обновена 5:40 PM EEST, Jul 8, 2020

Светлана Храброва: Виждам повече лична отговорност и осъзнаване, че ще се справим заедно!

90919543 1570348199784164 5504081081806094336 n

С послание към всички ни в „Лицата на Търговище срещу COVID-19“ се включи Светлана Храброва – директор на Образователен център „Усмивки”. Заредете се от нейния оптимизъм!

С отговорност и благодарност за поканата на Targovishtebg. com, приех да се обърна към всички вас.


Не съм родена в Търговище, но обикнах това градче като родно. Обожавам разходките около Борово око. Излети до хижа “Младост“. Хората. Чашата кафе с приятели. Децата, с които работя. Всичко това ми липсва. Липсва на всички нас.


Животът ни се промени. Спря ни. Накара ни да се замислим. И някак си ни върна към нас самите. Спомняте ли си преди 16 март всички се оплаквахме от липса на време. От забързания и задъхан свят и динамиката на съвремието ни. Забравихме, че щастието е скрито в малките неща.


Днес, когато дрехите ни са затворени в гардеробите. Когато почти не ползваме автомобила. Разбираме, че сме преследвали едни фалшиви цели. Успели сме да се разминем с истинското. Забравихме да бъдем благодарни. За любовта на любимия човек, за усмивката на съседите. За разходката в парка. Забравихме да се радваме на слънцето, вятъра и птичата песен.
Повярвахме, че сме победили природата.


Това, което ми помага. Спрях да чета негативни новини, свързани с COVID-19. Но се радвам на делфините и лебедите в каналите на Венеция. Слушам музика. Чета книга. Имам време да рисувам, да общувам пълноценно с моя съпруг и дете. Не спрях да работя. Бързо реорганизирахме дейността на „Усмивки“, за което благодаря на чудесните ми колеги и прекрасните ни родители. Още на 17 март направихме първите срещи в онлайн пространството. Радвам се, че децата очакват с нетърпение да се върнат в училище. Тези срещи ме зареждат.


Сега е време, като възрастни, да им покажем, какво е лична отговорност, грижа за другия, доверие в държавата. За това, колкото и да ни е трудно „Останете си вкъщи и се насладете на уюта на дома“.
Аз съм оптимист. Виждам как хората все повече се съобразяват с правилата на институциите. Виждам по-малко хейтърство и повече доверие.


Виждам повече лична отговорност и осъзнаване, че ще се справим заедно.