обновена 3:31 PM EEST, May 31, 2020

"Вега" само с призови отличия от национален конкурс в Казанлък

605vv

Осем награди за осемте танца, с които участва, донесе "Вега" от Национален конкурс за класически, характерни и модерни танци “Българска роза”.


Балет "Вега", с главен художествен ръководител Марианна Савова, триумфира на Национален конкурс за класически, характерни и модерни танци “Българска роза” 2019 в Казанлък. Формацията участва в този конкурс за първи път и се представи в раздели "Мюзикъл", "Съвременни" и "Характерни" танци, в първа, втора и трета възрастова група.
Във всички възрасти танцьорите на "Вега" се представиха отлично, оставиха след себе си конкуренцията и заеха челните места.


В раздел "Мюзикъл" танцът "Брилянтин" впечатли силно и спечели първа награда.


В първа възрастова група, "Съвременни танци" при формациите, Балет "Вега" дебютира на сцена с новия танц "Веселите клоуни" и завоюва първо място. Също при малките, категория Малка група, танцът "Заешки истории" взе трета награда при неприсъдени първа и втора.


Във втора възрастова група, раздел "Съвременни танци", формации, "Пиратите" на "Вега" изправиха залата на крака и заслужено грабнаха купата за първо място.


В същия раздел, в трета възрастова група, формации, новият танц "Hey Pachuco" също бе високо оценен от жури и публика и се класира на челната първа позиция. При малките групи "Орисия" получи от журито трето място, при неприсъдени първо и второ в тази категория.


Още две първи места спечелиха големите момичета на "Вега" в раздел "Характерни танци": първо място при формациите за "Индийски танц" и първо място при малки групи с "Руско-цигански танц".


Конкурсът за Купа „Българска роза” е единственият танцов конкурс в националния календар за изяви по интереси на Министерството на образованието и науката. В него се състезават изпълнители от професионални балетни училища и елитни школи от цялата страна. За втора година е включен в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби за общински и държавни училища. Той е част от празничната програма на ежегодния Празник на розата, с който Казанлък се гордее и който е посветен на маслодайната роза и тракийската култура.

ЦМДИ Търговище