обновена 5:22 AM EEST, Oct 4, 2023

Емине Якубова: Сега е времето да тестваме себе си, да станем по-добри едни към други

IMG 0001 malka 2 2

Към рубриката „Лицата на Търговище срещу COVID-19“ днес със своя апел се присъедини и председателят на Общински съвет Търговище Емине Якубова.

Уважаеми съграждани, преминаваме през времена на изпитания и трудности за всеки един от нас. Търговище е от градовете в България, в които няма установена положителна проба на вируса досега. Да знаем този факт и да ни го потвърждават всеки един ден, е една от най-хубавите новини за деня за мен, убедена съм, че и за Вас. Това както ни радва, така и ни задължава и натоварва с изключителна отговорност, предвид  пристигащите в града и по селата наши сънародници от държави и градове с висок риск на зараза.

Цялата ни местна общност е организирана на висока степен през този период. Всеки един от тези пристигащи е регистриран в РЗИ и в общината. Кметовете и кметските наместници се уведомяват за всеки един случай в съответното населено място и с отговорност следят за карантинния срок, тяхното състояние и това, на близките и семействата им. Служителите на МВР са денонощно на пунктовете за ограничаване на придвижването от едно населено място до друго, отговарят  и за подадени сигнали за нарушения на реда. Нашите лекари и медицински работници са на местата си в болничните заведения. Училищата, градините и яслите са затворени, но учениците и преподавателите успяват да се справят с предизвикателствата на дистанционното обучение. Националният щаб предприе редица мерки за сигурност, както и общинският щаб на местно ниво.  

Въпреки всички предприети мерки от държавни, общински, здравни, контролни и други органи, ние не сме застраховани, не сме имунизирани срещу вируса.

Нужно е да бъдем изключително отговорни към себе си, близките си и към тези, които не познаваме. Какво е нужно да направим? Нищо повече от това, което ни съветват експертите. Да си останем вкъщи,  максимално да сме предпазливи и изолирани. Да пътуваме само в краен случай, ако е неотложно. Да не посещаваме рискови места, да не се събираме на групи, да спазваме дистанция един от друг. Да спазваме лична хигиена, да носим лични предпазни средства. Най-уязвими са възрастните, затова Община Търговище предприе редица мерки за опазване на тяхното здраве, като доставка на храни и лекарства по домовете им.

 Сега е времето да тестваме себе си, да станем по-добри едни към други и съпричастни към това, което се случва навсякъде по света и у нас. Да информираме и дисциплинираме първо себе си, да възпитаме нашите деца и възрастни родители на отговорно поведение и отношение към съвременните реалности, като им обясним защо трябва да го правим и кой ще спечели от това – всички ние!

Само така ще предпазим себе си, семействата си, близките, познатите и непознатите покрай нас.

Всеки един е важен и носи огромна отговорност за много хора!

Ясно трябва да осъзнаем това и да се изправим срещу предизвикателството на нашето време.  Не трябва да се успокояваме и отпускаме, докато не отмине пандемията, но не трябва и да се притесняваме и да изпадаме в крайности. Трябва да бъдем реалисти, спокойно и стриктно да спазваме дадените указания. 

На фона на всичко, което се случва в България и по света, ние, жителите на община Търговище, трябва да знаем, че съдбата бе благосклонна към нас досега, а оттук насетне всичко е в нашите ръце. Налага ни се заедно да извървим този път, да израснем, като хора придобили по-добри навици, оценили истински стойностните неща в живота. Дано по-скоро се похвалим, че всичко е отминало, а животът да  върне своя естествен ритъм, за който мечтаем!

Всичко зависи от нашите общи задружни усилия. 

Ако си помогнем сами, ще ни помогне и господ.

Бъдете здрави!