обновена 10:32 AM EEST, Aug 5, 2021

Биляна Савова: Време е за промяна!

Bilyana pic

Продължаваме с призивите на именити наши съгражданин в рубриката "Лицата на Търговище срещу COVID-19". Биляна Савова е собственик и креативен директор на Plan2B Creative Studio, дългогодишен арт директор на списание EVA и основател на фондация МС – Мога Сам.

Преди 12 години е диагностицирана с дегенеративното заболяване множествена склероза и това е причината да започне търсенето й на ново разбиране на тялото и психиката, както и на терапии, които да й помогнат и да включат нейните вътрешни лечебни сили. Вече повече от 6 години тя споделя опита си с хора, които искат да тръгнат по този път.

Биляна е участник и лектор в семинарите “Свободата да бъдеш”, “Дълголетие” и TEDxVitosha, както и в корпоративни мотивационни събития на Уникредит Булбанк, Ernst &Young България, Bosch България и др. Всяка година, под шапката на фондация МС – Мога Сам, организира летни семинари на различни теми свързани със здравето. Идеолог, визионер и създател на програмата План да Бъда / Plan To Be (https://plantobe2019.com/). Последователите й са много и повечето от тях отбелязват сериозни промени и успехи в пътя към пълноценно здраве и живот.

Здравейте, хора!

Приех поканата на сайта targovishtebg.com да направя обръщение към вас с голяма доза изненада, но и с много по-голямо вълнение и почит. Благодаря!

Предизвикателството, пред което сме изправени в момента, ще намери своето решение и ще отмине. Сигурна съм. Така както през последните години идваха, намираха своето решение и отминаваха всички мои лични предизвикателства, на които животът ме подложи. Аз ги наричам уроци. Или изпити. И в стремежа си да се справям с тях, научих много важни неща, които не се учат нито в училище, нито в университет. Но сега е различно, защото се случва на всички. А за мен е просто следващото предизвикателство. С цялата си отговорност, със знанията и опита, които съм събрала, ще си позволя да ви споделя моите мисли и да се опитам да ви насоча в посоката, която ще ви помогне да се съхраните, да останете със здрав дух и тяло и да потърсите своите решения. Сами.

Светът е разтърсен силно и всичко е различно. Разтърсени сме и ние, всяко едно човешко същество. Защото е време да се събудим и да станем по-отговорни към себе си. И да не губим време в страхове и паника. Да не разрешаваме някой друг да носи отговорността за нас. Започваме да взимаме своите предварителни решения за утре, за бъдещи въпроси, ситуации. Знам, че не винаги можем да изведем практично и рационално решение, особено за екстремна ситуация, каквато е и днешната. Често изобщо нямаме никаква идея как да реагираме, какво да правим или какво да решим, но нека това не ни спира. Оглеждаме се за хора, които могат да ни вдъхновят. Мислим. Търсим. Обграждаме се с възможности. А можем да вземем и решения, които са съвсем хипотетични и са тотално неприложими в реалността, но, повярвайте, те ще ни помогнат. И когато настъпи моментът, в който ще трябва да направим своите избори, да бъдем спокойни, уверени и хладнокръвни.

Много добре би било, ако в решенията, които взимаме днес, се включат и стъпки, които да ни помогнат да тръгнем в посока, която да ни води към по-добро здраве, към по-спокоен и щастлив живот, към изграждане на дисциплина. И, много важно, да се стремим към онази духовност, която ще ни направи по-силни и която няма нищо общо с религията. Защото, ако не правим нищо, ако само стоим, оплакваме се и се молим, би било доста безотговорно. Всеки помага първо на себе си и после на другите. А ако си помогнем сами и боговете, на които се молим, ще бъдат с нас, ще чуят молитвите ни. Време е за промяна. Светът е друг и ние се адаптираме към него.

Търсим ползите във всяко едно предизвикателство. Приемаме ги като трамплин. Като възможност за израстване и надграждане. Търсим решенията и правим изборите. Със здравословна доза страх, без паника и с много лична отговорност. Паниката, която се ражда от големия страх води до снижаване на защитните механизми на тялото. Блокира мотивацията и свободната воля. Здравословният страх може да ни спасява, но паниката ще ни убие със сигурност. Колкото по-спокойни сме, толкова по-лесно ще минем през всичко това. И дори и да се заразим с К-вируса, ще преодолеем по-бързо и лесно болестта. Имаме силата, потенциала и мъдростта да минем и през това.

Тук и сега става въпрос за нашето утре. Моето, твоето, нашето.

На децата ни. И най-важното, което ще направим днес е, че ще покажем на децата си как се реагира в екстремна ситуация. От нас зависи на какво ще ги научим. Защото това, което възпитава най-добре, е личният пример.

Целият политически управленски свят в момента носи големи отговорности за овладяване на ситуацията, но те не носят отговорността за нашите лични решения. Защото, ако искаме да сме здрави, трябва да опазим здравето си сами и това е нашата лична мисия. И така е било винаги.

Какво ще научим ние всички, заедно и поотделно, от това, което се случва в момента? Ще разберем ли причината и смисъла? Вижте само за няколко дни колко се променихме. Променихме ежедневието си, променихме приоритети си, отношението един към друг. Сякаш някой ни инжектира с повече човечност, отговорност, разбиране. Но дали ще запазим това, когато всичко отмине и отново ни завърти колелото или ще се върнем в добре познатата ни среда и ще бъдем отново такива, каквито бяхме? Ще е жалко, ако стане така. От опит знам, че ако не разберем посланието и урока, когато се появи следващо предизвикателство, ни удря още по-силно.

Осъзнаваме ли промяната? Усещаме ли колко много любов се разля само в последните дни? Колко неочаквани подаръци получихме всички! Театрални постановки, обходи на световни виртуални галерии и музеи, опери, песни, поезия, споделено четене на книги, онлайн спорт, йога и медитация сесии, платформи в интернет с уроци за млади и стари, доброволци носещи храна, доброволци в клиниките… Много са! И всичко това е подарък! И всичко това са възможности за развитие и промяна.

В живота си получаваме много подаръци и то непрекъснато. Понякога някои от тях са толкова страшни, стресиращи и плашещи, че последното нещо, което бихме си помислили е, че това е подарък. Сега получаваме точно такъв подарък. Ситуацията е абсолютно необичайна и сами не бихме могли да си я „причиним“ точно така, както се случва. Подарява ни се време, в което да се променим. Да променим себе си. Да променим света, в който живеем. И да продължим. С повече кураж, с повече знания, с повече увереност, че можем. И заедно, и поотделно. Бъдете!

И за финал ще ви подаря няколко изречения (утвърждения), които можете да си повтаряте на ум винаги, когато искате, винаги, когато усетите безпокойство, винаги, когато сте на кръстопът:

Всичко, което трябва да знам ми се разкрива.

Всичко, от което имам нужда идва при мен.

Всичко в моя живот е наред.

Аз съм в безопасност.

А веднага след тях прибавете и вашата благодарност…

Ето и моята:

Благодаря

На времето, в което живея

На днешния ден, който е прекрасен

На възможностите, които се откриват

На хората, които ме учат

На хората, които загърбват личните си страхове и помагат

На планетата, че ме събуди

На света, че се променя

Биляна Савова