обновена 2:41 PM EET, Feb 3, 2023

Нели Рангелова гостува на деца със специални образователни потребности в Търговище

  • Публикувано в Любопитно

0213fbbf9136c0d80f6088bd710fdbe1

Нели Рангелова става музикален терапевт в Центъра за специална образователна подкрепа в Търговище.

Това съобщи за TargovishteBg.com директорът на институцията Йорданка Маринкова.

Децата от Центъра ще посрещнат известната певица на 13 декември, когато тя ще влезе в ролята на техен музикален терапевт.

Спечелихме проект по НФ "Култура" - програма "Творчески стипендии", обясни Маринкова.


Свързали се с именитата изпълнителка и тя не отказала подкрепа, дори напротив - била много ентусиазирана и с готовност приела поканата. Може да се каже, че тя е наш приятел. Преди няколко години се включи в инициативата ни "Мечтите имат крила", заедно с Орлин Горанов, поясни Маринкова.

В ЦСОП - Търговище се обучават 91 деца със специални образователни потребности. В работата си с тях педагогическият екип използва най-различни методи за работа и обучение, техники за психоемоционално въздействие и хармонизиране на тези крехки личности. Музикотерапията е част от задължителната програма при коригиране, компенсиране и развитие на нарушената реч и някои нарушения, състояния и личностови особености. При гостуването си Нели Рангелова ще проведе открит урок по музикотерапия - ще поговори с децата, ще чуе техни изпълнения, ще сподели опита си с нас, каза още директорът.

Децата ще имат възможността да се докоснат до музиката като емоция, себеизраз, изкуство, да се запознаят с една българска творческа личност, да зададат въпроси за музикалната й реализация и чуят нейни изпълнения. Ще направят опит да използват универсалния език на музиката, да го използват за емоционално хармонизиране и удовлетворение, допълни Маринкова.

Тази среща в навечерието на Коледа ще ни зареди с положителна енергия и с хубаво настроение, ще превърне празника в незабравимо преживяване за децата и учениците от Центъра, убедена е Йорданка Маринкова.