хореографът Румян Занев, ги класира на първо място в „Съвременни анци“, разказа Петрова.

bg 2606171
По-големите търговищки балерини – на 8 и 9 г., бяха удостоени също с първа награда за танца си „Катюша“ в раздел „Характерни танци“.


Много съм доволна от моите момичета и от постигнатия резултат. Репетиционният процес при нас продължава и през лятото, коментира още Екатерина Петрова.

Катето Евро и Сашо Кадиев гостуват на търговищка сцена с „Горката Франция”

dt 30717

Ако искате да се подложите на непрекъснат тормоз, който се изразява в залпове от смях и отлично настроение, заповядайте на 11 юли в театъра!

Александър Дойнов, Александър Кадиев, Катето Евро и Фахрадин Фахрадинов ще представят "Горката Франция" от Жан Ко. Комедия за сблъсъка между поколенията, за сексуалната ориентация, за ценностите и идеалите и за любовта в различните й форми и измерения.

Една мъглива есенна парижка сутрин, под звуците на стар френски акордеон, шума на Сена и мириса на току-що изпечени кроасани, изсвирват спирачки на такси. Виктор Табуре, търговец от френския град Лимож, пристига в Париж да посети сина си Мишел Табуре в квартирата му и да му съобщи, че майка му е избягала с чичо му в Алпите.

Едничката надежда на господин Табуре е да получи разбиране от сина си. Но вместо разбиране на Виктор му предстои да получи поредната изненада в живота си - новината, че синът му е хомосексуалист. А запознанството на Виктор с „приятелката” на Мишел - шармантния Жозе Пилет, прави този момент драматичен за героите и два пъти по-комичен за публиката.

Началото е в 19 часа на 11 юли - вторник. Билетите вече са в продажба, а допълнителна информация можете да получите на касата на театъра или на телефон: 0878460481.

11 награди за търговищки таланти от Национален детски фестивал

sa 50617С 11 награди се завърнаха търговищки дарования от Националния детски фестивал "Звезден път" в Разград.

Юбилейното издание на конкурса се проведе през уикенда и събра над 200 деца от страната. Мотото отново бе „Детско изкуство за безопасност на движението“.


Председател на журито, оценяващо музикалните таланти, бе музикалният педагог Етиен Леви.


Най - голямото постижение е за Сесил Алпер от Търговще, която получи втората по значимост награда на фестивала - Наградата на кмета.


С първа награда е удостоена още Ебру Хайрединова.

На второ място бяха класирани Алис Тургай и Елеонора Димитрова, а с трети награди се завърнаха Александра Тенева, Диана Петрова и Никола Ненков.

Специални награди получиха Мелда Наз Метинова, Яна Атанасова и Ниляйда Нури.

В читалището представиха стихосбирката на Таня Георгиева „Сърце на длан съм сложила”

pc 3006172

В читалище „Напредък 1864” снощи се проведе поетична вечер, на която любителите на поезията се запознаха със стихосбирката на Таня Георгиева „Сърце на длан съм сложила”.

Поетесата е наша съгражданка, бивша учителка и дописничка в общинския вестник „Знаме“.

Божидар Николов представи авторката и нейната книга, а Таня Георгиева прочете свои подбрани стихове и изказа своята благодарност на издателя си и на своя син - отец Анатоли Тодоров за подкрепата и вдъхновението.

С клавирни изпълнения в инициативата се включи Стоянка Камджалова.

pc 3006171

Поетична вечер организира Читалище „Напредък 1864“

trg onc15

Читалище „Напредък 1864” организира поетична вечер, на която любителите на поезията ще се запознаят със стихосбирката на Таня Георгиева „Сърце на длан съм сложила”.

Божидар Николов ще представи авторката и нейната книга, а Таня Георгиева ще прочете подбрани стихове.

С клавирни изпълнения в инициативата се включва Стоянка Камджалова.


Началото е от 18.00 ч. на 29.06.2017 г. в зала № 22, 2 етаж на читалището.

Наше момиче със специална награда от международен фестивал за франкофонска песен

sr 300617

Симона Рускова – ученичка в ХІ клас, профил „Изкуства – музика“ на II СУ „Проф. Никола Маринов“ спечели специалната награда на журито и международен сертификат-диплом в ХІV Международен фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” Пловдив 2017 - най-големия музикален форум на Балканския полуостров за мелодични шансони.

Събитието се проведе от 23 до 25 юни 2017 г. Организира се ежегодно от Алианс Франсез Пловдив под патронажа на министъра на външните работи на България, на посланика на Република Франция в България и на главния секретар на Алианс Франсез в Париж.

Към националните финалисти на гала концерта се присъединиха и много чуждестранни талантливи изпълнители.

 „Щастлива съм, че имах възможността да представя достойно себе си, моя педагог, моето училище и града ми. Върнах се с много позитивна енергия, красиви спомени и нови запознанства“, сподели Симона. Тя се обучава в паралелките с разширено изучаване на музика - профил поп и джаз пеене, с вокален педагог Десислава Станкова.

Цветен и емоционален празник подари "Вега" на Търговище

p6214417 2

В пъстър празник, изпълнен с много цвят, красота и емоции се превърна годишният концерт на Школата за модерен балет "ВЕГА", с ръководител Марианна Савова и помощник ръководител Милена Иванова. На сцената излязоха всички групи на състава - от най-малките, сега прохождащи в танцовото изкуство, до най-големите, творили над 10 години във "Вега", за да покажат какво са научили през последния сезон. Момичетата и момчетата танцуваха модерни и характерни танци, част от тях бяха показани за първи път на сцена пред търговищка публика.


С вокални изпълнения в концерта се включиха приятелите на "Вега" от Школата по естрадно пеене, с ръководител Кремена Кряколова. Водещ бе актрисата Цветина Иванова.


В края на концерта с пожелания за много бъдещи успехи бе изпратена абитуриенката - Лина Детелинова, солистка на "Вега", танцувала в състава повече от 12 години. Марианна Савова й пожела да носи този заряд винаги в живота и да не спира да танцува, все така с танц да преминава през трудностите, предизвикателствата и успехите, които й предстоят занапред и добави: "Изтанцувай го целия живот, на високи полупалци, така както сме го учили в залата, с усмивка и с високо вдигната глава. Аплодисменти за Лина, всички я обичаме!"


Пожелания за успех ръководителката на състава отправи и към Зара, Маги и Мая, които не участваха в концерта, но също са абитуриентки на "Вега" през тази година и са част от успешната история на балета. Тя благодари на тях и на останалите деца от състава за всеотдайността и упоритостта през годината, на техните родители за подкрепата, а също на хората зад кадър - колегите, които й помагат със състава и на екипа Младежки дом.

ЦМДИ Търговище

БФ "Търговище" представи града на балетен празник в Лясковец

194775

Малките балерини от Балетна формация "Търговище" представиха града ни на 10-тата национална детско-юношеска балетна среща "Празник на балета"-Лясковец 2017. Организатори на събитието бяха Община Лясковец, местното читалище и танцова школа "Ритъм", с ръководител Валя Атанасова.
Момичетата на Севдалина Стойчева и Мариам Макарнаян показаха два танца - "Музикален момент" и "Цветно вдъхновение". Въпреки неподходящата за палци подова настилка, те бяха единствените участници, които танцуваха и двете композиции на палци.
За десетото юбилейно издание на празника в Лясковец среща си дадоха над 120 възпитаници на школи и студия - деца и младежи на възраст от 5 до 18-годишни, посветили се на магията на танца. Съставите бяха от Лясковец, Горна Оряховица, Велико Търново, Търговище, Варна и Шумен.
Търговищкият класически балет участва за първи път в този фестивал. Децата са много доволни от представянето си и от организацията на балетния празник.
По традиция, финал на творческия сезон за състава на Младежки дом ще бъде участието на солисти от Балетна формация "Търговище" в Международна танцова академия-Варна, с президент доц. Калина Богоева. Балетният форум ще се състои от 17 до 27 юли в морската ни столица.

ЦМДИ Търговище

"За България с любов" - първа самостоятелна изложба на Йорданка Петрова

p6203312

Първа самостоятелна изложба, носеща име „За България с любов”, откри в Младежки дом Йорданка Петрова.


Дани рисува в Клуб „Батик” вече 8 години. По думите на своя ръководител Славка Георгиева, тя е търпелива, упорита и целеустремена. Тематиката, свързана с представяне на българската история, българските ценности и тяхното съхранение винаги, е била важна за нея. Има много награди от конкурси, свързани с българския фолклор и народност.


Славка Георгиева:
„Дани е един от най-активните членове на нашето ателие. Внимателна, любопитна и търпелива беше още като дете в трети клас и продължава да е такава през всичките тези години. Сега, когато е голяма, забелязвам колко е целеустремена, колко е мотивирана, ясно поставя пред себе си своите цели и това изключително ме радва. Тя избра много патриотична тематика за своята изложба, трудна за изпълнение в техниката батик. Рисуването на портрети е сложна работа, особено когато се правят портрети на известни, характерни исторически личности, техниката батик още повече усложнява нещата, но Дани се справи прекрасно.”


Даниела Малчева:
„Мило момиче, искам да те поздравя с твоята първа самостоятелна изложба и да ти пожелая тя да бъде началото на много осъществени твои желания и проекти. Нека светът пред теб да бъде като тези цветя - пъстър, шарен, изпълнен с много емоции, защото ти го заслужаваш”.


Дани Петрова:
„Благодаря на г-жа Георгиева и на клуба за тази възможност. Благодаря на всички вас че сте тук днес! Защо България? От самото начало знаех, че това ще е темата, защото обичам страната си, обичам рода си! Искам да споделя, че творбата в средата символизира българския трибагреник – гълъбът и бялото символизират чистотата, зеленото – красотата на българската природа, а червеното е признателност към хората, пожертвали живота си за свободата на България. Обичайте страната си, уважавайте предците си и нека направим заедно България малко по-добра!”

ЦМДИ Търговище

Нови награди за ДФА "Шарено герданче" за финал на сезона

p6071605 1s

ДФА "Шарено герданче", към Младежки дом-Търговище, с ръководители Светла Стаменова и Анжела Георгиева, се завърна с нови награди от конкурса "Петровска китка" - гр. Велики Преслав.
Първо място за вокална група, второ място за танцов състав и специалната награда за ансамбъл са последните за сезона успехи на състава. Над 50 са били участниците във фолклорния празник в Преслав.
"Успешен край на 15-я творчески сезон. Браво на всички! Пожелаваме им хубаво лято, изпълнено с много интересни моменти и емоции!" - е пожеланието на двете ръководителки Светла Стаменова и Анжела Георгиева.

ЦМДИ Търговище

Художници от Търговище участваха в Националния пленер "Сбъдната приказка"

sp 190617

Творческият екип на ателие "Шарени пръсти" при ОНЧ "Напредък 1864" се завърна след участие в 31-ия Национален детски пленер "Сбъдната приказка".

Пленерът се проведе в Архитектурно-историческия резерват "Боженци". Тази година в него участваха арт-школи от Попово, Севлиево и Казанлък.


Диана Христова, Габриела Терзиева и Димана Стойчева, под ръководството на ръководителя на Ателие "Шарени пръсти" - Магдалена Стоянова, рисуваха в невероятната атмосфера на Боженци.

Пленерът завърши с изложба в къщата - музей "Дончо Попов". На откриването й бяха връчени почетни грамоти и подаръци на всички участници.

19°C

Targovishte

Mostly Cloudy

Humidity: 87%

Wind: 6.44 km/h

  • 26 Jul 2017 28°C 15°C
  • 27 Jul 2017 25°C 16°C