обновена 7:32 AM EEST, Jun 23, 2024

Елка Станчева: Ще излезем по-силни от това изпитание

93226766 1121620858170959 6335264675009134592 n

В рубриката „Лицата на Търговище срещу COVID-19” днес публикуваме обръщението на Елка Станчева - началник на Регионалното управление на образованието.

Уважаеми съграждани,

Намираме се в ситуация, с която човечеството не се е сблъсквало до момента. В исторически план сме преживявали войни и кризи, преодолявани със силата на човешкия дух, волята за живот и мисълта за по-светло бъдеще. В името на оцеляването сме правили множество жертви, лишавали сме се от комфорта на познатия живот. Днес отново трябва да докажем, че сме силни, отговорни и достойни. Предизвикателствата, пред които сме изправени, поставят на изпитание разума и способността да действаме адекватно в кризисни ситуации. В същото време извънредното положение се оказа съвършен момент за трансформацията ни като човеци, отговорни към себе си, към другите и най-вече към децата ни.  

Сега е важно да откликнем на изпитанието с много дисциплина и взаимна подкрепа. Отговорността е ангажимент на всеки един от нас, а личният пример е достойното поведение. Призивът „Останете си вкъщи“ вече ни е до болка познат, но освен думи, в него се крие съпричастност към съдбата на всеки един и желание заедно да преборим невидимия враг.

От нас зависи да не пропиляваме постигнатото до момента и да не обезсмисляме усилията на работещите на първа линия за опазване на нашето здраве и живот.

Вярвам, че заедно можем да се справим и да преминем през този труден период. Колективна сила, воля и смелост са нужни в тази ситуация. Знам, че много от Вас се чувстват уплашени, объркани и несигурни. В този момент е добре да се обърнем към семействата си, приятелите, колегите и любимите хора и да се подкрепяме един друг. Заедно сме способни да преминем през всичко и, макар и отдалечени, да останем свързани. Доказателство за това са българските учители, които проявиха търпение в изпитанията и доказаха професионализма си. Съвместно с учениците и с подкрепа от родителите, реализираха обучение в електронна среда с впечатляващи мащаби.

Следвайки техния пример, убедена съм, че всички заедно, сплотени, ще излезем по-силни от това изпитание. Докато това стане, е необходимо да следваме препоръките за превенция на личната и обществената безопасност.

Социалната изолация е предизвикателство за мнозина, но и единствен начин да запазим живота и здравето на хората, които обичаме.

Да бъдем отговорни и свързани! Да преборим заедно COVID – 19!

Елка Станчева

Началник на РУО - Търговище