обновена 11:23 AM EEST, Aug 5, 2021

Откриха пътуващата изложба "Духът на акварела"

0708194

Вчера в Търговище беше открита пътуващата изложба "Духът на акварела", част от Второто международно триенале по акварел.

Експозицията пристигна в Търговище от Варна, като ще гостува и в други осем града на страната. Художествена галерия "Никола Маринов" - Търговище е съорганизатор на проявата. 


В експозицията са представени 276 творби на художници от 51 държави, като българските участници са 69. 


"Тази изложба е една феерия от цветове и багри, истинско пиршество за очите и душите ни", каза при откриването директорът на галерията Пламен Проданов, като отбеляза, че по стечение на обстоятелствата международната акварелна експозиция съвпада с изложената представителна изложба "Никола Маринов и неговите ученици", посветена на 140-тата годишнина от рождението на големия български акварелист.

Куратор на изложбата "Духът на акварела" е Селма Тодорова - председател на международното акварелно общество в България. По време на откриването пред гостите на събитието тя представи артистична демонстрация на рисуване с техниката акварел
Изложбата ще остане в търговищката галерия до края на месец август, когато ще отпътува за ХГ "Асен и Илия Пейкови" в Севлиево.