обновена 7:36 AM EEST, Jun 20, 2021

Оперетата „Прилепът” на великотърновския театър гостува в Търговище

Prilepat 1210x642

Пищните декори и бляскавите костюми от оперетата „Прилепът“ на Йохан Щраус-син ще пренесат търговищката публика в епохата на аристократична Виена.

Представлението е на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ и ще гостува на наша сцена на 20 май от 19 часа.

В оперетата „Прилепът“ участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на великотърновския театър. Гост-режисьорът Гълъб Бочуков е автор и на сценичния вариант на оперетата, а диригент-постановчик е Игор Богданов. В постановъчния екип са включени още диригентът Васил Вълчев, хореографът Катя Богданова, хормайсторът Яница Брънзелова, пом.-режисьор е Румяна Атанасова.

Познавачите на оперетния жанр добре знаят, че „Прилепът” е оперета, създадена за гласове, диригенти и оркестри от изключително висока класа. Премиерата й се е състояла на 5 април 1874 година във Виенския „Театеран-дер-Вин“. От тогава се превръща в неизменна част от оперетния репертоар и не слиза от световните сцени.

Според режисьора Гълъб Бочуков в това заглавие великотърновският театър може да се похвали с най-доброто разпределение на солистичния състав в страната. Допълнително предимство е симбиозата между солисти и драматични артисти, която е уникална за МДТ „Константин Кисимов“.

Централните партии в оперетата изпълняват солистите на театъра Теодора Петрова, Симона Кодева, Мирела Ябанджиева, Момчил Караиванов и др. В спектакъла участват гост-солистите Стефан Петков от Националния музикален театър „Стефан Македонски” в София и Александър Баранов, който е започнал своята творческа кариера като оркестрант във великотърновския театър, а сега покорява сцените в цялата страна като солист.

Съгласно мерките за безопасност по време на пандемия, допустимото приъствие на зрители в залата на театъра е 50%, като всички, освен актьорите, са с предпазни маски.

Новината е тагната с: търговищка сцена оперета