обновена 5:40 PM EEST, Jul 8, 2020

Митко Стайков: Ще се справим!

64370672 108498677095183 5010077070156365824 o

За да повдигне духа на своите съграждани в „Лицата на Търговище срещу COVID-19” се включи и областният управител Митко Стайков.

Уважаеми дами и господа,

Животът ни постави пред изпитание. Изпитание, пред което няма защитени. 

Днес няма деление на бедни и богати. Няма значение какъв цвят е кожата ни, каква религия изповядваме, какви принципи защитаваме. Дали сме леви, десни или центристи, дали живеем в столицата или сме провинциалисти - няма значение. Важно е единствено дали ще съумеем да опазим здравето и живота си. Днес всички сме еднакво уязвими!

Винаги съм твърдял пред Вас, уважаеми съграждани, че трябва да бъдем заедно, единни и с протегната ръка към близките, към всички наоколо. Сега, обаче, е време да се уединим! Време е да премислим приоритетите си. А няма по-голям приоритет от здравето на всеки един от нас!

Уверен съм, че днес имаме най-голяма нужда да съхраним вярата си - в собствените си сили, но и във всеобщите ни стремежи за ново начало. Защото заедно ще преодолеем и това изпитание! Ще се справим! Но трябва да проявим разум, отговорност и самодисциплина.

Спазвайки указанията на Министерство на здравеопазването и на Националния оперативен щаб, скоро ще достигнем възможността да бъдем истински свободни. И знам, че след тези тежки дни на социална изолация, ще оценим високо личната си свобода. Да бъдем заедно на театър или пък концерт. Да влезем в музей или художествена галерия. Да се разходим в парка, да се срещнем с приятели... Без страх и притеснение да протегнем ръка за поздрав. Да погалим дете, да целунем любим човек... Неоценимо! Незаменимо!

Но сега нека бъдем отговорни, за да бъдем свободни занапред.

Уважаеми съграждани,

Знам, че е трудно да приемем ограниченията на конституционните ни права и свободи. Почти невъзможно е да повярваме, че няма друго решение на проблема. Но нека се смирим и с чувство на изпълнен граждански дълг да останем у дома, да ограничим срещите си, излизанията и разходките си. Сега е време да бъдем сами, със семейството си, далеч от градския шум. А после? После ще бъдем заедно! 

Нека бъде по-скоро!

Митко Стайков,

Областен управител на област Търговище