charovna2017

обновена 9:25 AM EEST, May 20, 2018

Потомка на Румена войвода живее в Търговище

  • Публикувано в Любопитно

as 1301172

Потомка на Румена войвода живее в Търговище.


Името на Румена войвода нашумя в последно време покрай първата българска кино премиера за 2017 г. Филмът е направен по спомени на очевидци и по разказа "Румена войвода" от Николай Хайтов, разказващ история на майка, принудена да остави дете и дом и да предвожда чета, която раздава свое правосъдие в завладяната от Османската империя България.

as 1301171
Атанаска Стоянова от Търговище е от потеклото на българската жена-воевода. След години дирене на родословното дърво, заедно с братовчедите си, тя установява, че са потомци на войводката. Самата Атанаска е пра-пра-внучка на Андон – сина на Румена войвода и първия й съпруг Георги, преселили се от Гюешево в антоновското село Долна Златица.


Изключително съм горда с рода си и дори си мисля, че малко или много приличам по характер на Румена. Установих го, след като изгледах и предпремиерно филма. На Гала-премиерата в МОЛ Park Center Sofia бях лично поканена от Зорница-София, която е режисьор на филма и изпълнява ролята на Румена войвода. На прожекцията бяхме към 15 души рода. Всички заедно подарихме родословното дърво на Зорница-София. Беше уникално изживяване, сподели Атанаска Стоянова. 


Историческият филм за българската войводка тръгва по кината от днес. В Търговище "Воевода" ще бъде излъчен за първи път в събота от 14,40 часа в кино СИНЕМЕДЖИК. Има голям интерес от страна на търговищенци към филма и вече има доста продадени билети, коментираха от киното.


Снимки: B&D Bitolski - мигове в кадри

16°C

Targovishte

Partly Cloudy

Humidity: 77%

Wind: 11.27 km/h

  • 21 May 2018 21°C 13°C
  • 22 May 2018 26°C 12°C