обновена 11:18 AM EEST, May 12, 2021

Ученици от Търговище шият маски с български шевици

  • Публикувано в Любопитно

u4enici maski2

Ученици от Търговище създадоха фирма, която се занимава с производство на предпазни маски.

Бизнесначинанието е на единадесетокласниците от Първо СУ “Свети Седмочисленици” и техния класен ръководител Росица Станкова, съобщават от гимназията.

Идеята се ражда преди няколко месеца като начин учениците да упражнят знанията си. Те са в паралелката с профил „Предприемачество” и стигат до заключението, че най-добре ще бъде да направят пълна симулация на целия процес по създаването на една компания. Правят го в избираемия предмет „Учебна компания”, по програмите на Джуниър Ачийвмънт. Събират се на общо събрание, пишат дружествен договор и подготвят всички документи, които са необходими за регистрация. Съответно влизат в дружеството с капитал и стават акционери. Създават и различни отдели. Една част се занимават с рекламата на фирмата. Създават лого, страници в социалните мрежи и т.н. Друга част се занимават с администрацията, а трети – с производството. Така се ражда ClassMateStore (Класмейт Стор).

Гимназистите стигнаха до извода, че една фирма може да е успешна ако предлага на пазара актуални и уникални продукти. Затова и решиха да изработват предпазни маски, които са търсен продукт по време на епидемията от COVID-19. Маските им обаче се отличават с това, че са бродирани на ръка с български шевици. По този начин им придават уникалност и смятат, че когато ги пуснат в продажба ще се радват на успех.   

Учениците смятат след кампанията по продажбата на маските да разпределят дивиденти и да заделят необходимата сума за данъци. Понеже начинанието им е симулация и няма да внасят средства в държавната хазна, са решили процентът за данъците да дарят и да подпомогнат някаква благотворителна кауза, допълват от училището.

Снимка: 1su-tg.com