обновена 11:42 AM EEST, Jul 16, 2020

Бляскави премиери в програмата на CineLibri Търговище

71386027 2612767545466867 650364400594583552 n 1

От 5 до 20 октомври 2019 г. България ще празнува по-добрата литература и нейните най-виртуозни превъплъщения на големия екран!

Петото, юбилейно издание на единствения кино-литературен фестивал CineLibri ще се проведе в София и още седем града в страната – Търговище, Велико Търново, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово и Стара Загора, под мотото „Петото измерение”.


Кино CINEMAGIC е домакин на CineLibri Търговище. Испанският шедьовър „Последствията на гнева” ще даде старт на фестивала на 8 октомври от 19:00 ч.! Филмът, който започва като трилър, за да се превърне в силно емоционален разказ за една необичайна любовна връзка със съдбоносен развой. Сценарист на филма е авторът на книгата, по която е направена адаптацията – Лоренцо Силва.


Почитателите на шведския майстор на бестселъри Фредрик Бакман ще могат да се насладят на ексцентричната комедия „Брит-Мари беше тук”, екранизация на едноименния роман! Главната героиня е 63-годишна жена с репутация на пасивно-агресивна мрънкаща вещица, която става треньор на младежки отбор по футбол. Прожекциите са на 9 и 16 октомври.


Не е за изпускане ирландският „Закуска на Плутон” на режисьора Нийл Джордан. Филмът е адаптация по романа на Патрик Маккейб, приключенска приказка за млад ирландец, който преминава от юношеското лутане към относителна зрялост, оставайки верен на анархичната си и аполитична природа въпреки множеството опити да се промени. След като е изоставен при раждането си, Котето пораства като женствен младеж с остър език под терора на злобната си осиновителка. После се замесва в нескончаема върволица от странни събития, напуска Ирландия и заминава за Лондон, където обикаля нощните свърталища из Сохо и търси родната си майка. Прожекциите са на 14 и 21 октомври.
Секцията с документални филми обхваща много силни заглавия: сензационния филм „Мъжът, който си играеше с огъня”, посветен на автора на култовата поредица „Милениум” Стиг Ларшон, разтърсващата продукция „Чернобилска молитва” по книгата на Светлана Алексиевич, която даде живот и на телевизионната поредица, и френския филм „Карл Лагерфелд: Да бъдеш и да изглеждаш”, вдъхновен от личността на мистериозния кайзер на модата Карл Лагерфелд! Не пропускайте и документалния филм „Да се изгубиш нарочно”, който разказва историята на трима приятели, решили да прекарат последното си лято като тийнейджъри, пътувайки без план из най-затънтените кътчета на България. Приключение, в което, губейки себе си по пътя, пак се намираш у дома...


Пълната програма ще бъде обявена на страницата на кино CINEMAGIC. Цена на билетите: 4 лв. Присъединете се към събитието във фейсбук!


CineLibri 2019 се провежда с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Национален филмов център, фонд „Култура” на Община Варна, Община Бургас, Община Габрово, Община Велико Търново; с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Всички партньори и съмишленици са обявени на официалната страница www.cinelibri.com