обновена 2:01 PM EEST, Mar 31, 2023

Търговищенец влезе в Залата на славата по гимнастика в САЩ

  • Публикувано в Любопитно

328810849 714595973373204 114627820800793969 n

Роденият в Търговище акробат Владимир Владев е третият българин в Залата на славата по гимнастика в САЩ.


Спортен клуб по спортна гимнастика „Светкавица“ - Търговище и цялата общественост се гордеем с Владимир Владев, третият български представител в Залата на славата по гимнастика в САЩ, наред с олимпийския шампион по спортна гимнастика Стоян Делчев 2008 г. и вицеолимпийския шампион Йордан Йовчев 2016 г. 
Неговият труден път към този успех започва именно в гр. Търговище, където е роден и тренира гимнастика под ръководството на треньорите з.т. Христо Колев и Румяна Чукарска, споделя неговата първа наставничка.


Той е отличен състезател, изключително дисциплиниран и най-вече трудолюбив, казва още Чукарска.

Спортният му път продължава в гр. Сливен в клуба по спортна акробатика с треньор Кирил Минков. Влади е „връх“ в мъжка двойка с партньор „основа“ Румен Лачков. През 1993-1994 година те печелят над 20 отличия от световни и европейски първенства, световни игри и купи. Носители са на европейска и вицесветовна титла.


След като завършва НСА, различни преквалифиционни курсове и с усвоени няколко езика, през 2004 г. Владимир Владев заминава за САЩ. В началото работи като треньор, по-късно създава малък клуб, който се разраства. Работи усилено. Благодарение на отличните му постижения в спорта, на високия си интелект, образованост, трудолюбие, ентусиазъм и положителния треньорски стил, който поставя приоритет върху развитието на спортистите като личности и извън залата, прави впечатление на спортната общественост и му се гласува доверие за селекционер на националния отбор по акробатика на САЩ. Десет години заема тази длъжност като паралелно работи и със своите възпитаници. Преди година и половина напуска поста, след световната вицешампионска титла през 2021 г. на своите възпитанички – женска двойка, казва още неговата първа треньорка Румяна Чукарска и допълва, че той продължава да следва своята мечта в Америка.

Благодарим ти, Влади! Ти си истински посланик на българския спорт в САЩ, завършва Чукарска.

Снимка: Фейсбук - Bulgarian Federation of Sports Acrobatics