обновена 1:49 PM EEST, Jul 10, 2020

Отличиха лауреатите от седмото издание на конкурса "България в картини и слово"

20200601 121354

ЦПЛР-ОДК Търговище обяви лауреатите от седмото издание на Националния конкурс с международно участие "България в картини и слово"- 2020 г.

Близо 700 деца и младежи от цяла България се надпреварваха за призовите места в конкурса. Те бяха групирани в три раздела - за литературно творчество, за рисунка и за идеен проект /презентация, видеоклип/.


"Компетентно жури във всеки раздел разгледа и оцени произведенията на участниците, за да отличи най-добрите от тях, тъй като конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси за децата и учениците за учебната 2019/2020 година на МОН", уточниха организаторите от ЦПЛР - ОДК Търговище.


Те споделиха още, че през цялото време на епидемиологичната обстановка и пандемията с коронавируса творящите деца не са спирали да изявяват своите дарби и заложби, изпращайки произведенията си по електронен път.


В раздела за литературно творчество тази година отново има международно участие - на деца от Молдова и Франция.


"По инициатива на журито в литературния раздел бе взето решение да бъде присъдена специална награда в памет на Валя Радева /директор на комплекса в периода 2008-2019/. А традицията за специални отличия на кмета на Община Търговище, РУО-Търговище и писателката Лора Лазар също бе спазена", разказват от ЦПЛР-ОДК Търговище.


Творбите на децата в раздела за рисунка са оценявани от Ивелин Стоянов, Румен Райнов и Христо Христов, за литература - от Лора Лазар, Венета Ковачева и Симона Алексиева, а за идеен проект - от Герасим Герасимов, Тоня Любенова и Катя Милева.


"Тази година бяхме в пълно единомислие за отличените участници, тъй като тяхното оригинално и креативно мислене ясно се открояваше както в поезията,така и в прозата. Бихме казали на децата и младежите да продължават да се развиват, да бъдат творящия пишещ вдъхновител на новото време", пожела журито на конкурса.


Организаторите от ЦПЛР-ОДК Търговище изказват своите благодарности на всички участници и преподаватели, проявили интерес към конкурса и претворили своите виждания за "България в картини и слово". А пълният списък с отличените лауреати е качен на фейсбук страницата и сайта на Комплекса.


С.Алексиева