charovna2017

обновена 12:00 PM EET, Mar 22, 2018

Култура и изкуство

Култура и изкуство

Концерт от шлагерни песни зареди публиката с пролетно настроение

zz 2203182

С много настроение и положителни емоции се зареди публиката по време на пролетния концерт в читалището.


Близо час и половина гостите се наслаждаваха на изпълненията на ВИС „Златни зари“ при ОНЧ „Напредък 1864“ с ръководител Събина Георгиева и Вокална формация „Божур“ при Читалище „Ст. Чилингиров – Шумен с диригент Юлияна Панова.

zz 2203181
Концертът се проведе в залата за кафе-театър на културното средище и беше предшестван от изложбата на Светла Чиракова "Магията на вълната".


С надеждата да създадат пролетно настроение и радост в очакване на слънчевите дни таланливите певци от „Златни зари“ показаха най-доброто от своя богат репертоар. Те изпяха обичаните шлагери „Бели карамфили“, „Днес е тъй прекрасен ден“, „Щом пролетта настъпи“ и „Красив роман е любовта“, поднасяйки на почитателите си незабравим спектакъл в студената мартенска вечер.

Бурни аплодисменти изпратиха дуета Събина Георгиева и Марин Нанов, представил обичаната от поколения песен „Сънувах те аз“.

zz 2203183
Гостите от Шумен – носители на множество награди от национални и международни конкурси и фестивали, заредиха с още вълнуващи емоции публиката с най-новите си песни „Розмари“, „Хубава жена“, „Пролетни лалета“ и др.


Изпълненията на стари градски и шлагерни песни за любовта, младостта и пролетта пренесоха присъстващите в едни отминали времена, стоплиха душите им и ги разведриха в снежната вечер.

Балетна формация "Търговище" с отлично представяне на международен конкурс

29134030 10156176064154084 6634395390395285504 o

Балетна формация "Търговище" към Младежки дом – Търговище, с ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева, се завърна от mOvmnt International Dance Competition - Русе с 26 награди.


Съставът участва в международния балетен конкурс с 21 танца, 7 от които показани за първи път на сцена пред публика, като цяло или в този състав на групата.


Над 1200 бяха участниците в двудневния танцов маратон от България, Румъния, Русия, Сърбия, Гърция, Италия и др. Журито също бе международно.


Ето и наградите по танцови категории и възрастови групи:


· В танцова категория „Балет”, соло, деца, при 67 участници в групата Йоана Антонова бе класирана на 10-то място с танца „Вариация със звънчета”. За това си изпълнение тя бе отличена със специална награда участие в танцов лагер и конкурс в Сан Франческо Ди Паола – Италия.
· В същата категория Калина Стайкова бе класирана също на 10-то място с изпълнение на вариацията „На фея нежност”.
· В танцова категория „Балет”, соло, юноши, Бусе Йълдъз се класира на 9-то място с танцова вариация „Италиана”.
· В танцова категория „Балет”, дуети, деца – трето място за танца „Кукли” на Калина Стойкова и Йоана Антонова.
· В танцова категория „Балет”, дуети, юноши – първа награда спечелиха Бусе Йълдъз и Дилек Мехмедова с танца „Болеро”.
· В танцова категория „Балет”, групи, деца – второ място за танца „Музикален момент”.
· В танцова категория „Балет”, групи, сеньори – трето място за танца „Токата и фуга”
· В танцова категория „Балет”, формации, мини – втора награда за танца „Първите цветя на пролетта”. Най-малките ни балерини излязоха за първи път на палци пред международна публика и бяха единствени в групата си.

29101033 10156176051729084 3223845676928466944 o
· В танцова категория „Балет”, формации, деца – първа награда спечелиха отново момичетата от Балетна формация „Търговище” с танца „Полонез”. Същият танц бе отличен със специална награда – 50% от таксата за участие в летен семинар в Италия.
· В танцова категория „Балет”, формации, юноши – втора награда за танца „Серенада” и специална награда за 100% безплатно участие в уъркшоп в Италия.
· В танцова категория „Балет”, продукция, деца – първа награда за танца „Цвтно вдъхновение”.

29176980 10156176062389084 661457184428654592 o
· В танцова категория „Характерни танци”, формации, деца – пето място за танца „Тарантела”.
· В танцова категория „Характерни танци”, групи, юноши – втора награда за танца „Катюша”.
· В танцова категория „Характерни танци”,групи, сеньори – първа награда за „Индийски танц”.
· В танцова категория „Характерни танци”, формации, юноши – втора награда за „Китайски танц”.
· В танцова категория „Характерни танци”, формации, сеньори – втора награда за „Фламенко”.
· В танцова категория „Характерни танци”,продукция, деца – първа награда за съвсем новия танц на състава - „Берьозка”.

29186832 10156176080684084 6520679310825619456 o
· В танцова категория „Модерн”, соло, юноши – пето място за танца „Сън” на Бусе Йълдъз при 63 участнии
· В танцова категория „Модерн”, групи, сеньори – втора награда за другия съвсем нов танц на състава „Мъртва тишина”.

29178174 10156176089604084 879913884121563136 o
· В танцова категория „Оупън”, групи, сеньори – първа награда за танца „Буря”.
· В танцова категория „Акро”, групи, юноши – първа награда за танца „Last moment”.
· Две специални награди са присъдени за цялостно представяне на състава – 50% безплатно участие на Балетната формация в II EGIPT DANCE CAMP през юли и 50% стипендия за участие в MAADE DANCE WEEK през август.

ЦМДИ Търговище

Nasimo с първа самостоятелна изложба в Търговище

29426166 1624632700961197 8754224723228884992 o

Известния графити артист Станислав Трифонов Nasimo ще представи за първи път в родния си град самостоястелна изложба с картините от проекта с Urban Creatures,,There is а Light’’, монументална живопис.

Роден през 1979-та, израснал до пълнолетие в Търговище, познат с имената ,,Naste’’ или ,,Nasimo’’, Станислав Трифонов започва да се занимава с рисуване на 15 години, а с изящно изкуство на 19.

20 години по-късно негови стенописи красят стени в страни като България, Великобритания, Германия, Австрия, Полша, Чехия, Белгия, Канада, Италия, Румъния, Сърбия, Гърция, Турция, Индия, Хонг Конг, а на платната му се радват ценители от цял свят.

Този април Насимо за първи път има радостта да представи своя изложба в родния си град Търговище.

Мащабната живопис от проекта ,,There is a Light'' с цели 18 творби ще бъде представена в галерия "Никола Маринов" от 4 април до 4 май.

Не пропускайте възможността да се докоснете до изкуството, посланието и вдъхнивението на един съвременен, млад и вече световно признат български художник, приканват организаторите на събитието.

Звезди гостуват в Търговище с комедията "Аферата в хотел Уестминстър"

dt 130318

Общински Драматичен театър "Невена Коканова" - Дупница ще представи на търговищка сцена комедията “Аферата в хотел Уестминстър” на 26.03.2018 от 19.00 ч.

В очите на управителя на хотела, Джак Бейкър е пияният брат на Джордж и се казва Фред, за пред Рони той е Том – смахнатият брат на мистър Уили. От своя страна ергенът Джордж първоначално е д-р Ливингстън, но после става Мистър Пиджън – мъж на Айви, която е братовчедка на жената на Рони – Джейн. А пък камериерката от Италия, която не говори английски, но пък е много жизнерадостна, така и не успя да смени чаршафите, за сметка на което я ползваха за булка на Мистър Пиджън. Нещата стават съвсем сложни, когато на сцената излиза и сестра Фостър….

Всичките лъжи са, за да не хванат Министър Ричард Уили, който трябва да е в Камарата на представителите заедно с Премиера Тачър (или иначе казано Маги), в афера с Джейн Уърдингтън – секретарка на Нийл Кинък от опозицията.

Като прибавиш към всичко това, изтънчения британски хумор на Рей Куни, смехът просто излиза от дъното на дробовете дори на най-критичния театрален зрител. Валентин Балабанов (режисьорът) и актьорите на сцената не добавят почти нищо от себе си върху брилянтната творба, а това за хората на изкуството е мнооого трудно нещо. Всички те се справят просто прекрасно със задачата да оставят текста да завладее сцената и да улиса зрителите.

Редом с опитните Ивайло Калоянчев и Славчо Пеев, на сцената се вихри познатият от малкия екран Ивайло Захариев, както и Георги Бояджиев, Виктория Янева, Николай Иванов, Снежана Малковска, Иван Иванов, Василка Сумева и Мария Миради.

Леко, динамично, с вкус и много много много смешно!

Билетите са в продажба.

 

Нидал Алгафари представи четирите си романа в Търговище

rb 200318

Миналия петък търговищката четяща публика се срещна с писателя, пиар и режисьор Нидал Алгафари. В уютната обстановка на Регионалната библиотека той представи четирилогията си – романите „Боже, защо Господ лъже?“, „Аллах, милост нямаш ли?“, „Любиш ли, ти Бог си!“, „Орисани да избираме!“.

„Това е история за любов” - бяха думите на автора, с които постави началото на изключително увлекателния си разказ за реализирането на една негова мечта, планирана като филмов проект, но оживяла на страниците на романите му. Както винаги, сладкодумно и интересно, той запозна почитателите си с нетрадиционния си поглед върху душевността и традициите на народа ни, към историята и религията, към българската култура и нейното място в световните културни тенденции.

След приключване на срещата, запленени от магическото повествование, обрисувано пред публиката от автора със същата страст, с която е написано, присъстващите изразиха благодарност за споделеното и пожелаха на Нидал Алгафари още бъдещи успехи, които да радват ценителите на стойностната литература в цялата ни страна.

Четирилогията вече е налична във фонда на библиотеката и всеки заинтригуван от нестандартния подход на един нестандартен творец може да потърси книгите му в Заемна за възрастни.

libtg.info

Търговищки славеи обраха наградите на конкурса „Децата на България пеят, танцуват, рисуват”

2su 130318

Ученици от класа по народно пеене при II СУ„Проф. Никола Маринов”, с ръководители Росица Милкова и Стефан Иванов, обраха наградите на Национален конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват”.


С първа награда, грамота и медал бе удостоена 14-годишната Теодора Маринова. Тя изпълни великолепно песените „Я изгрей, изгрей“ и „Провикна се дели Димо“ и спечели симпатиите на публика и жури.


Носители на втора награда са третокласникът Денислав Иванов, седмокласничката Галя Стоянова и зрелостничката Мария Кацарова. Трета награда спечели Наталия Цанкова от IV клас.

Клуб „Батик” с награди от национален конкурс

p5310216 1

Четири момичета от Клуб „Батик”, с ръководител Славка Георгиева, са отличени от националния конкурс “ВОДАТА – ИЗВОР НА ЖИВОТ”.

Той се провежда в четири направления – приложно изкуство, рисунка, фотография и литературно творчество.


Организатори на инициативата са Министерство на образованието и науката, РИО-Бургас, Национален дворец на децата, Община Бургас, Център за подкрепа на личностното развитие – Бургас, Център за подкрепа на личностното развитие – Бургас, Училищно настоятелство към ОДК – Бургас.


Конкурсът се провежда в три възрастови групи.


Раздел "Приложно изкуство":
В І-ва възрастова група – 1-4 клас – трета награда се присъжда на Доротея Гецова от Клуб „Батик”.
Във ІІ-ра възрастова група – 5-8 клас – трета награда получава Милла Овчарова
В III-ра възрастова група - 9-12 клас, са отличени Невена Андонова с трета награда и Клио Хари Глеридис – с поощрение.

ЦМДИ Търговище

Творческа среща с Нидал Алгафари в Търговище

894751e27fef28c2763d274371bf1fe9

Творческа среща с Нидал Алгафари организира РБ „Петър Стъпов“ в Търговище.


На срещата – разговор ще бъдат представени книгите му "Орисани да избираме" (четвърти, последен том от тетралогията), „Боже, защо Господ лъже?”, „Аллах, милост нямаш ли?”, „Любиш ли, ти Бог си”.


Срещата ще се състои на 16 март – петък, от 18.00 ч във фоайето на библиотеката.

Снимка: КРОСС

Концерт и изложба за Първа пролет организира читалище "Напредък 1864" в Търговище

vis 105152

Πpoлeтен ĸoнцepт нa BИC „Злaтни зapи" ще събере любитeлитe нa шлaгepнaтa пeceн тази сряда.


Peпepтoapът е изцялo oбнoвeн и cпeциaлнo пoдгoтвeн зa Първа пролет със зapeждaщи c ĸипящa жизнeнocт и cгpявaщи дyшитe пecни зa пpoлeттa, млaдocттa и любoвтa, сподели ръководителят на състава Събина Георгиева.


В програмата ще вземе участие и Вокална формация „Божур“ – гр. Шумен с диригент Юлияна Панова.


Концертът е с начало 18,00 часа в залата за кафе-театър на ОНЧ „Напредък 1864“ и е с вход свободен.


Половин час по-рано във фоайето на залата ще бъде открита изложбата на Светла Чиракова "Магията на вълната". Тя ще ни потопи в света на нашите предци. С вроден талант и усет за естетика българката е умеела да напипва правилните цветови комбинации при претворяването на вълната. Тя е била като магьосница, която е вграждала своята сила, енергия, любов, нежност, красота и топлина в създадените от нея красоти. Едно време занаятите са били най-важният източник за препитание на българите. Днес те са символ на народната традиция и продължават да носят уюта, красотата и светлия дух на отминала епоха, разказа секретарят на търговищкото читалище Галина Кръстева.

Две първи награди за Ателие „Шарени пръсти“ от конкурс в Шумен

sp 120318

С две първи награди се завърнаха млади търговищки творци от III национален конкурс „Децата на България пеят, танцуват , рисуват“- Шумен.


В събота се състоя официалното откриване на изложбата и награждаване на победителите в Регионална библиотека ,,Ст. Чилингиров“ в съседния град. Жури от педагози по изобразително изкуство и членове на Дружеството на шуменските художници определиха най-добрите творби, изпратени за участие в творческата надпревара. Темата тази година беше „Пейзажи от моя роден край“.


17-годишната Гергана Радославова и 7-годишният Иван Владимиров от Ателие „Шарени пръсти“ към ОНЧ „Напредък 1864“ спечелиха заслужено първите награди. Те получиха медали и дипломи за своите рисунки.

Творбата на 6-годишната Глория Танева спечели второ място от конкурса, а с поощрителна награда е удостоен 16-годишният Борислав Терзиев.


На Ателие „Шарени пръсти“ и преподавателя Магдалена Стоянова бе присъдена награда – плакет и диплом за цялостна колекция от рисунки.

Спектакъл на търговищката драма влиза в селекцията на Друмевите театрални празници

dt 150318

Спектакълът на Драматичен театър – Търговище „Ана от другата страна“ е сред деветте, включени в официалната селекция на тазгодишното издание на фестивала Друмеви театрални празници „Нова българска драма“.
Фестивалът традиционно ще бъде открит в Деня на Шумен – 11 май.


Селекционерът на фестивала Зорница Каменова е изгледала над 30 постановки. Деветте одобрени са: „Щастливеца“ от Руси Божанов, постановка на Сатиричен театър „Алеко Константинов“; „Ана от другата страна“, с автор и режисьор Надя Асенова, Драматичен театър – Търговище; „Чамкория“ по Милен Русков, Театър 199 „Валентин Стойчев“; моноспектакъл „Приятно ми е, Ива!“ от Ива Тодорова, Театър 199 „Валентин Стойчев“; „САМ И“ от Боряна Пенева и Милко Йовчев, Документален театър, Театър Реплика, Червената къща; „Една торба барут“ по Йордан Йовков на Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен; „Великденско вино“ от Константин Илиев, Театър „Възраждане“; „Цветът на дълбоките води“ от Оля Стоянова, Народен театър „Иван Вазов“, както и „Нирвана“ на шуменския ДКТ „Васил Друмев“.


В журито на фестивала тази година влизат театроведът проф. Камелия Николова, сценографът доц. Мира Каланова, режисьорът Неда Соколовска, режисьорът Недялко Делчев и актьорът Ириней Константинов.


“Ана от другата страна” е авторски спектакъл на Надя Асенова, базиран на “Железният светилник” на Димитър Талев и драмите “Вампир” на Антон Страшимиров и “Албена” на Йордан Йовков. Целта на този спектакъл е да ангажира младите с едно изненадващо пътешествие сред емблематични женски образи от българската драматургия и литература. Участват: Анна Петрова, Добрина Гецова, Ивана Стоянова, Жаклин Георгиева, Маргарита Маркова, Лъчезар Андреев, Атанас Махнев.

 

Откриха изложба „Вдъхновения“ на жени-творци от Търговище

iz 703181

В навечерието на Осми март бе открита изложба „Вдъхновения“ на жени-творци от Търговище.


Тази изложба е доказателство за дързостта и таланта на жените-непрофесионалисти, които могат и правят това, което искат, каза при откриването Росица Куцарова - директор на РБ „Петър Стyпов“ – домакин на събитието.

iz 703182
Петте дами бяха представени от художника Румен Райнов.

Те са доказали се професионалисти всяка в своето поприще. Ще видите, че произведенията са с много положителен заряд и са от дами за дами, каза той.


Творбите са тематично и сюжетно разнообразни - натюрморти, пейзажи, портрети, наситени с голяма емоция, много цветни и въздействащи. Те са рисувани през последните месеци в групата на художника към ЦПЛР-ОДК.


Много гости уважиха предпразничната експозиция на Дарина Христова, Петя Стефанова, Христалина Халачева, Виолета Русева и Павлинка Добрева и юношата Никола Петров.

На открването присъстваха и кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и областният управител Митко Стайков.


Директорът на ХГ „Никола Маринов“ Цончо Денев подари на всяка от художничките роза и ги приветства с „Добре дошли!“ в редиците на професионалистите.

iz 703183

Нови награди за "Шарено герданче"

1g1

Поредни награди за ДФА "Шарено герданче" към Младежки дом-Търговище, с ръководител Светла Стаменова. Вокалните изпълнители на състава се завърнаха с отличия от Национален конкурс "Децата на България пеят, танцуват, рисуват" - Шумен.

Организатори бяха Община Шумен и Средно училище „Сава Доброплодни“. В частта си за изпълнители на български фолклор – певци и инструменталисти, конкурсът се проведе в залата на Читалище „Добри Войников”.
Ивайла Иванова спечели първа награда във втора възрастова група.

Хорът на "Шарено герданче" също получи първа награда в трета възрастова група, направление вокални групи и хорове.

Анита Емилова има втора награда в трета възрастова група.

Даяна Николова също бе отличена с втора награда в четвърта възрастова група.

Специална награда получи Катерина Живкова в първа възрастова група, присъдени бяха и много поощрителни награди на деца от състава.

Предстоят два големи конкурса "Диньо Маринов" във Варна и "Напеви от Северозапада" в Монтана.

ЦМДИ Търговище

МЛАДЕЖКИЯТ ДОМ ОБЯВИ НАЧАЛОТО НА КОНКУРСА "ЕКО-ФАНТАЗИИ"

p4200588

Koнĸypc „Eĸo-фaнтaзии" opгaнизиpa за седми път Mлaдeжĸият дoм в Tъpгoвищe. Цeлтa e дa ce пoпyляpизиpa твopчecĸoтo peциĸлиpaнe cpeд млaдитe xopa, дa ce пpoвoĸиpa твopчecĸoтo им миcлeнe и дa ce cъздaдe възмoжнocт зa изявa.


Koнĸypcът cтapтиpa oт днес - 7 мapт и щe пpoдължи дo 13 aпpил. В него могат да се включат индивидуални и колективни участници - от 1 до 4 клас, от 5 до 8 и от 9 до 12 клас, с творби, създадени предимно от отпадъчни или употребявани стари материали. Допуска се използването на природни материали, уочняват организаторите.


Tвopбитe ce пpиeмaт в Mлaдeжĸия дoм – 4 eтaж. Жури ще избере най-добрите според оригиналността на вложената идея, творческия и екологичния подход, изпълнението.


Bcичĸи твopби щe бъдaт пoдpeдeни в излoжбa във фoaйeтo нa Mлaдeжĸия дoм в ĸpaя нa мeceц aпpил. За участниците е предвидена заключителна инициатива, на която журито ще връчи наградите на отличените творци.


B минaлoгoдишнoтo издaниe нa ĸoнĸypca yчacтвaxa нaд 120 твopби, изпълнeни c мнoгo мaйcтopcтвo, cpъчнocт и въoбpaжeниe. Paздaдeни бяxa 30 ĸoлeĸтивни и индивидyaлни нaгpaди.

 

В Търговище вдигат „Вълшебната завеса“ на 13 май

vz otkr314

Oт 13 дo 19 мaй Tъpгoвищe щe бъдe дoмaĸин нa XIX издaниe нa Meждyнapoдния фecтивaл зa cпeĸтaĸли зa дeцa “Bълшeбнaтa зaвeca” 2018.


Opгaнизaтopи нa cъбитиeтo ca Mиниcтepcтвo нa ĸyлтypaтa, Oбщинa Tъpгoвищe, Дpaмaтичeн тeaтъp – Tъpгoвищe и Cдpyжeниe MФCД “ Bълшeбнaтa зaвeca”.


Зaявĸи зa yчacтиe в ĸoнĸypcнaтa пpoгpaмa са изпpaтили 28 български и 8 чуждестранни държавни и частни драматични и куклени театри. Селекцията трябва да приключи до 20 март.


Миналата година селекционерът на фестивала Beceлинa Гюлeвa oпpeдeли 15 зaглaвия, ĸoитo пoпaднаха в ocнoвнaтa му пpoгpaмa. Cpeд тяx бяха тpyпи oт България, Pycия, Typция, Чexия и Pyмъния.

„Мнимият болен“ с Николай Урумов на търговищка сцена

dt 60318

На 15 март, от 19 часа, Николай Урумов и Драматичен театър „Рачо Стоянов“- Габрово представят в Търговище „Мнимият болен“ по Молиер.


Комедия на маските, на перуките, на танците, на пищните костюми – това е Молиеровият театър, такова е и габровското представление. Арган – един хипохондрик, който живее с чувството, че е много болен, а „услужливи” хора около него подклаждат страховете му. Той дори е готов да жертва щастието на дъщеря си, женейки я за един малоумен доктор, само за да има постоянно лекар под ръка. Ще позволи ли изобретателната му слугиня този брак да се осъществи или ще помогне на младите влюбени? Ще препъне ли мераците на младата му съпруга да се докопа до цялото наследство на Арган?

Отговорите в красивото и смешно представление!

Сценография и костюми: Кирил Наумов.

Музикални картини: Иван Стоянов.

Худ. осветление: Лальо Христов.

Участват: Николай Урумов, Надежда Петкова, Миглена Стоева, Адриана Димова, Магдалена Славчева, Илия Костадинов, Димитър Петров, Валери Радев, Даниел Тотов, Петко Петков, Димо Димов.

Билетите вече са в продажба.

Снимка: theatre.art.bg

Конкурс за малки художници организира Драматичен театър - Търговище

dt 290417

В дните на XIX-то издание на Международния фестивал на спектакли за деца “Вълшебната завеса” и тази година Държавен Драматичен театър - Търговище организира конкурс за рисунка на тема: ”Аз и театърът”.


В конкурса могат да участват млади художници до 15-годишна възраст. Творбите се приемат до 25 април 2018 г. на касата на Драматичен театър, след което ще бъдат подредени в изложба във фоайетата на театъра.


Компетентно жури ще оценява рисунките и най-добрите ще получат награди, а една от всички ще краси плаката на Международния фестивал на спектакли за деца “Вълшебната завеса - 2019”.

Pиcyнĸaтa нa 10-гoдишнaтa Eмили Xpиcтoва „Tpитe пpaceнцa” от Шĸoлaтa зa изoбpaзитeлнo изĸycтвo ĸъм OДК-ЦПЛР щe ĸpacи плaĸaтa нa фecтивaла тази гoдинa.


Конкурсът ще бъде отчетен в дните на фестивалната седмица от 14 до 18 май.

Три златни медала за талант на търговищка музикална школа от Сърбия

nv 60318

С три златни медала се завърна талантливата певица Кристиана Кирилова от Интернационална младежка Олимпиада за изкуства и танц в гр. Ниш, Сърбия.


Тя се проведе на 3 март и в нея участваха много деца от Сърбия, България, Русия, Гърция и Румъния.


Кристиана се представи в три категории - поп, джаз вокал и народно пеене, в своята възрастова група и заслужено спечели три златни медала. Във всяка категория тя изпълни различна песен – "Je Suis Malade" на Лара Фабиан, „Love on the Brain" на Риана и “Зайди, зайди, ясно слънце“, разказа вокалният й педагог Десислава Станкова и поясни, че новото предизвикателство за нейната възпитаничка е гала концертът за закриване на VIII Интернационален фестивал в град Галац, Румъния.

Национален конкурс донесе много награди за таланти от Търговище

nv 130318

С много награди се завърнаха от Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ млади търговищки дарования.

В направление „Поп музика и вокални групи“ всичките 7 възпитаници на вокалния педагог Десислава Станкова получиха награди.


Сесил Алпер грабна Наградата на кмета.

Никола Желев и Ралица Ганева бяха удостоени с първа награда в Категория „Дуети“ в III възрастова група. Ралица Ганева получи специална награда и изработване на авторска песен, аудио и видео запис от Аудио-визуален център – Шумен.


С втори награди са Ебру Хайрединова и Лъчезара Милушева, а с поощрителни - Никола Желев и Диана Петрова.

Награда за отлично представяне във II възрастова група заслужи Ниляйда Нури.


Жури в конкурса бяха обичаната от поколения поп изпълнителка Ваня Костова, композиторът и аранжор Валери Костов и Кристина Иванова – победителката в третия сезон на „Гласът на България“.

ОТЛОЖЕНИЯТ СПЕКТАКЪЛ „ВИЕНСКА КРЪВ“ ЩЕ СЕ ИГРАЕ ТАЗИ ВЕЧЕР

bo 270218

Отложената постановка на оперетата „Виенска кръв“ на Йохан Щраус – син ще се играе тази вечер, 6 март, от 19 ч. в Драматичен театър – Търговище.

Оперетният спектакъл трябваше да се състои миналата седмица, но обилният снеговалеж и затворените пътища не позволиха на състава на бургаската опера да стигне до Търговище.

Билетите, закупени за постановката от миналата седмица, са валидни за тази вечер.


Оперетата „Виенска кръв“ на Йохан Щраус – син, е дело на режисьора Марио Николов. Неговата интерпретация на последната творба на композитора беше представена премиерно това лято на Летни музикални празници „Емил Чакъров“ в Бургас, а след това се радваше на голям интерес в оперните театри из страната. Валс, любовни триъгълници и светски интриги са в основата на либретото на оперетата, но както е прието в този музикален жанр, всичко накрая приключва повече от добре.

0°C

Targovishte

Snow

Humidity: 96%

Wind: 22.53 km/h

  • 22 Mar 2018 1°C -1°C
  • 23 Mar 2018 2°C -2°C