charovna2017

обновена 2:31 PM EET, Nov 15, 2018

Култура и изкуство

Култура и изкуство

"Мамино детенце" - премиера на Драматичен театър Търговище

md 1118

Дългоочакваната премиера на спектакъла "Мамино детенце" на Драматичен театър Търговище ще бъде поставена на 20 ноември от 17:30 часа.


Сюжетната линия на „Мамино детенце” ни среща с герои от едноименната повест на големия български възрожденец и революционер Любен Каравелов. Чорбаджи Нено и жена му Неновица са един пародиен модел на патриархалното общество от възрожденска България. Чорбаджийството като съсловие, погълнато от трупането на пари, леност и пренебрежение към другите не може да възпита достойно за уважение поколение. Такъв е наследникът на чорбаджийската фамилия – Николчо.

”Крушата не пада по-далеч от дървото” е казал народът. В нашето представление „Падането на крушата срутва цялото дърво”.

Режисьор на спектакъла е Съби Събев, сценографията и костюмите са дело на Галина Абаджимаринова.

Участват актьорите Атанас Махнев, Йордан Любомиров, Маргарита Маркова, Никола Шопов, Горица Радева, Цветан Колев.

Бургаската опера гостува в Търговище с оперетата „Бал в Савоя“

dt 161018

На 31 октомври, сряда, от 19 часа, в Търговище ще гостува Бургаската държавна опера с „Бал в Савоя“- оперета от Пал Абрахам.


В главните роли ще видите режисьора Марио Николов като маркиз Аристид дьо Фобла, Мария Цветкова като съпругата му Мадлен, Валентина Корчакова като еманципираната й братовчедка Дейзи Дарлингтън (композиторът Пасо Добле), Йордан Христозов като Мустафа Бей (или Мишел).

Диригент е Иван Кожухаров, сценография – Иван Токаджиев, а костюмите са на Цветанка Петкова-Стойнова. „Бал в Савоя“ разказва за любовния триъгълник по неволя на един вече бивш бонвиван. Маркизът решава да сложи край на своя живот като заклет ерген, но погрешно смята, че това може да се уреди лесно и по негово желание.

Съдържанието на „Бал в Савоя“ можете да видите ТУК!

Творчески портрет на Елена Василева в читалището

72427 105099302889586 5169734 n

ОНЧ ”Напредък 1864" представя творчески портрет на Елена Василева - фолклорист, диригент, вокален педагог от Търговище, председател на фондация “Песенен фолклор – Елена”, организатор на националната фолклорна среща „Мост между поколенията, създател на националния конкурс “С песните на Стоян Радев”.

Нейна е идеята и реализацията на проекта “Младежка фолклорна експедиция” с участие на млади фолклористи – ученици и студенти. Събраните песни са издадени в сборника “Сто автентични песни от Търговищко”.

Цялата тази активност определя Елена Василева като сърцат изследовател на песенния фолклор от Търговищкия край.

„С песен в сърцето”, под този надслов ще премине срещата с Елена Василева, с нейни колеги и приятели, за да разкажем за богатата творческа дейност на една личност, отдадена на живото общуване с песенния фолклор, каза секретарят на читалището Галина Кръстева.

Началото е от 18.00 ч. на 19.11.2018 г. в залата за кафе-театър на читалището. Входът е свободен.

Авторска песен на малка търговищка певица с три награди от Европейски фестивал

nv 161018

Три награди получи песента на малка търговищка певица от Европейския музикален фестивал „Златни искри“ във Варна.


Конкурсът се проведе през уикенда и в него взеха участие 21 изпълнители от 6 държави. Те представиха авторски песни на живо след авторитетна селекция.


10-годишната Ебру Хайрединова от Търговище изпълни песента „На баща си дъщеря“ по музика и аранжимент на композитора Светослав Лобошки и текст на младия и даровит текстописец Росен Димитров, сподели Десислава Станкова - вокален педагог на Ебру.


Жури с председател Елена Пинджоян - създател и ръководител на най-известния вокален ансамбъл - група „Непоседы“ от Москва, лауреат на множество награди за изкуство, присъди три награди на песента на талантливата търговищенка.

Ебру се завърна с Диплом и медал за изпълнител на Европейския музикален фестивал „Златни искри“.

Дипломи и награди получиха композиторът на песента и текстописецът.


Ебру представи авторската си песен с утвърдени таланти от Русия, Италия, Украйна, Армения, Румъния и България. Песните от Европейския музикален фестивал „Златни искри“ се излъчиха в ефира на БНР.

Драматичният театър от Стара Загора гостува в Търговище с "Трагедия от грешки"

 drama teatur trg

Драматичен театър "Гео Милев" - Стара Загора гостува на търговищка сцена на 14 ноември с постановката "Трагедия от грешки" по „Крал Лир” от Уилям Шекспир.

Участват: Светла Тодорова, Миленка Сотирова, Мария Пенчева, Илина Илиева, Ивалин Димитров, Иван Калошев, Ивелин Керанов, Илчо Димитров, Тодор Тодоров, Цветомир Черкезов, Георги Райчев, Стефан Борисов.

„... Да открехнем вратата към съзнанието на самия властелин на драмата – Уилям Шекспир. И някъде зад тази тежка махагонова врата, в една от многото красиви бални зали, танцуват вечния си елегантен танц обречените герои на шедьовър, наречен „Крал Лир”. Виждате ли ги? Носят се боси и безсмъртни по огледалото на мраморния под, вече, повече от четири столетия: монархът, загубил разсъдъка си, трите му красиви дъщери, отлъчената от семейството сестра, загадъчните братя, злодеите, убийците... безбройните жертвоприношения върху кървавия олтар на човешката слабост... Изпепеляваща трагедия...”

В читалището беше представена книгата „Спомени за рециклиране“ на Айча Заралиева

az 111018

Новата поетична книга „Спомени за рециклиране“ на Айча Заралиева беше представена тази вечер в кафе-театъра на читалището в Търговище.


Инициативата е на ОНЧ ''Напредък - 1864'' и Библиотека България. Заедно с читатели, колеги, приятели и роднини, авторката, която е родом от нашия град, отпразнува появата на стихосбирката. В нея чрез силата на думите, младата поетеса построява настоящето си, скъсвайки с миналото и оставяйки го живо само между кориците.


Издателят Симеон Аспарухов определи Айча Заралиева като чудесен човек и изключителен автор. Той сподели с присъстващите, че е „разнищил книгата от началото до края“ и според него тя е автобиографична. По думите му този поетичен експеримент би могъл да се превърне в „биография на всеки човек, който знае как да обича“. Издателят пожела успех на автора и стихосбирката.


Според писателя от Шумен Тео Буковски – близък приятел на Айча Заралиева, в Търговище си имаме най-добрата поетеса-физиотерапевт, защото авторът всъщност е дипломиран медик.

Всяка книга е важна за автора си, но "Спомени за рециклиране" е твърде специална за мен. Всяка дума в нея е емоция, всяко стихотворение е метафора на истинска история. Щастлива съм, че намерих хора, които повярваха в мен и този проект, за да се случи издаването на тази книга, сподели поетесата и прочете няколко от творбите си на музикален фон.
Присъстващите изгледаха и кратък филм с кадри от Търговище на фона на нейни стихове.


И като на премиера авторката получи много поздравления и цветя от приятели, близки и колеги.

 

Кукленият театър с първа премиера за сезона

deca kt trg„Двойната Лотхен“ е най-новата премиера на Държавен куклен театър - Търговище.

Драматизацията на книгата на Ерих Кестнер е дело на Емилия Маленова, която е и режисьор на спектакъла.

Сценографията - на Силва Бъчварова, а музиката – на Владимир Джамбазов.

Участват актьорите Русан Стаменов, Стела Стойнова, Димитър Караиванов, Диляна Димитрова и Моника Угренова.

Премиерата ще бъде поставена на сцената на Младежия дом тази събота – 10 ноември, от 11 часа.

Над 400 участници се очакват в Националния фестивал „Мисионис пее и танцува“

ms 211016

III Национален детско-юношески фолклорен фестивал „Мисионис пее и танцува“ ще се проведе на 13 октомври, събота, в Търговище. Проявата се организира от клуба за народни танци „Джумалийци“, с подкрепата на Община Търговище. На фестивала се очакват над 400 участници от цялата страна.


Откриването ще се състои в 10.00 часа в Драматичен театър Търговище. Освен на сцената на театъра, съставите и индивидуалните изпълнители ще се изявяват и в концертната зала на Центъра за младежки дейности и инициативи. В 16.30 часа започва дефилето на всички участници, което ще тръгне от бул. „Сюрен“ и ще продължи по новоизградената улица при „пробива Катрафилов“, до площад „Свобода“. Награждаването е планирано за 17.00 часа на откритата сцена пред Общината, а гала-концертът на победителите започва в 18.00 часа. В него ще вземе участие и фолклорният изпълнител на тракийски песни Николай Гурбанов, който е част и от журито на фестивала.


На 20 октомври клуб „Джумалийци“, отново с подкрепата на Община Търговище, организира и VІI Национален фолклорен фестивал за любителските клубове по танци „Джумалийско надиграване”. Откриването е в 10.00 часа в спортна зала „Дечко Стефанов“. От 12.00 часа на площад „Свобода“ ще звучи българска народна музика, а в следобедните часове на откритата сцена на площада е планиран и фолклорен концерт. Пълната програма на фестивала ще бъде обявена през идната седмица.

Концерт за 120 години от основаването на хор „Родна песен“ в Търговище

hrp 70916

Концерт по повод навършването на 120 години от основаването на хор „Родна песен“ ще се състои на 7 ноември, от 18.00 часа в концертната зала на читалище „Напредък-1864“. Проявата се организира от местното читалище в партньорство с Община Търговище.

Диригентът на хора Красимира Коларова е подготвила разнообразна програма от нови и вече познати произведения. Концертната вечер ще представлява и своеобразна ретроспекция на репертоара на хора през годините. Ще бъдат представени произведенията, донесли награди на състава от конкурси и фестивали в страната и чужбина.

Концертът е със специалното участие на оперните певци Калуди Калудов, Анна Дитри, Валерия Пейчева; музикантите от Духовия оркестър Валери Господинов и Красимир Славчев; хормайстор Антоанета Радева и клавирен съпровод – Петър Божанов. Входът е свободен.

Йоана Буковска гостува с ямболския театър на търговищка сцена

d4abf084c7d1aae0cc8e4025af998f58

Драматичен театър "Невена Коканова" - Ямбол гостува на търговищка сцена с постановката "Мъжете предпочитат да излъжат" с участието на Йоана Буковска - Давидова.


Автор: Ерик Асус
Режисьор: Владимир Петков
Сценография: Жанет Иванова
Участват: Йоана Буковска - Давидова, Георги Ружичка, Яна Бобева, Анатолий Ставрев, Галина Иванова, Волен Митев, Мария Панайотова

Нищо не е такова каквото изглежда... И как да е иначе, когато за някои хора е жизнено важно да са винаги на границата на позволеното и непозволеното. Други пък си живеят вечно неудовлетворени от това, което имат. А трети се страхуват от мнението на другите толкова, че биха прикривали същността си до края на дните си. Дали това се отнася само за мъжете? Едва ли, но щом гледате комедията „Мъжете предпочитат да излъжат” ще разберете, че ако на лъжата краката са къси, то тя със сигурност е стоножка! Иначе как ще успее да премине през толкова много перипетии и забавни ситуации, че и на жените да им е трудно да й хванат края.
Пиесата на френския драматург Ерик Асус се поставя за първи път в България.

Билетите са в продажба, а спектакълът можете да гледате на 17 октомври - сряда, от 19,00 часа на сцената на ДТ- Търговище.

Годишна среща на читалищата от общината

IMG 38685cd9c1c4915c91abdfd99b2577cb V

Община Търговище организира Годишна среща на читалищата от общината по повод Деня на народните будители.

IMG 9aaac2eef5cb27d77ea6d121a7bd52b4 V
В нея участваха представители на всички 38 културни институции, развиващи художествена самодейност на територията на общината.


Срещата уважиха кметът д-р Дарин Димитров, зам.-кметът Рая Матева, председателят на Комисията по образование и култура към Общинския съвет Дамян Иванов и секретарят на Общината Христалина Халачева.

Д-р Димитров поздрави читалищните деятели и заяви, че именно те са едни от съвременните защитници на духовните ни ценности.

„Вие давате тласък на съвременното развитие, стъпвайки на традициите на поколенията, създали най-будните и духовни средища на българщината. Благодаря за подкрепата, която оказвате на Община Търговище и за всеотдайността Ви в развитието на културния живот в населените места от общината ни“, каза д-р Димитров.

По време на срещата бе представена и презентация с най-доброто от творческата дейност на всяко от читалищата през годината. Музикален фолклорен поздрав към самодейците отправиха 9-годишната Елена Добрева и 10-годишният Денислав Иванов.

Всяка от културните институции получи като подарък от Общината луксозно книжно издание с историята на българските държавни символи.

Славка Георгиева на прием по покана на Индонезийското посолство

42278065 1822741947821446 5739625961721167872 n

Ръководителят на Клуб „Батик” към Младежки дом-Търговище Славка Георгиева бе поканена от Посолството на Индонезия на прием в София.

Събитието бе част от инициативите посветени на 73 години от обявяването на Независимостта на Индонезия.


Славка Георгиева:
„Приемът се състоя в Централен военен клуб – София. Присъстваха много представители на дипломатическите среди, български и индонезийски културни дейци, студенти, пътешественици и приятели на Индонезия. Отново бях посрещната с голямо внимание от екипа на посолството. Наистина беше много мило!
Н. Пр. Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия и г-жа Нурул София, културно аташе, отделиха време за личен разговор с мен, в който отново изтъкнаха големия принос на Клуб "Батик" за популяризирането на индонезийската култура в България. Изразиха желание да посетят града във връзка с юбилея на нашия клуб. Приемът беше съпроводен от зашеметяващо ревю, благотворителен аукцион в помощ на пострадалите при земетресението на о.Ломбок, с индонизийски фолклор, традиционна кухня, екзотика, пищност, блясък. Имах невероятната възможност да се срещна с Геа Пангабеан, водещ индонезийски дизайнер. Представена бе уникална колекция, съчетаваща богатите текстилни традиции на Индонезия с най-новите тенденции в световната мода.”

ЦМДИ Търговище

Читалище „Напредък – 1864” отбеляза своя празник

2510184

С богата културна програма ОНЧ „Напредък – 1864” – гр. Търговище отбеляза своя празник, който по традиция се провежда всяка година около Димитровден.

2510182

Сред официалните гости на тържеството бяха областният управител Митко Стайков, кметът на града д-р Дарин Димитров, секретарят на Общината Христалина Халачева, зам. кметове, общински съветници и др.

Празникът се проведе в концертната зала на читалището.


Областният управител поднесе кошница с цветя и отправи лични пожелания към секретаря на читалището Галина Кръстева, като ѝ пожела здраве и много творчески успехи занапред.

2510185
Акцент в концертната програма бе участието на Духовия брасбенд „Виво Монтана” с ръководител Пламен Крумов, който гостува в Търговище по покана на Областния информационен център в града (ОИЦ).

2510186

С това ОИЦ – Търговище отбеляза края на националната инициатива граждански диалог на тема „Бъдещето на кохезионната политика на Европейския съюз”. Тя се провежда от всички 28 областни информационни центъра в страната и е посветена на популяризирането на новата финансова рамка 2021 – 2027 г. и отбелязването на 30 години кохезионна политика на ЕС.

2510187
В концерта участваха и читалищните състави – модерен балет „Галакси” с ръководител Екатерина Петрова, и младите таланти от Вокална студия с ръководители Иванка Иванова и Петя Димова.

2510188

Кино-литературният фестивал CineLibri отново и в Търговище

k 31018c

Eдинственият по рода си кино-литературен фестивал CineLibri ще зарадва киноманите и почитателите на литературата с 13 впечатляващи екранизации в Търговище oт 12 дo 24 oтĸoмвpи. Дoмaĸини зa трета пopeднa гoдинa ca кино Cinemagic и OHЧ „Haпpeдъĸ 1864“.

Своеобразна кулминация на събитието в Търговище ще бъде прожекцията на филма „8 минути и 19 секунди“, който се състои от шест късометражни новели, вдъхновени от сборника „И всичко стана луна“ на Георги Господинов. Това е първата българска продукция в историята на фестивала, която ще се състезава за наградата за най-добра екранизация. Той ще бъде излъчен в зала 2 на киното в събота - 13 октомври, от 19,00 часа.


В програмата присъстват отбрани продукции, които вече привлякоха вниманието на световната критика и спечелиха адмирациите на публиката, а някои от тях са удостоени с награди на едни от най-големите международни кинофоруми: френско-канадската криминална драма „Ще се видим там горе“ на режисьора Албер Дюпонтел – удостоена с пет награди „Сезар“, интелигентната мистерия „Чудноватият дом“ на режисьора Жил Паке-Брене, адаптация по романа на Агата Кристи, френско-белгийският трилър „Липсващото досие“ на режисьора Ерик Зонка, адаптация по бестселъра на Дрор Мишани и др.


Програмата на CineLibri в Търговище ТУК.

Концерт „Да сбъднем мечтите си” се проведе в Търговище

24101815

В актовата зала на Специално училище за ученици с увреден слух „Свети Иван Рилски” вчера се проведе концерт под надслов „Да сбъднем мечтите си”.

Проявата е инициатива на пет училища и една детска градина от община Търговище. Официални гости на събитието бяха областният управител на Търговище Митко Стайков, началникът на Регионалното управление на образованието Елка Станчева и кметът на с. Лиляк Живко Антонов.

Концертът е част от информационната кампания в изпълнение на Стратегията за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства 2015-2020 г.

В програмата на концерта бяха включени танци, драматизации, театър на сенките, песни с мимика и жест на ученици от СУУУС „Св. Иван Рилски”, II ОУ „Н. Й. Вапцаров”, III ОУ „П. Р. Славейков”, ОУ „Христо Ботев” с. Лиляк, ОУ „Г. С. Раковски” с. Голямо ново и децата от ДГ №11 „Звънче”.

До края на седмицата, освен в Търговище, концерти под надслов „Да сбъднем мечтите си” ще се проведат още в Попово и Омуртаг.

Девет отличия за търговищки таланти от национален конкурс

42857458 330158577745296 6365082597130764288 n

С девет медала се завърнаха младите таланти от клас народно пеене към Втора гимназия от Националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие“, провела се в гр. Попово.


Участниците бяха над хиляда от цялата страна. Те бяха оценявани от компетентно 10-членно жури с председател проф. д-р Николай Ников и членове: Янка Рупкина, Калинка Згурова, Галина Дурмушлийска и др.


С първото място бяха удостоени изпълненията на Емине Мустафова и Джемиле Ахмедова. Техният дует също спечели първата награда.

Групата за изворен фолклор се нареди на второ място в класацията на конкурса.

С втори места бяха наградени Галя Стоянова и Наталия Цанкова, а с трети - Денислав Иванов, Михаела Михаелова и Синем Исмет.


Преподаватели на талантливите славеи на II СУ „Проф. Никола Маринов“, завърнали се с толкова отличия, са Росица Димитрова и Стефан Иванов.

Търсят младежи и девойки за Младежката танцова формация при ПФА "Мизия"

41046555 297812567472926 6436190019848765440 o

Търсят младежи и девойки за Младежката танцова формация при Професионален фолклорен ансамбъл "Мизия" в Търговище.


Момичетата и момчетата, които желаят да се занимават с народни танци, трябва да са на възраст от 14 до 17 години.


Записванията стават всеки вторник и четвъртък от 18,30 часа в сградата на Ансамбъл "Мизия".

"Шарено герданче" със силно представяне на Карнавала на плодородието в Шумен

42828343 10156673569159084 745263197648322560 o

ДФА „Шарено герданче” представи богата програма, изпълнена с много настроение, на Карнавала на плодородието в Шумен.

В концерта участваха още състави от Сърбия и Македония. Вечерта завърши с огнено шоу.


Близо 80 деца и младежи от „Шарено герданче” излязоха на сцената в центъра на Шумен във втория карнавален ден. Студеното време не попречи на доброто им настроение и те представиха вокални изпълнения и три постановки, съчетаващи песен и танц.

Участието на състава бе прието с много аплодисменти от публиката и организаторите. Концертът бе предшестван от карнавално дефиле, което премина по централната улица в града.

ЦМДИ Търговище

"Виво Монтана" с безплатен концерт в Търговище

Vivo Montana

Духовият брасбенд „Виво Монтана“ ще гостува в гр. Търговище по покана на Областния информационен център. Музикантите, които са големите победители в „България търси талант“ през 2017 г., ще изнесат безплатен концерт за жителите и гостите на града. Той ще се състои в концертната зала на ОНЧ „Напредък-1864“, на 25 октомври 2018 г., от 18.00 ч. Входът е свободен.

С това събитие ОИЦ-Търговище ще сложи край на националната инициатива граждански диалог: "Бъдещето на Кохезионната политика на ЕС". Тя се провежда от 28-те Областни информационни центрове и е посветена на популяризирането на новата многогодишна финансова рамка 2021-2027 година и отбелязването на 30 години Кохезионна политика на ЕС.

В концертната програма ще участват още модерен балет „Галакси“ и млади таланти от вокалната студия към ОНЧ „Напредък-1864“. Така читалището ще отбележи и своя празник - Димитровден, който е на 26 октомври.

Поздрав за търговищенци по случай Международния ден на музиката

oa 280918

На 1 октомври Духовият оркестър и Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия“ към Община Търговище ще изнесат музикален и танцов поздрав към гражданите на Търговище.

Поводът е Международният ден на музиката, който се отбелязва в понеделник.

Програмата ще започне в 11.45 часа на площад „Свобода“ с изпълнения на Духовия оркестър.

След тях ще се изявят музикантите и танцьорите от ансамбъл „Мизия“, а програмата ще завърши с голямо българско хоро.

7°C

Targovishte

Mostly Clear

Humidity: 50%

Wind: 9.66 km/h

  • 15 Nov 2018 13°C 3°C
  • 16 Nov 2018 7°C 0°C