обновена 7:36 AM EEST, Jun 20, 2021

Откриват изложба живопис на Васил и Бисера Вълеви

izl hud260614

Изложба живопис „Разговори“ ще бъде открита във вторник в Арт галерията на търговищката библиотека.

Експозицията е с творби на проф. Васил Вълев и неговата дъщеря проф. д-р Бисера Вълева.


Това е втората изложба на двамата творци в Търговище. Преди 5 години те гостуваха отново в Търговище със съвместна експозиция. Тогава именитият художник сподели, че с Търговище го свързват много важни моменти от живота, както и че оттук той поема по пътя като художник.


Проф. Васил Вълев е роден на 26 март 1934 г. в село Сигмен, Бургаска област. Завършва Художествената академия – София, специалност „Декоративно-монументална живопис” при проф. Георги Богданов (1959 г.). От 1964 г. участва в общи художествени изложби в страната и в представителни български изложби в чужбина. Макар и да не е роден в нашия край, той е направил много за обогатяване и развитие на културния живот на Търговище. До 1963 г. е учител по изобразително изкуство в гимназия „Лиляна Димитрова”. През м. февруари 1963 г. е назначен за първи уредник на художествения отдел в Историческия музей. Създава професионална библиотека със скъпи чуждестранни издания в областта на изкуството. През целия си живот проф. Вълев не е прекъсвал връзката си с нашия град и винаги, и навсякъде са го възприемали като човек и художник от Търговище.


Проф. д-р Бисера Вълева е родена в Търговище, където преминава най-щастливото ѝ време – детството. Преподава в специалностите Педагогика на изкуството, Цветен етюд, Графика, Книга и печатна графика. Нейни работи са притежание на държавни галерии и частни сбирки както в България, така и в чужбина.


Откриването на изложбата е с начало 17,30 ч. в РБ "Петър Стъпов". Тя ще остане подредена до 15 ноември 2019 г.