обновена 2:19 PM EEST, Oct 4, 2023

Късометражен филм на търговищки екип спечели приз от кинофестивал във Франция

  • Публикувано в Любопитно

156357869 3838508799569420 5980634372028312867 n

Късометражен филм на търговищки екип спечели приз от фестивал във Франция.

Филмът "Елегия за Свободата" е победител в международния кинофестивал за късометражни филми "Cannes Shorts", информира операторът Кольо Колев, който е и режисьор на 10-минутното видео.


Идеята за създаването му е на НЧ "Развитие -1904" - кв. Въбел и Иван Димитров. В него участват родолюбците от Патриотичен клуб "Възраждане" - Търговище и Регионален клон "Традиция" - Попово, самодейци и жители на търговищкия квартал. Заснет е по повод Националния празник на България миналата година само за ден, а премиерата му е на самия 3 март.

Макар и да не са професионалисти, актьорите впечатляват с изразителността и емоциите, които показват в лентата. Героите са облечени в автентични носии и военни униформи. "Елегия за Свободата" е филм за общата картина на национално-освободителните действия, за теглото от османското иго, за непримиримия български дух и активното участие на руската имперска армия в победата над Османската империя и отвоюваната Свобода, се казва в представянето на видеото в youtube. Уводната музика е предоставена на авторите на филма от Фолклорен ансамбъл "Мизия".

Вярвахме, че има смисъл, защото българската историческа съдба има място в световната история. И това, което се случи, го доказва. Българският дух и непримиримост могат да вълнуват и в XXI век, казва авторът на филма Кольо Колев и допълва, че това е още една малка стъпка да се покаже Търговище извън страната.


"Елегия за свободата" е победител в категория "Най-добра драма" в международния фестивал в Кан, който се организира за първа година. Участвали са около 10 000 заглавия в 25 категории от над 20 страни, споделя още Колев.

Снимка: Фейсбук - НЧ "Развитие -1904" - кв. Въбел