обновена 5:26 AM EEST, Jun 20, 2021

Онлайн премиера на книгата „Безмълвие“ от Неда Антонова

83503322 2997457610284668 1667258007399956480 o

Онлайн премиера на книгата „Безмълвие“ от Неда Антонова организират Издателска къща „Хермес“ и Регионална библиотека „Петър Стъпов“ - Търговище.

Премиерата ще бъде записана на 22 май (петък) от 10,00 часа чрез онлайн платформата Zoom.

  • Можете да се присъедините като зрители, след като последвате линка: https://us02web.zoom.us/j/85223585530 или като използвате следния код Meeting ID: 852 2358 5530
  • За целта може да е необходимо да се регистрирате предварително в платформата тук: https://zoom.us/signup
  • В края на срещата ще има време за въпроси от гостите, които може да задавате чрез полето за чат в платформата.
  • Всички гости ще бъдат със заглушени микрофони и камери в началото на срещата. Ако желаете да бъдете включени в самата среща, ще може да го заявите чрез полето за чат в платформата и модераторът на срещата ще ви допусне до разговора.
  • Срещата е за максимум 100 души и след като капацитетът бъде изчерпан, няма да може да я достъпите.

Запис на срещата ще бъде излъчен на 22 май (петък) от 18,00 часа във Фейсбук страниците на ИК „Хермес“ и РБ „Петър Стъпов“ - Търговище. Така че всеки, който не е успял да се присъедини по-рано през деня, ще има възможност да я гледа, поясняват от библиотеката.

Безмълвие премиера

За книгата

Петър Баанов, мирското име на Паисий, е висок, рус и синеок младеж, достатъчно образован за своето време. Той е изпълнен с енергия и обладан от амбиция да живее във Виена, да търгува в тамошната кантора на брат си Вълчо, там да се задоми и децата му да не бъдат „робове“...

Но Петър извършва грях – неволно убива момичето, което харесва. И вместо към Виена, животът му поема към монашеската килия при брат му Лаврентий в Хилендар, за да търси опрощение...

Следват десет години, за които и до днес историята и манастирските хроники мълчат. Години на странстване, време на мизерия, смъртни опасности, унижения, разкаяние и любов... Бяла лястовица за простите хора в селата и черна овца сред манастирското братство, проигумен Паисий накрая намира път за спасение на душата си.

Той посвещава остатъка от своя живот, за да даде на българския род памет и история.

За автора

Неда Антонова е автор на повече от двайсет романа, по-голямата част от тях сюжетно свързани със събития от българската история. На особен читателски интерес се радва трилогията „Възкресените“: „Царица Елеонора Българска“, „Неговата любима. Ботев и Венета – баладата на века“, „Съвършената. Преподобна Стойна – неканоничната светица“, а също романът за Васил Левски „Любовта и смъртта на първия след Бога“.

Нейни книги са преведени на френски, руски, чешки и полски. Неда Антонова е единствената жена, удостоена с литературната награда „Златен меч“. Днес писателката живее и работи в Търговище.