обновена 10:20 AM EEST, Sep 20, 2020

Очакват 600 участници на фестивала „Джумалийско надиграване“

DSC02080

VIII Национален фолклорен фестивал на любителските клубове по танци „Джумалийско надиграване“ ще се проведе на 9 ноември, събота, в Търговище.

Проявата се организира от клуба за народни танци „Джумалийци“, с подкрепата на Община Търговище. На фестивала се очакват над 600 участници от цялата страна.

Откриването е в 10.00 часа в спортна зала „Дечко Стефанов“. Там, танцьорите ще се изявят в четири кръга: с две автентични хора, танц върху хореографски разработки, музикално-танцови изпълнения и надиграване на ръченица.

Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от професионално жури, оглавявано от главния художествен ръководител на Професионален фолклорен ансамбъл "Мизия" Любчо Василев. В журито са още Стоян Господинов - главен художествен ръководител на ансамбъл "Добруджа" и преподавателят по хореография във Варненския свободен университет Ивайло Иванов.

От 12.00 часа на площад „Свобода“ ще звучи българска народна музика, а в следобедните часове на откритата сцена на площада участниците и жителите на града ще извият голямо хоро.