обновена 5:29 AM EET, Dec 8, 2021

"Панаир на знанията" в Търговище

  • Публикувано в Любопитно

185563142 4090872420951677 6787096854797596704 n

Регионална библиотека "Петър Стъпов" - Търговище беше домакин на първото по рода си образователно мероприятие "Панаир на знанията".

 Участие в събитието взеха третокласници от I ОУ " Христо Ботев". Техните знания и артистизъм оценява панаирна комисия от джумалии в състав:  Христалина Халачева - секретар на Община Търговище, Магдалена Жечева - директор на Регионален исторически музей - Търговище, Галина Кръстева - секретар на ОНЧ ''Напредък - 1864'' и бизнес дамите Петя Колева и Бисра Ахмедова.

Връщайки се назад във времето, в годините на Ескиджумайския панаир, имахме възможност да се потопим в една атмосфера на красиви и богати дюкяни, традиционни занаяти, изкусително вкусни стоки от майстори и еснафи, които продаваха продукцията си. Задавайки въпроси на малките участници, научихме за традициите в производството на някои от най-обичаните десерти, като халва, локум и боза; припомнихме си остарели думи, които все още се използват като нарицателни в българският език и свързани с панаира - ока, аршин, кепенци; научихме за историята на панаира и за неговият символ - петлето. Получените знания обогатиха както децата, така и присъстващите гости на събитието, казват организаторите от библиотеката. 

В края на мероприятието бяха раздадени грамоти на всички деца за участието им в "Панаир на знанията". 

Снимка: РБ "П. Стъпов"