charovna2017

обновена 2:19 PM EEST, Sep 25, 2017

Култура и изкуство

Култура и изкуство

Търговище излъчи своите победители в конкурса „Букет“

buk 2509170

В Драматичния театър на Търговище се проведе областният кръг на националния конкурс за любителско творчество „България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността”. Гости на събитието бяха областният лидер на ДПС Хамди Илиязов, зам. кметът Емине Якубова и председателят на Общинския съвет Хатидже Алиева.

buk 2509171

buk 2509173
Инициативата се осъществява под патронажа на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Председател на организационния комитет е лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, а главен координатор е Мукаддес Налбант. Целта на проявата е да повиши интересът на младите хора към изкуството и към традициите на етносите в България.

buk 2509172
Над 150 бяха участниците, класирани за областния кръг в Търговище. Те бяха разделени в категории за музикално и танцово изкуство и художествено слово. Първенците ще представят областта на Националния кръг на конкурса, който ще се проведе през месец април, догодина.


А ето и победителите:


В категория художествено слово от първа възрастова група на първо място е Миркаан Даян; на второ място - Фуат Шенол и на трето място - Група от с.Зелена Морава.


В категория музикално изкуство - вокално индивидуално изпълнение: на първо място: Сесил Алпер и Ебру Хайрединова; на второ място: Мелда-Наз Зекериева и на трето място: Дамла Исмаилова.


В групови изпълнения се класираха: на първо място: ДФА "Шарено герданче" - Търговище и на второ място: Трио "Герловски звуци" с.Плъстина.
В инструментални изпълнения на второ място е Мелиса Наумова и на трето Хасан Ферад.


В категория танцово изкуство на първо място бяха ДТА "Зеленика" гр.Омуртаг на второ "Балетна формация" - Търговище и на трето място Група за ромски танци с.Вардун.


При индивидуалните танцови изпълнения на първо място е Фернандо Леон Васев и на второ място е Данимир Иванов.


Във втора възрастова група в категория музикално изкуство - индивидуално вокално изпълнение на първо място е Емине Сиракова от с.Кралево; на второ Джемиле Ахмедова - Второ СУ "Н.Маринов" гр.Търговище и на трето Бейлян Бехчет от с.Плъстина.


В груповите изпълнения на първо място е Вокална група "Пъстра китка" - Второ СУ "Н.Маринов и на второ място Певческа група "Пъстра китка" - с.Кралево.


В инструменталните изпълнения на първо място е Бенат Даскалов; на второ място Мелих Мехмедалиев и на трето място Християн Христов.


В танцовото изкуство има две първи места за групите МТФ "Мизия" и "Балетна формация" - Търговище.

Балет „ВЕГА” откри новия творчески сезон с участие на фестивал във Варна

4045 1

Дни преди старта на новия творчески сезон, балерините на „ВЕГА” участваха като гост изпълнители на международен форум в морската ни столица.
Представянето на новия и атрактивен индийски танц на „ВЕГА” се състоя на фестивала на индийската култура в аулата на Икономически университет, по специална покана от организаторите на събитието. Това е третото издание на фестивала „Индия-Варна”. В него участваха артисти от Холандия, Румъния, Индия, България и др., над 30 изложители и над 20 преподаватели, чиято цел бе да запознаят посетителите с мистиката и пъстротата на индийския бит и култура.


Марианна Савова – гл. худ. ръководител на балет „ВЕГА”:
„Радвам се, че още с откриването на новия сезон бяхме поканени като гост-изпълнители на международен културен форум. Нашето участие беше отразено от организаторите като едно от най-атрактивните и успяхме да създадем прекрасно впечатление и настроение.”


Един обещаващ старт на новата учебна година на Школа за модерен балет „ВЕГА” към Младежки дом-Търговище. От 15 септември състава започва репетиционна дейност и кампания за набиране на нови танцьори в различни възрастови групи.

ЦМДИ Търговище

Графити фест събра в Търговище млади таланти от цялата страна

gr 2509172

Графити фест, осъществен по инициатива на Младежката структура на ПП ГЕРБ - Търговище събра графити художници от цялата страна.

В двудневния фестивал взеха участие ВЕТА, PLASTER, UNOE DUC, ПЕРО, Wilk, Felon и др., които показаха своите арт умения, като изрисуваха стените на спортна зала „Дечко Стефанов“ и стената срещу Първо основно училище „Христо Ботев“.

В специално създадена графити работилница десетки младежи имаха възможност да се запознаят с различните техники на модерното улично арт изкуство.

Специални гости на събитието бяха народният представител от ПП ГЕРБ - Търговище д-р Венка Стоянова и областният управител Митко Стайков, които поздравиха младите творци и им пожелаха много успехи и да продължават да развиват своя талант.
Областният координатор на МГЕРБ-Търговище Весела Илиянова сподели, че реализирането на идеята за графити феста се е зародила преди повече от половин година.

„Благодарение на Краси Бета успяхме да съберем всички таланти, които посетиха града ни и оставиха частичка от себе си върху стените. На едната от тях взехме единодушно решение да бъде изрисувана със спортни елементи, а на другата стена искахме да представим символите на Търговище. Резултатът наистина е добър“, заяви Весела Илиянова и благодари за подкрепата на кмета на града д-р Дарин Димитров и народния представител д-р Венка Стоянова.

gr 2509171
gr 2509173

gr 2509174

Д-р Венка Стоянова и общинските съветници от ПП ГЕРБ подпомогнаха участието на Ели в Международен конкурс

gerb 40917

Народният представител д-р Венка Стоянова и общинските съветници от ПП ГЕРБ-Търговище дариха част от възнагражденията си, за да подпомогнат участието на 13-годишната Елеонора Димитрова в XIV Международен певчески конкурс за деца и младежи „Golden sunshine” в гр.Шиофок, Унгария.

На вокалната надпревара седмокласничката спечели първото си Гран При и представи изцяло подновения си репертоар на кораба „ Сейнт Миклош“ на езерото Балатон. Народният представител д-р Венка Стоянова поздрави Елеонора за постигнатия успех и й пожела нови постижения, с които да прославя Търговище и България.

Конкурсът се организира от Центъра за образование и култура гр. Шиофок.В рамките на три дни, изпълнители от Босна и Херцеговина, Австрия, Унгария, Чехия, Словения, Словакия, Румъния и България имаха възможност да представят своите гласови възможности и артистичност в областта на популярната и забавната песен.

 

Пресцентър ПП ГЕРБ Търговище

С юбилейна творческа вечер отбелязаха 80-годишнината на журналиста Георги Иванов

gi 1909172

Юбилейна творческа вечер, посветена на 80-та годишнина на журналиста, поета и преводач Георги Иванов, се проведе тази вечер в читалище „Напредък 1864“.


Много приятели, близки и колеги дойдоха да уважат юбиляра и изгледаха с вълнение филма „Признание – биографични щрихи от един живот”. В него с коментари и пожелания се включиха журналисти и общественици от Търговище, като Радослав Черкезов, Мария Пашева, Петър Матев, Весела Бахнева, както и внучките на рожденика - близначките Зара и Валерия.

gi 1909173
Вечерта премина като среща-разговор, водена от Радка Иванова. Πpиcъcтвaщитe имаха възмoжнocтта дa пoздpaвят Георги Иванов и дa paзгoвapят c нeгo.
B пpoгpaмaтa със стихове на поета се включи aĸтьopът Πeтъp Πeтpoв, а всички гости на събитието бяха поздравени с изпълнeния нa Cтoянĸa Kaмджaлoвa - пиaнo и внучката на юбиляра Диaнa Mилeнĸoвa – ĸитapa.
Специален гост на празника на именития ни съгражданин бе секретарят на Община Търговище Христалина Халачева. Тя пожела здраве и дълголетие на юбиляра и поднесе поздравителен адрес от името на кмета д-р Дарин Димитров.

gi 1909171
Хубавата вечер приключи с много цветя и поздравления за юбиляра. Галина Кръстева – секретар на търговищкото читалище, подари на Георги Иванов филма, специално създаден за него, и огромен букет с пожелание за здраве и нестихващ дух.

Наши деца с награди от Международен певчески фестивал

nv 40917

Три таланливи деца от търговищка музикална школа се завърнаха с награди от Международния фестивал за млади поп и рок изпълнители „Ноти по пясъка” в Приморско.


Алис и Хавин Тургай и Никола Ненков, възпитаници на музикалния педагог Десислава Станкова, се представиха блестящо и журито ги нареди в челната класация.

Хавин е победител във втора възрастова група, Алис спечели второто място в първа възрастова група, а Никола завоюва трето място в трета възрастова група.


Алис и Хавин получиха и специална покана за участие на конкурс в Малта догодина от директора на Международният фестивал "Трикси" Емил Струнджев, съобщи ръководителката им.

Д-р Венка Стоянова се срещна с Женски хор “Златна лира”

gerb 190917

Народният представител от ПП ГЕРБ д-р Венка Стоянова се срещна с Женски хор “Златна лира” в Търговище.

Д-р Стоянова и изпълнителките разговаряха за дейността на формацията, коментираха актуални теми от обществения и политически живот у нас.


Народният представител имаше възможност да присъства на репетицията на женския хор и да чуе новата им песен „Моцарт“, създадена специално за формацията от композитора Андрей Дреников.

Диригентът на Женски хор „Златна лира“ Илияна Иванова благодари на д-р Стоянова за оказаната финансова подкрепа, с която хористките ще подпомогнат участието си в Международния фестивал „Есенна приказка“ в Будапеща и Прага. От своя страна народният представител пожела здраве и творчески успех на талантливите дами.

Пресцентър ПП ГЕРБ Търговище

Ели от Търговище с Гран при от песенен конкурс в Унгария

nv 300817

13-годишната Елеонора Димитрова от Търговище бе единствената участничка от България в XIV Международен певчески конкурс за деца и младежи „Golden sunshine”. Тя е възпитаничка на вокалния педагог Десислава Станкова. Занимава се от осем години с поп пеене и многократно е представяла Търговище в редица ТВ формати, национални и международни конкурси.

Надпреварата в Унгария с повече от 100 млади дарования сбъдна желанието на седмокласничката да спечели първото си Гран при и да представи изцяло подновения си репертоар на кораба „Сейнт Миклош“ на езерото Балатон. Пените „Сама“ от новия албум на Маргарита Хранова и кавъра на песента I have nothing от репертоара на Уитни Хюстън силно впечетлиха петчленното международно жури с председател сръбският композитор Йован Адамов. Наградата на Ели включва купа, грамота и покана за участие през 2018 г. в престижен конкурс в Словения.


„Радвам се, че се представих добре, спечелих Гран при за града си и България. Всички, които ме познават, се гордеят с мен. Посетих родния град на унгарския композитор Имре Калман. В Шиофок усмивката не слизаше от лицето ми, семейството ми ме подкрепяше през цялото време, опознахме забележителностите в Шиофок и плажувахме на брега на езерото Балатон . Имам много нови приятели, които са чудесни изпълнители“, разказва младата певица от Търговище.


Това невероятно преживяване Ели осъществи с финансовата подкрепа на народния представител от ГЕРБ - д-р Венка Стоянова и общинските съветници от ПП ГЕРБ Търговище, сподели ръководителят Деси Станкова.

Няколко изложби в библиотеката за Европейските дни на наследството

regionalna biblioteka petur stupov

В Арт галерията на РБ „Петър Стъпов" бе открита изложба на картини, част от колекцията на библиотеката.


Под надслов „Традиция и вдъхновение” събитието е част от програмата на Европейските дни на наследството - съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия, която всяка година дава възможност на милиони хора да се запознаят с културното наследство на Стария континент.
Темата, под която преминава инициативата през 2017 г., е „Наследство и природа: пейзаж от възможности“. Изборът е продиктуван от необходимостта да се изведе на преден план връзката човек – заобикаляща среда, както и от нарастващата роля на културното и природното наследство като важен ресурс в социален и икономически смисъл.
Утвърден книжовен и културен център, работещ за укрепване, популяризиране и развитие на българската идентичност, просвета и духовни ценности, библиотеката в Търговище се включва в европейската инициатива, водена от своята мисия да съдейства за създаване и поддържане на условия за устойчиво културно развитие в региона, споделя директорът на РБ „Петър Стъпов" Росица Куцарова.

До края на месеца може да бъде разгледана интересната изложба от редки и ценни издания от фонда на библиотеката. Сред инициативите, включени още в Европейските дни на наследството, са Ден на отворените врати на 30 септември, презентация "Мост през вековете" с вестници, издавани в града в началото на 20 век, и представяне на сборник с материали за ценни растителни и животински видове от региона "Природните богатства на Търговищкия край".

 

Три приза за Сесил Алпер от международен конкурс

nv 290817

С тройна победа от конкурса „Речни ноти“ се завърна малката перла на Търговище Сесил Алпер.


Певческата надпревара се проведе за шестнадесети път в Тутракан. Председател на журито тази година бе известният композитор Хайгашод Агасян.


След упорита двудневна надпревара в няколко направления, възпитаничката на музикалния педадог Десислава Станкова завладя жури и публика с прекрасните си изпълнения и получи три плакета и дипломи. Сесил заслужено спечели наградата на кмета и две първи награди – в трета възрастова група и в категория „Филмова музика“.


Малката търговищка звезда получи покана лично от директора на Международния конкурс „Бозторгай”, Казахстан да участва на пълна издръжка в конкурса догодина.

Юбилейна творческа вечер за 80-та годишнина на Георги Иванов организира читалището

ch 130917

ОНЧ „Напредък 1864” организира юбилейна творческа вечер, посветена на 80-та годишнина на журналиста, поета и преводач Георги Иванов.

Ще бъде представен филмът „Признание – биографични щрихи от един живот”, чиито главен герой е Георги Иванов. Присъстващите ще имат възможност да го поздравят, да разговарят с него и да задават въпроси, свързани с творческата му работа. В програмата е предвидено и изпълнение на негови творби с участието на актьора Петър Петров. В музикалната част ще слушаме изпълнения на Стоянка Камджалова - пиано и Диана Миленкова – китара, каза Галина Кръстева - секретар на търговищкото читалище.


Творческата вечер ще премине при вход свободен, на 19 септември - вторник, от 18,00 часа в залата за кафе-театър.

 

Със спектакъл, ориентиран към младите хора, откриват сезона в търговищкия театър

tgm 217

Драматичен театър Търговище открива новия творчески сезон с премиера на "Ана от другата страна" - авторски спектакъл на Надя Асенова. Той е ориентиран към младите хора, техните родители и всички, които искат да задават въпроси и да търсят отговори.

„Ана от другата страна“ е авторски текст, базиран на три произведения – „Железният светилник“ на Д. Талев и драмите „Вампир“ на А. Страшимиров и „Албена“ на Й. Йовков. Целта на този спектакъл е да ангажира младите, с едно изненадващо пътешествие сред емблематични женски образи от българската драматургия и литература, споделят от търговищката драма.


Последният спектакъл на Надя Асенова - „Самодивска приказка” пожъна голям успех, като бе номиниран за Аскер в категорията за съвременна българска драматургия. Надя Асенова получи и наградата на Община Търговище за забележителни творчески постижения и принос в развитието на националната култура, които бяха раздадени по случай 24 май.


Премиерата на „Ана от другата страна“ е на 5 септември от 19 часа.

Малка приложничка от Търговище с награда на Фонд „13 века България”

ivon1

Ивон-Мари Господинова от Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище спечели награда на Фонд „13 века България” на Световен конкурс за детска рисунка 2017 – София.
Снощи в галерия „Академика” на НХА се състоя награждаването и изложбата с творбите на победителите. В конкурса се включиха деца от пет континента. 9-годишната Ивон участва в него с портрет на Левски в техника батик. Това бе първия творчески сезон в клуба за нея, който се оказа много успешен и изпълнен с нови знания, забавления и отличия.
В същия конкурс Димана Стойчева от Клуб „Батик” е отличена с почетна грамота.
Организатор на Световен конкурс за детска рисунка 2017 – София е Фондация ,,Малък Зограф“, учредена през 2012 год. с основна цел професионалното, естетическото и нравствено възпитание на децата чрез изобразителното изкуство. Фондацията поддържа контакти с 50 страни с над 300 школи и институции, обменяйки опит и информация, свързани с детското творчество и възпитание. В конкурса за детска рисунка участват деца от 4 до 18 годишна възраст от 50 страни.
По време на откриването на изложбата бяха раздадени Награда на фондация „Малък Зограф“, Награда на фонд „13 века България“ и медали: златни – 12, сребърни – 24, бронзови – 36, почетни грамоти. Те бяха определени от жури в състав - професор Анна Бояджиева, Силва Аврамова - актриса, експерт по вътрешни програми и проекти НДФ „13 века България” и Страхил Ненов - преподавател в Катедра "Стенопис" на НХА.

ЦМДИ Търговище

Снимка: bTV

Руският ансамбъл "Душа" с концерт в Търговище

rd 240817

Руската вокално-инструментална група "Душа" ще изнесе концерт в Търговище.

Проявата се организира от Национално движение "Русофили" в Търговище. Ансамбълът изпълнява руски романси и руски народни песни.


Концертът е утре вечер - 25 август, от 18,00 часа в Младежкия дом, а входът е свободен.

Снимка: pogled.info

Мими Иванова и Хайгашод Агасян оцениха високо наши таланти

nv 120917

През уикенда талантливи деца от търговищка музикална школа участваха в два конкурса -  „Полските щурчета” в Полски Тръмбеш и "ART STARS - Звезди на изкуството" в гр. Варна.


Двудневната надпревара бе уморителна, както за децата, така и за техните родители. В Полски Тръмбеш участваха 10 изпълнители от школата, а в морската столица - двама. Гордея се с представянето на всичките си възпитаници! Показахме за пореден път, че сме много, че сме силни и упорити и че децата имат огромно професионално израстване“- сподели вокалният им педагог Десислава Станкова.


Взискателното жури в Полски Тръмбеш с председател Мими Иванова класира Сесил Алпер на първо място от 32 деца от цялата страна. 11-годишната певица получи диплом, плакет и правото да излъчат изпълнението й от гала концерта по музикална телевизия.


Във Варна компетентно жури с председател Хайгашод Агасян оценяваше изпълнителите на третия Международен музикален конкурс "ART STARS - Звезди на изкуството". В категория „Поп пеене“ – трета възрастова група, 13-годишната Диана Петрова спечели втора награда, плакет и диплом, а преподавателката й Деси Станкова получи почетен диплом за принос във вокалната педагогика.

Изложба живопис на Бенек Якубович е подредена в търговищката галерия

galeriq trg1Изложба живопис на художника Бенек Якубович е подредена в Художествена галерия „Никола Маринов“ в Търговище.


Експозицията е от картини, дарение на търговищката галерия.


Бенек Якубович е роден през 1945 г. в гр. Баку, Русия. Завършва Висше художествено промишлено училище “Мухина ” в Санкт Петербург, специалност “Архитектурен дизайн ”. Участва в колективни и урежда самостоятелни изложби в Израел, Русия, България, Норвегия, Австралия, Холандия, Великобритания, САЩ и Швейцария.

Носител е на златен медал и отличия за художествено творчество от Ирак, Израел и Китай.


Изложбата „Картини от едно дарение“ на Бенек Якубович може да бъде разгледана през този месец в зала №2 на галерия „Никола Маринов“.

Старозагорският театър гостува в Търговище с комедията "Голямото надлъгване"

dt 120917

На 29 септември на търговищка сцена гостува ДТ "Гео Милев" - Стара Загора със спектакъла "Голямото надлъгване" от Рей Куни.

Пиесата с оригинално заглавие "Том, Дик и Хари" въвлича зрителите в калейдоскоп от комични ситуации, създадени от трима братя с най–добри намерения. Невероятни обрати, абсурдни идеи и престъпни страсти изпълват този безумен ден. И, разбира се, всичко това е съпроводено с много смях. Но, както в другите комедии-фарсове на двамата автори, смехът не е самоцелен. Ето какво пише по този повод в. "Дейли телеграф":
"Въпреки ярката комична суматоха, пиесата има какво да ни каже и за човешката същност. Тя улавя онова чувство, което понякога всички изпитваме – че сме просто винтчета в някаква адска машина, чието действие неясно различаваме. Но се въртим, въртим, без да знаем докога. Смехът във фарса неизменно произтича от човешкото отчаяние."
И, наистина, отчаяното желание на едно младо семейство да се сдобие с дете е в основата на сюжета. Но щом в историята се появяват контрабандни цигари, подозрителен полицай, парчета от изчезнал труп и двама нелегални бежанци, мечтите на семейството бързо се стопяват. А когато в цялата въртележка се намесва и мафията, катастрофата става неизбежна. Но… една комедия винаги завършва с „хепи енд”. 


Превод, режисура и музикална среда - проф. Андрей Аврамов, сцеенография - Теодора Лазарова. Участват актьорите:
Иван Калошев, Весела Петрова, Стефан Борисов, Илчо Димитров, Миленка Сотирова, Велин Величков, Стефан Делев, Диана Найденова и Жоро Райчев.

10-годишният Даниел от Търговище – единственото българче с министерски медал от Япония

art 310717

Деца от Школа за изобразително изкуство "Артея" Търговище за поредна година печелят високи призови отличия от страната на изгряващото слънце.


10-годишният възпитаник на Нели Чолакова - Даниел Стойнев е удостоен от 47 Международен конкурс за детско изкуство в Токио с единствения за България Супер златен медал на Министъра на външните работи на Япония. Неговата колоритна творба „Цирк“ е сред десетте отличени с престижната награда. Тя е избрана сред повече от 47 хиляди рисунки на деца от целия свят да краси и тазгодишния луксозен каталог на победителите за 2017 година.

art 3107172
Освен този медал малкият художник, който е ученик от I ОУ „Хр. Ботев“ и рисува в Школа „Артея“ вече 4 години, е носител и на сребърен медал от същия конкурс. Това е много голямо признание за неговия талант и трудолюбие, сподели ръководителят на талантливите деца-художници от Търговище Нели Чолакова и допълни, че този успех е не само за Търговище, а и за цяла България и българските деца. Дани получава към медалите си подаръци и художествени материали от японски марки и благодарствено писмо от Министъра на външните работи.


Припомняме, че това не е първи министерски медал за малък творец от частната търговищка школа. Преди 3 години 5-годишният тогава Тони Галинов също бе удостоен с единственото за страната ни високо отличие на Министъра на външните работи на Япония.


Школа „Артея“ обаче не се задоволява само с тези награди от тазгодишния международен конкурс в Япония. От Токио спечелените медали са още три - златен за 8-годишната Христиана Данова от II СУ „Проф. Н. Маринов“, и бронзови за четвъртокласничката Надежда Огнянова от Първо основно училище и 6-годишната Мариела Ивелинова от ЦДГ №5 „Червената шапчица“.


В конкурса, организиран от Фондация за Арт образование BIIKU BUNKA, участват ежегодно деца от 42 държави по света. Това е един от най-престижните конкурси за изобразително изкуство за деца от 5 до 15 години, разказа още Нели Чолакова. 

Представят нов филм за българската азбука в Търговище

fg 120917
В Търговище ще бъде представен новият филм "За свети Методий, глаголицата, кирилицата и българската азбука". Това ще се случи в понеделник - 18 септември, от 18,00 часа в Кино СИНЕМЕДЖИК.

Вълнуващ портрет на Свети Методий, стъпващ изцяло върху оригиналните исторически извори и църковни жития. Заснет е на истинските места, свързани с живота на славянския просветител и първи архиепископ – Солун, Цариград, Нитра, Рим, Регенсбург, Райхенау, Микулчице. Ключови сцени от неговото житие са представени като внушителни възстановки, които събуждат за живот паметни исторически събития, съхранени в древните пергаменти.
Той е архиепископ на Великоморавия, славянски архонт, мисионер и дипломат. Той е аристократ, непреклонен във вярата си черноризец и архиепископ, смел войн и по-голям брат на Св .Константин-Кирил Философ. Той е негов сподвижник и продължител на делото му. Канонизиран е като своя брат, едновременно от източно-православната и от римо-католическата църква и са обявени за съпокровители на Европа. За него знаем толкова много и в същото време толкова малко.
Без да омаловажава ни най-малко великото просветителско, културно, църковно- политическо и интелектуално дело на Св. Методий и неговия брат Св. Константин - Кирил, филмът успоредно съживява една дълготаена полемика около създаването на българската азбука. Тук ключово участие има един голям, но малко познат български учен и страстен родолюбец – архитект Слави Дончев.
Изследовател и популяризатор на най-старата българска история и култура, той е написал десетки статии и монографии, автор е и на доклада, с който Мадарският конник става световен паметник на културата, признат от ЮНЕСКО. Неговият страстен разказ за древните корени на българската азбука ще ни накарат по нов начин да погледнем към себе си, нашата история и към идеологическите митове, от които науката толкова трудно се освобождава.

Сценаристи на филма са Николай Акимов и Иво Иванов; драматургически консултант: акад. Антон Дончев; музика: Неди Джон Крос; оператори: Камен Колев, Пламен Гелинов, Неди Джон Крос, Панайот Панайотов, Димитър Митов, Николай Акимов; сценография и костюми: Боряна Семерджиева; монтаж: Красимир Воденичарски; ЗD анимация: Петко Якимов, Красимир Воденичарски; текста чете: Стоян Алексиев, режисьори: Николай Акимов, Силвия Авдала; продуцент: Александър Донев.

Увеличават се представленията и посещенията на театрите в Търговище

tgm 217

През 2016 г. в област Търговище има 1 драматичен и 1 куклен театър, където са организирани съответно 113 и 560 представления, посетени от 21 хил. и 31 хил. зрители.

За това информират от Отдел „Статистически изследвания” - Търговище към Териториално статистическо бюро – Североизток.


В сравнение с 2015 г. представленията се увеличават с 9.3%, а посещенията - с 3.3%.

Намалява средният брой посетители на едно представление - от 82 души през 2015 г. на 77 души през 2016 година.

14°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 75%

Wind: 6.44 km/h

  • 26 Sep 2017 18°C 11°C
  • 27 Sep 2017 17°C 11°C