charovna2017

обновена 2:04 PM EET, Feb 19, 2019

Изложба "Батик от Индонезия" откриха в Търговище

bi 1512171

Търговище е първият град след столицата, в който гостува изложбата "Батик от Индонезия". Тя беше открита днес в Младежкия дом, в присъствието на делегация от посолството на Република Индонезия, зам. кметовете Рая Матева и инж. Митко Панайотов, много граждани и ученици.

bi 1512173
Нашето сътрудничество с посолството на Индонезия е с дългогодишна история. То ще продължи и занапред, като се надявам да бъде все така сърдечно и ползотворно, каза в приветствието си към гостите директорът на ЦМДИ Даниела Марчева. Тя припомни, че в Младежкия дом на Търговище през 2012 г. е учреден първият филиал „Приятели на Индонезия“, както и това, че неведнъж са посрещали високи гости от далечната страна.

bi 1512172
Славка Георгиева – ръководител на Клуба по батик, сподели с присъстващите идеята за създаването му преди повече от 20 години, с желанието си да направи съпричастни децата на Търговище с изкуството на Индонезия.


Благодарност за отправената покана за представяне на изложбата в нашия град от името на гостите изказа културното аташе в посолството г-жа София. Тя заяви, че експозицията с образци на традиционното индонезийско изкуство от различни епохи и части на далечната страна се представя за първи път извън столицата, защото „Търговище е малката Индонезия“. По думите й, изложбата е част от поредица събития за отбелязване на 61 години дипломатически отношения между Индонезия и България.

Експонатите са част от личната колекция на Нейно Превъзходителство Сри Астари Расджид - посланик на Република Индонезия за България, Албания и Македония.

Г-жа София отбеляза, че високо оценява потенциала и таланта на децата-творци от Клуба по батик в Търговище и се радва на техните успехи.

bi 1512174
Домакините изненадаха гостите от делегацията с картини, изработени от възпитаниците на Славка Георгиева.


Поздрав за всички поднесоха Очарователните рози от Архипелага с танц от Западна Индонезия и певиците от ДФА „Шарено герданче“.


По-късно гостите се включиха в уъркшоп заедно с децата от клуб "Батик”.bi 1512176

bi 1512175