обновена 12:48 PM EEST, Jun 15, 2021

„Златна лира“ за Образцово народно читалище „Напредък 1864“

IMG 9750

Със „Златна лира“ беше удостоено Читалище „Напредък 1864“

С тържествен концерт тази вечер беше отбелязана 155-та годишнина на Образцово народно читалище „Напредък 1864“ в Търговище.

IMG 9310
За юбилея пред концертната зала беше експонирана фотоизложба - ретроспекция на дейността на културното средище през годините.

IMG 9347
Гости на тържеството бяха кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, областният управител Митко Стайков, председателят на Общинския съвет Емине Якубова, секретарят на Общината Христалина Халачева и др.

IMG 9322
Много елегантно тържествената вечер откри Смесен хор „Родна песен“ с диригент Красимира Коларова.

IMG 9359

За празничното настроение на всички присъстващи допринесоха и изпълненията на „Златни зари“ с ръководител Сабина Георгиева и Вокална студия с преподаватели Иванка Иванова и Петя Димова.

IMG 9442

В богатата концертна програма взеха участие още грациите на Балет „Галакси“ с гл.худ. ръководител Екатерина Петрова.

IMG 9462

Присъстващите посрещнаха с аплодисменти етюда „Морско дъно“ на Театралната студия с ръководител Грета Неделчева, а танцьорите от ДТС „Джумалийче“ с ръководител Стамен Стаменов зарадваха публиката с темпераментните си танци.

IMG 9392

IMG 9609

Своя поздрав към всички поднесоха Балетна формация „Търговище“ при ЦМДИ с ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева, и ПФА „Мизия“ с гл.худ.ръководител Любчо Василев.

IMG 9285

Кулминацията в празничната проява бе връчването на „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци - най-високата степен от връчваните признания за големи заслуги към българската култура.

Тя бе връчена на читалището по повод 155 – годишнината от създаването му и значимия принос към просветната и духовна дейност. Почетното отличие на секретаря на читалището Галина Кръстева връчи Любчо Василев - зам. председател на Съюз на българските музикални и танцови дейци.

Вълнението ми тази вечер е огромно. Дв думи описват моето състояние - приемственост и благодарност, каза секретарят на ОНЧ "Напредък 1864" и припомни накратко за основателите на градското духовно средище. Галина Кръстева изказа своята благодарност на самодейците, ръководителите на читалищните формации, на шестчленния екип на читалището и неговия председател Димитър Алексиев, на търговищенци, за доверието и подкрепата през годините, както и на Съюза на българските музикални и танцови дейци за високото отличие.

IMG 9499
Залата на най-старата културна институция в града се оказа тясна, за да побере всички желаещи да уважат с присъствието си значимата годишнина на читалището.

IMG 9721
IMG 9795

На всички самодейци, съмишленици и партньори на читалището пожелавам сили и нестихващ творчески ентусиазъм. Нека пребъде за идните поколения този храм на родолюбието, познанието и духовността, пожела от сцената кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

IMG 9766

„Днешната годишнина е благодарност към тези, които са създали читалището, но и към онези, които продължавате делото им с чувство за отговорност пред поколенията“ – заяви областният управител Митко Стайков и изрази всеобщата надежда, че въпреки трудностите, читалищните деятели и радетели ще продължат да разпръскват светлината на знанието и творчеството и ще допринасят за обогатяването на живота в Търговище, за укрепване на българщината и единството на народа ни.


Поздравителни адреси, много цветя и още повече аплодисменти получиха търговищките самодейци – за отдадеността си, за любовта, с която поддържат жив пламъка на духовността в Търговище, и радостта, която подаряват с всяка своя изява.