обновена 7:32 AM EEST, Jun 23, 2024

Пламен и Елица Кръстеви от САЩ: Ние можем и ще успеем!

91480670 693887471380987 5219540752576544768 n

Следващото послание в „Лицата на Търговище срещу COVID-19“ долита отвъд океана. От САЩ към търговищенци се обръщат нашите съграждани професорът от Харвардския университет Пламен Кръстев и неговата съпруга – сладкогласната фолклорна изпълнителка Елица.

Скъпи съграждани,

Трудният период, през който преминаваме днес, е не само време на глобална криза, а и време на преоценка, преосмисляне и цялостно пробуждане. На преоценка на нашите основни ценности и приоритети. На пробуждане за истински важните неща в живота ни.

В такива моменти е трудно да си представим, че може да има нещо положително, защото всичко изглежда страшно и заплашително - новините, прогнозите, статистиката, статиите и постовете в социалните мрежи - сякаш всичко това няма да има край.

Но край ще има!

Всичко това ще приключи, защото такива са естествените цикли на природата - след нощта идва ден, след зимата - пролет, след бурята - слънцето и песента на птиците.

Точно в тези моменти трябва да си припомним, че имаме избор да живеем живота си от позицията на вярата, а не от позицията на страха!

Положителното е, че животът ни дава “пауза”, в която да спрем и да бъдем близо до тези, които обичаме. Най-после да намерим време за тези, които са ни най-най-мили. Нашите родители, деца, баби, дядовци и приятели.

Това е също и възможност да се вгледаме истински в себе си и да направим определени промени.

Да, трябва да платим определена цена. Всичко си има своята стойност - Вселената винаги се стреми към равновесие. Социалната изолация е по-малката цена, която трябва да платим, за да излезем по-бързо от бурята, за да съхраним тези, които са ни дали живот, отгледали са ни и са бдели над спокойния ни сън. Това е по-малката цена, която трябва да платим не само заради себе си, но и заради света, който искаме да оставим на децата си.

Положителното е, че всъщност светът не е толкова разединен пред лицето на общата заплаха. Човечеството притежава невероятна сила, знание и мъдрост, за да се справи с една глобална заплаха. По време на най-големите глобални предизвикателства са се раждали едни от най-големите шедьоври в областта на изкуството, науката и технологиите. По време на голямата чумна епидемия, Исак Нютон полага основите на съвременната физика и математика в пълна изолация в продължение на няколко години.

Днес, хиляди учени, лекари, инженери и творци във всички точки на света работят самоотвержено и неуморно, за да спрат разпространението на този невидим враг, COVID-19, и същевременно с това продължават да създават шедьоври, които ще останат в историята и ще служат за благото на човечеството.

Този вирус е наистина заплаха, която не трябва да бъде подценявана. Ние всички трябва да бъдем внимателни и отговорни към себе си и към останалите и да ограничим социалните си контакти. Нашите действия през следващите няколко седмици са решаващи за бързото излизане от бурята и за съхраняването на живота на тези, които обичаме.

Нека да продължим да спазваме препоръките и официалните разпоредби на здравните експерти.

Светът има нужда от нашето съзнание, дисциплина, смелост и креативност, за да победим този вирус.

Ние можем и ще успеем!

С уважение, Пламен и Елица Кръстеви