обновена 5:06 AM EEST, Jul 19, 2024

Д-р Милен Бонев от Испания: Гордея се с моята страна и предприетите мерки

1935574 146582841334 381705 n

За вируса от първо лице – д-р Милен Бонев, анестезиолог в частна болница в Барселона, в рубриката „Лицата на Търговище срещу COVID-19“. Вслушайте се в препоръките на нашия съгражданин, който е на "фронта" в Испания и вече повече от три седмици се бори с коварния вирус.

Много се гордея с моята страна и предприетите мерки за борба с COVID-19. Колкото по-ранни и по-драстични са те, толкова по-малка ще е смъртността.


Вирусът е нов и не знаем нищо за него. Може би само това, че е силно вирулентен. При тежко болните има висока смъртност.


Надяваме се изолацията да го спре, докато се изгради имунитет или намали вирулентността и се тества ваксина. Само така ще има по-малка смъртност.


Естествено загиват по-възрастните, някои с много придружаващи заболявания, които изискват интензивно лечение в реанимация. Половината успяваме да спасим чрез изкуствена белодробна вентилация. Но лечението е много трудно и продължително и е свързано и със съпътстващи вторични бактериални инфекции, поради самото му естество.

Всичко това се знае от лекарите. Просто здравните системи нямат капацитета, ние не сме подготвени за това.

Европа и западният свят не бяха подготвени, китайците имаха епидемии и знаеха как да реагират, а ние като че ли не им повярвахме. Европа бе много либерална и това в този момент не ни помогна.


Няма сигурно лечение засега, в реанимация се използват много медикаменти от различни протоколи, които обаче имат и странични ефекти.


Основното е да се поддържа животът и да се борим с вторичните усложнения, докато самият пациент сам се пребори с възпалителния процес, който предизвиква вирусът. Още не знаем какви ще са белодробните поражения на излекуваните тежко болни в реанимация от Острия Респираторен Дистрес Синдром, който предизвиква вирусът, и води до тежка дихателна недостатъчност.


Това е много работа! Персоналът трябва да се предпазва, защото много от колегите са вече контаминирани и с клиника, имаме четирима колеги вече интубирани! Но не можем да оставим пациентите си! Болниците в Испания се напълниха. Трябваше да ги преустроим, направихме и полеви болници, като във война.


Умират родителите ни, бабите и дядовците ни. Не всички можем да интубираме, защото нямаме ресурс. Ние реанимираме пациенти от 60-75-годишна възраст, които имат шанса да оцелеят. Работи се с етични протоколи. В Испания има много стари хора, тя е втора в света след Япония по продължителност на живот.
Цели старчески домове са заразени, а те тук са много!


Персоналът е екипиран, не само за работа с Ковид пациенти, но и със здравите, защото ние сме им основните преносители в момент на изолация.
Най-голяма е контаминацията на медицинския персонал, който извършва ендотрахеалната интубация. Това става от най-опитните колеги, в който екип съм и аз,
при строг протокол. Разделянето на персонала на екипи от работещи с Ковид и други, “чисти”, е базисно. Освен това се опитваме да изолираме колегите ни, които са над 50-55-годишна възраст, защото е истина, че неимунодепримираните по-млади от 50 г.оцеляват. Тяхната имунна система успява да се пребори. Някои ще го изкарат като настинка, но други загиват.

След карантината ... ще бъде най-важният момент!

Новият вирус ще мине през всички. Генералът го знае! Затова просто се доверете на епидемиолозите и микробиолозите и не четете фейк страниците в интернет! Пазете се и спазвайте изискванията - засега няма друго! Ще мине, но ще има и жертви! Бъдете живи и поздрави на Търговище! Мислим ви!

Д-р Милен Бонев