обновена 12:22 PM EEST, Apr 17, 2024

Марианна Савова: Божественото е в душата ни човешка

259109 3595055204939 390007492 o

На Разпети петък в „Лицата на Търговище срещу COVID-19“ се включва Марианна Савова – главен художествен ръководител и хореограф на Школа за модерен балет «Вега» при Младежки дом Търговище. Емоционалното й послание и стихотворение ще ви трогнат силно, убедени сме!

„Шоуто трябва да продължи !“ - това е посланието на Марианна Савова – главен художествен ръководител и хореограф на Школа за модерен балет «Вега» при Младежки дом Търговище.

„Нищо не е вечно на този свят, дори нашите проблеми“  е казал великият Чарли Чаплин.

В живота неизменно се редуват моменти на криза, възход, радости и изпитания. Човешката история е богата, както  на примери за подем, така и на  катаклизми, войни, пандемии далеч преди идването на COVID -19, или следващия с номер 20. Това, което ни се случва е поредното изпитание, поредното предизвикателство…

В балетната зала ежедневно уча  децата, че всеки носи в себе си невероятен потенциал ,че притежаваме умението от всяка трудност да излизаме по-силни, мъдри и уверени. Дори и ние -възрастните, увлечени в обичайните си ангажименти и стереотипи, понякога забравяме колко много сме способни. Именно критичните ситуации са тези, които ни мобилизират и  дават стимул да разгърнем способностите си.  Важно е да си го припомним сега, когато цялото човечество е под заплаха , бори се за здравето и работата си, за свободния  дух, за икономиката и всички обществени системи.       

Винаги съм предпочитала да гледам на трудностите, като на трамплин – появяват се живота ,за да ме извадят от зоната на комфорт,  помагат ми да преосмисля нещата и да тръгна в нова посока. Сега попадам сред хората спрели дейността си, а мой близък преминава през изпитанието да се бори с коварна болест и то в ситуация на извънредно положение. Всички сме под ударите на случващото се, но бедите се преодоляват по-лесно, когато търсим решения, когато сме единни и си помагаме.

Ако този, който има възможност подаде ръка на нуждаещия се, ако впрегнем енергията, съзнанието и предприемчивостта си, ще  излезем по-лесно, по-силни и по-добри от трудностите.

Много ми се иска утре, когато всичко приключи и „свалим маските“,  да сме научили уроците си по човечност. Да излезем навън по-съзрели и осъзнати за чудото природа, за важните неща в живота. Като всеки българин се надявам най-после и нашата объркана държава да пренареди приоритетите си, да разпознае лидерите си,  да се организира и да започне да работи по-добре.        

Отговорността за утре започва от днес. Затова нека бъдем добър пример, да сме мислещи и дисциплинирани,  да пазим най-ценното – живота!  Сега, когато той е на пауза, да  съберем сили и хъс за момента, в който всички ще трябва да запретнем ръкави, за да си подредим света такъв, какъвто го харесваме.

На своите възпитаници искам да кажа, че очаквам с нетърпение  да се върнем в репетиционната зала, защото …. „ Шоуто трябва да продължи !“

Ще си позволя, в навечерието на един от най-светлите християнски празници, да поздравя всички ваши читатели с едно мое стихотворение.

Нека се обърнем към доброто начало във всеки от нас с повече вяра, надежда и любов!  Бъдете здрави!

 

Божественото е в душата ни човешка –

във силата на наще рамена,

които ни пренасят и през бури,

във всички малки, простички неща.

 

В омайващия аромат на роза,

в красивия, величествен пейзаж,

във делничната ни житейска проза,

в мечтите – та дори да са мираж!

 

В усмивката ти – истинска и мила,

в приятелски протегната ръка,

във майчината ласка и закрила,

в градените от майстори неща.

 

В картина на художник, в стих чудесен

божествения промисъл чета….

И в красотата на любима песен –

човекът сътворил е чудеса!

 

Божествена е нашата природа –

създатели сме даже на живот!

Та ние сме творение на Бога

по Неговия образ – със любов!

 

В сърцето носим огънче горещо –

повярвай, вдъхновявай и твори,

че всеки пратен е в света човешки

божественото той да умножи.

 

Божественото е в душата ни човешка …