обновена 11:11 AM EEST, Aug 11, 2020

Набират средства за отпечатване на книга за фолклориста Елена Василева

ev 6

Група ентусиасти от Търговище и страната са решили да издадат книга за творчеството на фолклориста Елена Василева.

Според тях хора като нея оставят следи, по които вървят техните последователи, водени от порива на сърцето си, но скътали в него нейните послания.  „Елена е творец на днешното време, който здраво е стъпил върху традицията. Тя е и добрият пример за градивност, промяна, новаторство, творчество, за смелост, за сила.

Елена Василева превърна изключителните си по качества и замисъл национални фолклорни прояви във визия на нашия град. Нейният живот е изпълнен с добри дела и десетилетия отдаденост на фолклора и утвърждаване на музикалните традиции на град Търговище и региона. Последвахме я, градихме заедно с нея и сега искаме да отправим благослов към нейното дело, към смелостта й, към силата на духа й.

По здравословни причини тя не може да бъде активен участник и ръководител на фолклорните прояви, които сама създаде като традиция. Затова питаме: Ще се намерят ли млади хора или културни институции в град Търговище, които с нейна помощ да продължат изграденото? Да запазят нивото на постигнатото? Не е лесно! Трябват силни по дух и енергия хора.

Ще допусне ли Търговище да се раздели с визията си на една от фолклорните столици в страната? На така желаните срещи на младите таланти с класиците в народното музикално творчество? Ще може ли на всеки три години да се реализират и двете прояви – конкурса „С песните на Стоян Радев” и националната фолклорна среща „Мост между поколенията”.

Патриотизмът ни подтиква да защитаваме тези фолклорни празници, да продължават да се провеждат в нашия град. Защото те бяха създадени тук и трябва да останат тук. Нивото е високо, но с общи усилия и подкрепа, можем да се справим.

А сега, когато подготвяме книга за живота и творчеството на Елена Василева, имаме нужда от финансова подкрепа за издаването й. Затова посочваме банковата сметка, по която може да превеждате пари, за да бъде изданието качествено и достойно за Елена.

Подготовката на книгата за Елена Василева е вече на етап компютърна обработка, затова търсим средства, за да завършим започнатото по-бързо“, се казва в обръщението на инициаторите.

smetka