обновена 7:58 AM EEST, Sep 24, 2020

Журналистът Божидар Николов представя книгата си „Срещи, спомени, таланти”

Nikolov

Журналистът Божидар Николов ще представи новата си книга „Срещи, спомени, таланти” в Търговище идния вторник.

Творческата среща „Автори и личности” ще се проведе от 17.30 ч. във фоайето на Регионална библиотека „Петър Стъпов” в областния град.

„Срещи, спомени, таланти” представя авторските впечатления на Божидар Николов за 20 видни личности от най-новата история на нашето време. Поместени са интервюта, очерци и журналистически статии, подготвяни в професионалния път на автора. В съавторство с интелектуалци от града и страната Николов допълва образа на своите герои.

Между личностите в „Срещи, спомени, таланти” читателят ще открие имената на писателите Стефан Цанев и Йордан Радичков, актьора Васил Михайлов, проф. Ганчо Папуров, проф. Димитър Чолаков, Владимир Висоцки и др. В книгата му се открояват и творци с особено значими постижения и заслуги за развитието, утвърждаването и популяризирането на културата и изкуството в нашия град и страната ни като заслужилия артист Райна Минева, неизмеримо талантливия Милко Никодимов, художника от Божица Янаки Манасиев и т.н. Тук са намерили място и утвърдени в икономиката на региона местни личности.

Срещата с автора ще води Веселка Бахнева – журналист, филолог, литератор.

Божидар Николов се занимава вече 55 г. с журналистическа, писателска и обществено полезна дейност. От 20 години е собственик и главен редактор на единствения частен областен вестник в региона „Търговищки НОВИНИ”. Паралелно с пряката си журналистическа работа, Николов пише разкази, есета, миниатюри и др. През 2002 г. издава първия си сборник разкази „Кукерски времена”. През 2016 г. от печат излезе „Душата ми – антена” – сборник с къси разкази, импресии, миниатюри и есета. Има издадена и книжка с приказки за деца. В дългогодишния си професионален и творчески път е работил и по подготвянето и отпечатването на специализирани юбилейни книги, вестници, брошури и др.