обновена 1:02 PM EET, Jan 24, 2022

Кандидатстваме със занаята „Метларство” за „Живи човешки съкровища-България“

  • Публикувано в Любопитно

15062021

Народният занаят „Метларство” е кандидатурата на област Търговище за участие в националната селекция по системата „Живи човешки съкровища – България”.

Кандидатурата е в сферата на нематериалното културно наследство и представя изработването на предмети от растителни материали.

„Метларството” и потомственият занаятчия Дечо Дечев от с. Голямо Соколово, общ. Търговище, са предложени за участие от НЧ „Христо Ботев – 1910”, с. Голямо Соколово. Кандидатурата вече премина първичната селекция по Националната система „Живи човешки съкровища – България”. 


Народният занаят "Метларство” е характерен за локалната общност от средата на XX век. В продължение на десетилетия е основен поминък за населението на село Голямо Соколово. Понастоящем занаятът се практикува от много малка част от жителите на селото. Проучване на местното читалище установява, че към момента едва четирима души, в това число и Дечо Дечев, пазят умението за изработване на метли. Занаятът майсторът усвоява от своя баща, когато е бил 13-годишен. Има знания и практика за целия процес на занаята. 

Досега не е предал своето умение на никого. Занаятът е застрашен от изчезване, но млади хора от населеното място са заявили интерес за научаването му. В тази връзка НЧ „Христо Ботев – 1910”, с. Голямо Соколово е заложило в плана си за настоящата година организирането и провеждането на обучение за предаване на народния занаят.