обновена 3:05 PM EET, Jan 22, 2021

Седмица на Олга Шеханова - онлайн в търговищката галерия

sgr hg nmarinov20

Седмица, посветена на художничката Олга Шеханова, отбелязва Художествена галерия „Никола Маринов“ - Търговище.

За днес бе планирано откриването на нейна изложба в галерията, но, поради кризисната обстановка, ви предлагаме да се запознаете с живота и творчеството на художничката чрез нашите презентации. Нашата галерия притежава най-голямата колекция от нейни творби - 162 на брой, благодарение на съпруга й Георги Шишков, който ги дарява през 1984 г. на родния си град, разказа директорът на търговищката галерия Пламен Проданов.

Основно ядро в изложбата трябваше да бъдат 20 картини, които през ноември миналата година пътуваха до столицата на Финландия - Хелзинки, където по инициатива на посланика ни беше организирана изложба. Тя бе посветена на 125-та годишнина от рождението на художничката, поясни Проданов.

На фейсбук страницата на галерията от понеделник се представят презентации за живота и творчеството на художничката, за културната й дейност в България до Втората световна война и в Прибалтика. Текстовете са от проучванията на Жоржета Назърска и Анелия Николаева, на които благодарим, каза директорът на галерията.