обновена 5:40 PM EEST, Jul 8, 2020

ПЕТЪР ПЕТРОВ:ТЪРГОВИЩЕ ЩЕ БЪДЕ БЪЛГАРСКАТА СТОЛИЦА НА ТЕАТРАЛНОТО ТВОРЧЕСТВО ЗА ДЕЦА

p_petrov_dtТърговище вече очаква първата седмица на месец май и 12-тото издание на „Вълшебната завеса". Не стоят в очакване само организаторите. Още от миналата година те са в трескава подготовка. Разговаряме с директора на Драматичен театър - Търговище Петър Петров.

 

 

 • Как избирате чуждестранните заглавия, г-н Петров?

 • На първо място представлението трябва да провокира с изразните средства. Да е завладяващо и любопитно и да създава интерес чрез средствата, с които е поставен спектакълът. Достъпен, лесно разбираем за българската аудитория, т.е. езиковата бариера да не е проблем. Мисля, че и тази година сме се спрели именно на такива постановки. Голямото предизвикателство обаче е подбора на българските заглавия. След като спечели битката за признанието на Министерство на културата, „Вълшебната завеса" - Търговище вече е един от петте знакови национални театрални форуми, които дават бонус на участниците в него. Може би това е причината за повишения интерес на драматичните театри от страната, заявяващи желание да се надпреварват в селекцията. Няма да е лесно на тазгодишния селекционер - театроведката Зорница Каменова. До края на март тя трябва да излезе с решение и да подбере най-добрите постановки, създадени за деца от драматичните театри в България.

 

 • Как мислите - защо Министерството на културата реши да включи „Вълшебната завеса" сред фестивалите, носещи бонус на театрите-участници в него?

 

 • Решението на Министерството на културата е признание за националната значимост на форума. Не можеше и да се очаква друго. Това е единственият фестивал, подбиращ най-добрите постановки за деца, създадени от драматичните театри. А нали културната ни политика е насочена именно към подрастващите. Това признание е особено важно и за нас като организатори, и за Търговище като домакин. Признание за усилията, за грижите, с които е отглеждан фестивалът през годините. Но същевременно и отговорност. Признанието, което отвоювахме, предстои да бъде отстоявано и защитавано.

 • Какви са вашите очаквания като организатори?

 • Нашите очаквания са, след като с подкрепата на Министерството и на Община Търговище ще съберем тук най-добрите театрални постановки, да не остане нито едно дете в общината, в областта, което да не се е докоснало до проявите и магията на „Вълшебната завеса".

   

 • Какво предвиждате в съпътстващите прояви?

 • Тях все още ги обмисляме. Но намеренията ни са да съхраним традицията, защото силата е именно в традицията. Конкурсът за детска рисунка „Аз и театъра" отново ще избере творбата, която ще е емблема на следващото издание на фестивала. Кастингът „Звездите на Вълшебната завеса", който проходи през миналата година, пак ще събере малките артистични таланти под прожекторите на голямата сцена. Хепънинги ще повдигат настроението на децата, възрастните ще дискутират как да създаваме по-добро изкуство за тях...

 • С две думи, подготвяте се 12-тото издание на „Вълшебната завеса" да бъде пореден празник на творчеството за деца...

 • Пореден празник за търговищката общественост, седмица, в която градът ни ще бъде българската столица на театралното творчество за деца.