обновена 2:42 PM EET, Jan 23, 2021

Орфета Хараланова: Останете си вкъщи и танцувайте!

  • Публикувано в Любопитно

37663829 1822004687846313 8117841115492646912 o

Всяка вечер тя е в ефир, откакто сме в извънредното положение. Повдига духа и ни окуражава онлайн.

Орфета Хараланова е познато име за всички търговищенци. Тя е ръководител на Детска фолклорна школа „Търговище“ при ЦПЛР – ОДК Търговище и на Школата за народни танци „Рождество Христово“.

От началото на кризисната ситуация за по час вечер Орфета се включва в социалната мрежа и ни показва стъпките на най-популярните български хора.

Идеята ми не е спонтанна, преди време бях подела инициативата „Хоро за всеки“ в Търговище и сега, след като не можем да излизаме навън, реших да я продължа от дома, каза Хараланова.

Много ми се иска чрез танцовото изкуство да освободим напрежението, да се поотпуснем и успокоим. Затова всяка вечер, след кратка загрявка, за около час показвам по-леките български хора. Понякога по желание на хората, разбира се, показвам и стъпките на други танци, сподели тя.

Не е засичала колко последователи има през този един час. И един човек ми е достатъчен, благодарна съм, че съм била полезна на някого, казва Орфета.

Децата от танцовата школа й липсват ужасно много, но се надява в скоро време отново да са заедно. Някои от тях я следват онлайн и си пожелават ту Еленино, ту Дунавско, ту циганското хоро. „Децата са най-чистото нещо на този свят и заради тях си заслужава да изтърпим всичко, за да ни има", отбелязва Хараланова.

Според нея вярата в Бога и българщината ще ни съхрани в тази извънредна ситуация. „Някога хората са се събирали на седянки, пяли са и са играли хора в малките соби, важното е душата да е широка! Затова призовавам всички – останете си вкъщи и танцувайте!“, апелира Орфета Хараланова.