charovna2017

обновена 3:30 PM EET, Jan 23, 2019

Национален конкурс за кукерска маска обяви читалището в с. Стража

pk 1812162

Национален конкурс за кукерска маска и тематична рисунка обяви читалище "Развитие - 1926" в търговищкото село Стража.


Участниците на възраст от 5 до 18 години могат да се включат в две категории - изработка на кукла-кукер на тема "Вълшебството на кукерската маска" и рисунка на тема „Да изгоним злото от селото”.


Конкурсът е посветен на Сирни заговезни, който години наред празнуваме заедно на мегдана. Възстановихме и местния народен обичай „Хамкане”. Целта ни е чрез този конкурс да съхраним и популяризираме местните народни празници, обичаи и най-вече на уникалния народен празник Сирни заговезни. Кукерските обичаи не са характерни за нашия регион, но преселниците тук са от Кюстендилско, Радомирско, Трънско и Пернишко, затова искаме да ги възстановим, разказва Илияна Петрова - секретар на читалището в с. Стража.


Всеки участник може да се включи в конкурса най-много с до две творби и в двете категории, а крайният срок е 7 февруари 2018 г. Подборът и класирането ще се осъществи от експертно жури. За всяка от категориите ще бъдат присъдени предметни награди и диплом. Творбите на участниците ще бъдат подредени в благотворителна изложба-базар, а средствата ще бъдат използвани за предстоящи благотворителни кампании на читалището, доплва Петрова.

-2°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 78%

Wind: 16.09 km/h

  • 03 Jan 2019 2°C -2°C
  • 04 Jan 2019 -1°C -3°C