обновена 12:48 PM EEST, Jun 15, 2021

Момиче от Търговище стана Дете на годината

  • Публикувано в Любопитно

86179248 3028253293871981 886312612298489856 n

13-годишната Сандра Радева от Търговище е отличена от Фондация „Оренда” в инициативата „Дете на годината” - категория „Академични постижения“.

Конкурсът се провежда за първи път в България. “Дете на годината” е благотворителна инициатива на Фондация “Оренда” - неправителствена организация, чиято цел е подкрепа и развитие на деца до 18 г. в България. „Мотивът тръгва от едно дете, което заразява всички останали. Целта на конкурса е да се създава добро. Ние като възрастни хора трябва да сме пример“, споделя Елена Маринова от сдружение „Оренда“.

Наградите бяха връчени на бляскава церемония миналия петък в столицата. Отличени бяха по 4 деца в категориите: “Академични постижения”, “Изкуство”, “Доброволчески и хуманитарни инициативи” и “Иновативни проекти и технологии”.

Членове на журито бяха именити българи - представители на спорта, изкуството, обществения живот – Мария Петрова, Йордан Йовчев, Стефания Колева, Кремена Домусчиева, Недко Солаков и Кирил Кирилов.

Сандра е шестокласничка в I ОУ „Христо Ботев“ в Търговище. От малка тренира художествена гимнастика и е носител на много награди. В училище е отлична ученичка, участва в много творчески конкурси и печели отличия, каза директорът на училището Димитър Алексиев.

Миналата година тя бе удостоена със Специалната награда на кмета на Търговище в конкурса „България в картини и слово“ за стихотворението си „Щастие“. От Националния ученически конкурс ”Национален парк Рила“ – познат и непознат” е с приз за мултимедийната си презентация,. Първи награди печели и от конкурсите „Писма до себе си“ и „България и Китай – древни и уникални цивилизации“.

Сандра споделя, че талантът е нещото, което всеки носи вътре в себе си, а нейният е наследен, подкрепен и развит, благодарение на семейството. За същността на човешкото Сандра мисли, че заслуга имат родителите и всички близки, а за обучението и развитието на човека "виновници" са първата учителка - Емилия Димитрова, класният й ръководител Ваня Кънчева, и всичките преподаватели в училището.

Снимка: I ОУ „Христо Ботев“