обновена 5:26 AM EEST, Jun 20, 2021

Моноспектакъл в театъра за годишнината от обесването на Левски

83539323 1473548922820436 3919459636750581760 o

Първото представление за тази година в камерна зала на Драматичен театър – Търговище ще бъде моноспектакълът „Покаяние“.

Той ще се играе на 21 февруари и е по повод 147 години от обесването на Васил Левски.

Спектакълът изговаря делото и съдбата на Васил Левски чрез образа на поп Кръстьо, като се базира върху спомени на очевидци и цитати от Библията, представени в пиесата на Константин Илиев „Великденско вино”. Режисьор на постановката е Георги Василев, а главната роля е поверена на актьора Иван Митев от МДТ „Константин Кисимов” - Велико Търново.

„Чрез образа на поп Кръстьо търсим покаянието – това особено състояние. В спектакъла поставяме и важните въпроси – "Ако сме такива патриоти, къде е гробът на Апостола? Държим ли на вярата и на историята си?" Този спектакъл-изповед е вътрешният глас, който може откровено да даде отговор за самите нас. И аз много се радвам, че публиката съпреживява, че представлението ни я докосва по един много истински начин. Особено на финала, когато поп Кръстьо пее любимата песен на Левски, публиката става на крака, има и просълзени хора. Това е по-истинска реакция от аплодисментите. Показва, че зрителят може би си е отговорил на въпросите”, споделя режисьорът Георги Василев.

"Покаяние" се представи във Фестивал на изкуствата в Емона и бе обявен за най-доброто театрално представление през 10-те години на фестивала.