обновена 2:26 PM EEST, Aug 7, 2020

Състезания по пожаро-строева подготовка се проведоха в Търговище

  • Публикувано в Любопитно

1309198

В Търговище се проведоха първите за областта състезания по пожаро-строева подготовка.

Тази година ръководството и служителите на РДПБЗН-Търговище решиха да приключат поредицата от инициативи, свързани със Седмицата на пожарната безопасност и професионалния им празник – 14 септември, с провеждане на състезание по пожаро-строева подготовка. Такова състезание регионалната дирекция организира за пръв път. 

Състезанието, което включваше 6 отделни дисциплини, се проведе пред централния вход на градския стадион „Димитър Бурков“ в Търговище. То бе открито от директора на РДПБЗН-Търговище комисар Стефан Стефанов. Гост на проявата бе заместник-областният управител Панайот Димитров.  

В надпреварата със свои отбори се включиха четирите служби ПБЗН в областта – в Търговище, Попово, Омуртаг и Антоново, както и оперативният център при дирекцията/служителите, които приемат постъпилите на единния електронен номер 112 сигнали за инциденти и произшествия/. В 4 от дисциплините надпреварата бе за време/упражненията се изпълняваха по два пъти/, а в други две – за правилно изпълнение. Резултатите бяха оценявани от компетентно жури по точковата система. 

„Обличане на топлозащитно пожарникарско облекло“, „Прибиране на шланг по тревога“/за проверка за бърза и адекватна реакция на екипите, които, докато са на произшествие, получават сигнал, че трябва да тръгнат своевременно и за друго такова/, „Построяване на малка водопроводна шлангова линия на два шланга на трима служители с подаване на вода“ и „Построяване на смесена водопроводна шлангова линия на един шланг тип „В“ – лява и дясна, и на два шланга тип„С“, с подаване на вода от трима служители“ – това бяха дисциплините, в които отборите се състезаваха за време. Последните две упражнения бяха свързани с правилното връзване на различни възли – за самоспасяване и за осигуряване на служител с въже при работа по наклонена повърхност, или за спасяване на пострадал.

В крайно оспорваната надпревара се наложи отборът на РС ПБЗН-Търговище, следван от отборите на РСПБЗН-Попово и РС ПБЗН-Омуртаг. За победителите и техните подгласници имаше и награди, които им бяха връчени от директора на РД ПБЗН комисар Ст. Стефанов.