обновена 4:56 PM EET, Nov 28, 2023

Деца от два континента в "обща" класна стая

  • Публикувано в Любопитно

 2su 230323

Вълнуваща среща на деца от два континента осъществиха в търговищката Втора гимназия.


Видеоразговорът между осмокласници от елитната гимнaзия и техни връстници от Уганда продължил повече от час. Идеята е на преподавателя по български език и литература Славка Георгиева, която от година контактува виртуално с доброволеца в африканската държава Даниел Делибашев.

Малко преди 1 март във Второ СУ "Професор Никола Маринов" започва благотворителен базар на мартеници в подкрепа на дете от Уганда. Със събраната сума от 360 лв. е спонсорирано обучението на четвъртокласничката Сафина. Освен обучението й за една учебна година, в която има три срока, детето ще получава и обяд, както е за всички ученици от училище DULO, разказа Славка Георгиева и допълни, че след тази доброволческа кауза, обединила учениците от търговищкото школо, и след запознаване с книгата на Делибашев за фондацията „Усмивка за Африка“ и нейната дейност, децата сами пожелават да се срещнат виртуално с връстниците си от това училище.

2su 2303232

От наша страна в актовата зала присъстваха всички осмокласници, а от екрана се включиха седмокласниците от DULO. Срещата беше изключително вълнуваща и интересна, както за нас, така и за тях. Даниел Делибашев ни разказа за осъществената си мечта на мисионер и доброволец, за живота в Уганда и по-специално за този, който водят възпитаниците на неговото училище, за климата в Африка, за река Нил. Получи се и като урок по география, много поучителен и забавен, сподели още Георгиева.


Един от учениците от Уганда разказал, че не можал да открие на атласа къде точно се намира нашата страна, а малката Сафина със сълзи в очите изказала благодарността си за помощта на каките и батковците от България.

Разговорът станал непринуден и искрен, като младежите разказвали за моменти от ежедневието си, какви предмети изучават, в кой час им е най-забавно. Стигнало се до там, че африканските деца споделили, че вървят по един час пеш, за да стигнат до училище, както и че понякога обядът там е единствената храна, която получават.

Разходиха ни из класните стаи на новопостроената от фондацията училищна сграда, така че нашите ученици можаха да оценят условията, при които учат, както и безплатното образование в България, подчерта преподавателят.

Интерес предизвикали униформата на децата от далечната страна в цветовете на българското знаме - бели ризи, зелени панталон или пола и червени чорапи, както и имената на спортните отбори в училището - "Рила", "Пирин" и "Родопа".

Срещата завършила с музикални поздрави от двете страни на екрана и с обещанието видеоконтактите да продължат и занапред.