обновена 6:57 AM EEST, Jul 19, 2024

Ученици от Втора гимназия снимат тийн сериал

  • Публикувано в Любопитно

507241

Тийн сериал създават ученици от клуб "Кинотворци" към Второ СУ "Проф. Никола Маринов".


Първият епизод на "Може да се случи и на теб" вече е готов и ще бъде излъчен в YouTube този понеделник - 8 юли. Той ще бъде с продължителност 10 минути, заснети обаче за цели 16 часа. Трейлърът вече се рекламира в социалните мрежи и се радва на голям интерес.

507246
Идеята хрумва на Кольо Ст. Колев - ръководител на клуба, създаден в началото на учебната 2023/2024 г., и режисьор на сериала, но цялостният разказ е на самите тийнейджъри.


Филмът разказва за битието на съвременните гимназисти. Идеята беше визуалният разказ да бъде достъпен и интересен за техните връстници, да включва истории, които да ги вълнуват, така да се каже - "създадено от ученици за ученици", сподели Колев.

507242
Творческата работа започва в края на октомври, когато младежите от елитната търговищка гимназия, членове на клуб "Кинотворци", се събират, обсъждат, нахвърлят и пишат сценария. Това продължава до края на месец март.

Минахме през целия процес по създаване на една визуална продукция, поясни режисьорът, разпалил енергията и въображението на учениците. Странно е да се работи с тийнейджъри - те са нетърпеливи и искат всичко да се случва на момента, отбеляза Колев.


Следват репетициите. Подкрепени от ръководството на училището - Анета Куманова, Катя Александрова и Даниела Трендафилова, успяхме да се срещаме веднъж седмично и да репетираме над два месеца, преди да започнем снимките през юни, разказа още ръководителят на клуба.

Правят се консултации с учителите Гинка Русева - по химия и Кристина Петрова - по философия. Младежите имат мотивационна среща с вдъхновителката Теодора Тръндева, която ги мотивира и учи на поведение пред камера.

507245
След пет месеца работа по сценария, два месеца репетиции и месец снимки, официалният трейлър на пилотния първи епизод е готов. Серията е озаглавена "Малкият принц". Тя изцяло е заснета от ученици. Те са и оператори, и озвучители, и осветители. А актьорите се справят повече от добре. Бяха много истински, много натурални, коментира ръководителят на клуб "Кинотворци".


За реализиране на идеята ОНЧ "Напредък - 1864" Търговище отново ни подаде ръка, позволявайки Зала 2 на кино CineLand Cinemagic да се превърне в снимачна площадка в първи епизод, посочи той.

Амбицията на екипа е сериалът да има между 7 и 10 епизода, като работата по втория ще започне още със старта на новата учебна година.


Желанието ми е гимназистите да придобият умения и усет към естетиката на визуалното изкуство, да развиват фантазията си, да имат желанието за свобода и достатъчно сили да я отстояват, каза Кольо Ст. Колев.

 

Вижте трейлъра на първи епизод от сериала "Може да се случи и на теб"