обновена 7:36 AM EET, Dec 8, 2021

Черен лешояд стана жертва на токов удар в Търговищко

  • Публикувано в Любопитно

zgHy CO 0018

Черен лешояд е открит мъртъв вследствие на токов удар край антоновското село Малоградец.

За това съобщават от Федерацията на природозащитни сдружения "Зелени балкани".

Черният лешояд Екстрамадура бе открит мъртъв на 27 март в следствие на токов удар край село Малоградец, община Антоново. Екстрамадура е женска птица, внесена от Испания и освободена в България от адаптационната клетка в Котел през април 2019. Тя, както и цялата група от общо 10 птици, се адаптираха добре към района на освобождаване. С настъпване на пролетта на 2020 г. предприеха скитания на големи разстояния като често посещаваха района на Централен Балкан, някои достигаха до най- западните части на Стара Планина - ПП Врачавски Балкан, поясняват от Федерацията.

Миналата събота (21.03.2020) Екстрамадура заедно с още два черни лешояда са предприели скитане на север, като са нощували в района на Силистра. Влошените метеорологични условия на следващия ден ги поставят в капан и затрудняват прибирането им към Котел. Така след няколко опита да се приберат, в следващите дни Екстрамадура попадаа в този непознат за нея район и каца да нощува на фаталния за нея електрически стълб. Тя бе локализирана благодарение на сателитния й предавател и бе намерена мъртва от служители на проект „Светло бъдеще за черния лешояд“ LIFE14 NAT/BG/649, съобщават от "Зелени балкани".

Изпратен е сигнал до РИОСВ Шумен за прилагане предвидените разпоредби на Закона за биологичното разнообразие. Информирани са местните представители на НЛРС „СЛРБ“ – ЛРС Антоново, които са проявили готовност за съдействие в случай на съмнения за бракониерско посегателство върху птицата.

Трупът е транспортиран до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани за аутопсия. Видимо е с външни белези от изгаряне, причинени от токов удар при допир с електропровод. Взети бяха проби за токсикологичен анализ, за изследване наличието на отрови, уточняват от Федерацията.

Токовият удар е често срещана причина за смъртта при едрите птици, но за съжаление този път българската природа загуби един ценен екземпляр от вида черен лешояд, който се опитваме да възстановим като гнездещ на територията на страната, споделят още от "Зелени балкани".

Снимка: greenbalkans.org