обновена 12:16 PM EEST, Jul 4, 2020

Балет „ВЕГА” триумфира на международен фестивал в Златни пясъци

1 2n

С призови отличия се окичи Балет „Вега” в последната вечер на Осми международен фестивал „Свят, изкуство и море”- КК „Златни пясъци”.

В конкурсните дни на сцената се представиха състави от Украйна, Русия, Белорус, Литва, Грузия, Полша, а също от София, Варна, Велико Търново, Лясковец и др. Те бяха оценявани от международно жури.

Балет „Вега” участва във фестивала с 8 танца, по два във възрастова група според регламента, и получи за тях пълният брой възможни отличия – четири награди „Лауреат първа степен”, съпроводени с диплом и плакет.

Във втора възрастова група, в раздел „Съвременни танци” момичетата на Марианна Савова показаха танците „Заешки истории” и „Клоуни” и спечелиха първо място.

В трета възрастова група, „Съвременни танци”, първа награда бе присъдена на „Вега” за танците „Брилянтин” и „Пирати”.

При най-големите, в четвърта възрастова група, „Съвременни танци”, отличието бе спечелено с танците „Африканска симфония” и „Хей, Пачуко”. В четвърта възрастова група момичетата получиха още една първа награда, в раздел „Характерни танци”, за „Орисия” и „Руско-цигански танц”.

В раздел „Съвременни танци” журито присъди на „Вега” още две големи отличия – Купа на фестивала за цялостно представяне на състава и Специална награда за оригинални хореографии.

На Галаконцерта, в последната вечер, „Вега” се представи с два танца и спечели отново много аплодисменти. За момичетата от състава танцовият форум бе също място за творчески срещи и много нови приятелства с деца и младежи от други страни, носещи спецификата на своята култура и национални танци. Спечелените отличия на този международен фестивал са чудесен финал на поредния успешен творчески сезон на Балет "Вега".

ЦМДИ Търговище