обновена 1:23 PM EET, Feb 22, 2024

"Войната на буквите": Деца от Търговище издават средновековни вестници

  • Публикувано в Любопитно

1su tg 

Интервюта с цар Борис и цар Симеон можете да откриете в средновековните вестници, чиито издатели са ученици от Търговище.

През последните два месеца шестокласниците от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ работиха по зададен проект по история на тема „Ако през Средновековието имаше вестници…“. Те се запознаха детайлно със средновековния бит и живот и упражниха знанията си по български език. В хода на дейностите приложиха уменията си по рисуване и информационни технологии, информират от гимназията.


Индивидуално или екипно децата трябваше да изготвят вестник, който да отразява изучаваната историческа епоха – Средновековие. Любопитство будят първо заглавията на вестниците - "Златен век", "Хански вести", "Средновековна България", "Български известник" и др. В тях шестокласниците са вложили много труд и въображение.

Създали са различни рубрики, присъщи за съвременните медии. За читателите ще бъде интересно да прочетат интервюта с хан Кубрат, цар Калоян, цар Симеон и княз Борис, ексклузивните вести от двореца, разказите от първо лице за битките при Ахелой и във Върбишкия проход и др.

Като в истинска медия са засегнати и външната и финансова политика на България, реформите в държавата и религията, новостите в  модата. Не липсват и обяви, съобщения, кръстословици и дори спортни и любопитни новини.


Интерес представляват и вестите с приковаващи вниманието заглавия, като "Шок! Българските боили на бунт срещу покръстването!" или "Шок! Василий доказа кой е шефът!", както и криминалната хроника "Заловиха византийците от Константинопол".


Креативността на малките журналисти достига и до това, че някои от изданията са на пергаментова хартия, а други са списвани на ръка.


„Има много интересни интерпретации на събитията, които разглеждаме в час, както и много остроумни моменти. Например ме впечатли обявата, че хан Крум продава изгодно сервиз от византийски чаши“, коментира учителят по история Георги Марков

„Децата работиха много усърдно, убедиха се, че когато се пишат публични текстове, правилното и точно писане с книжовните норми е важно и задължително“, споделя преподавателят по български език Цветелина Досева.


ТУК можете да разгледате албума с вестници на шестокласниците.