charovna2017

обновена 12:00 PM EET, Mar 22, 2018

Новини

Новини

140 балона с цветовете на националния флаг полетяха в небето за 3 март

303o2

Десетки граждани се включиха в проявите, организирани от Община Търговище по случай Националния празник на Република България.
Честванията започнаха с отслужването на панихида в памет на загиналите за свободата в храм „Св. Йоан Рилски“.

303o1
Ритуал по издигането на националния ни флаг и знамената на Европейския съюз и Общината се състоя на площад „Свобода“. Церемонията изпълниха курсанти от Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – гр. Шумен към Националния военен университет „Васил Левски“.


„Трети март, и днес, 140 години след Освобождението, е лично предизвикателство за всеки от нас. Да сме единни, горди, смели, безстрашни, мъдри, когато отстояваме интересите на България, на всеки град и село, на всеки гражданин на страната ни. От нас зависят фактите, които един ден ще са история.“, каза в празничното си слово кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.


Сред официалните лица бяха още областният управител Митко Стайков, председателят на Общинския съвет инж. Хатидже Алиева, заместник-кметовете и секретарят на общината.


На площад „Свобода“ се състоя и флашмоб на ученици от 6 и 7 клас на I ОУ „Христо Ботев“. 140 балона с цветовете на българския трибагреник полетяха високо в небето, с посланието да ценим и отстояваме свободата си.
Традиционното шествие до паметника на българо-руската дружба бе водено от взводове към Националния военен университет „Васил Левски“ и Духовият оркестър към Общината. Пред паметника възпитаниците на I ОУ „Христо Ботев“, с ръководител Петър Асенов, изпълниха поетичната композиция „Орловите крила на свободата“.

303o3
Десетки венци и цветя бяха положени от официалните лица и гражданите пред монумента, в знак на почит към загиналите за Освобождението.
Честванията по случай 3 март ще приключат тази вечер с празнична заря на площад „Свобода“.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Ситуацията в община Търговище е тежка, не тръгвайте на път

zals 01172

Ситуацията на територията на община Търговище е изключително тежка към 8 часа тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на кметството.

Има труднопроходими пътища от четвъртокласната пътна мрежа, където са образувани навявания. Такива са направленията към Кошничари-Росина, в посока Момино, Миладиновци, Драгановец, където е отворено едно платно.


В някои направления е ограничен достъпът откъм републиканската мрежа, което допълнително затруднява разчистването на пътищата към селата, въпреки че екипите не са спирали работи.
В момента се работи по отсечките към Драгановец, Стража, Макариополско-Буйново и други, където има отворен път, но се разширяват трасетата.


Лиляк-Александрово и Лиляк-Цветница, които са част от републиканската мрежа, не са почистени към този час, тъй като машините на фирмата, ангажирана по поддръжката работят на пътищата от първи и втори клас.


Снежната покривка на територията на общината достигна до 70 см, като на места има навявания. Ток и вода има навсякъде. Няма сигнали за бедстващи хора по пътищата и болни, нуждаещи се от незабавен транспорт.
В 9 часа се събира Общинският щаб за кризисни ситуации, за да се вземе решение за последващи действия.


Община Търговище апелира да не се предприемат пътувания извън града, за да не се създават рискове.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Почистени са връзките към всички села в общината, продължава работата и в града

z2602181

Почистените са пътните връзки към всички 51 села в община Търговище, включително са обработени и основните улици в населените места, информираха от пресцентъра на Общината. Дейностите във всяко от тях се ръководят от кмета или наместника на съответното село и при констатирани пропуски жителите трябва да се обръщат към кметовете си, за да се вземат допълнителни мерки.


Последно е извършено снегопочистване в района на селата Търновца, Копрец и Божурка, както и на улици в тях.


Община Търговище изпрати техника и за отваряне на основния път в зоната за земеделски труд и отдих „Драката”, но тя не може да навлезе в тесните участъци, които няма как да бъдат обработени машинно.
Продължава почистването на малките улици в града, както и извозването на сняг от основни места с натоварено пешеходно движение и автомобили. Всички основни кръстовища са обработени с препарати против заледяване.


Гражданите могат да подават сигнали за непочистени участъци на тел.: 0601 68 612 и 63 585

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Усложнена е зимната обстановка на територията на община Търговище, няма затворени пътища

z32018

Няма затворени пътища и ограничения за движение на територията на община Търговище към момента, информират от пресцентъра на местната администрация. Зимната обстановка се усложнява от навявания по определени направления. Това са Росина – Кошничари, Макариополско-Буйново-Пресиян, Стража-Черковна, Пайдушко-Божурка.


По общинската пътна мрежа към 10.00 часа работят 15 снегорина. По-късно през деня започва и отварянето на улици в селата. Опесъчаване против заледяване ще започне след спирането на снеговалежа.


На територията на град Търговище работят 9 машини на БКС. Служители на предприятието ръчно разчистват тротоарите. Приоритетно сутринта са отворени входовете на обществени сгради и спирките на градския транспорт.


Призовават се гражданите, които нямат належащи пътувания, да не излизат с автомобилите си, за да не възпрепятстват почистването и преминаването на машините. Да се избягва паркирането по главните улици. Шофьорите да карат със съобразена с пътната обстановка скорост.


Напомня се, че почистването на прилежащите площи пред търговските обекти и жилища, е ангажимент на хората, които ги стопанисват.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Внимавайте за опасни ледени висулки!

ztg 1163

Зимната обстановка на територията на община Търговище постепенно се нормализира. Всички пътища са проходими. Ток и вода има във всички населени места, информираха от пресцентъра на Община Търговище.


Рано тази сутрин започна почистване на улиците в селата в общината, както и в зоната за отдих Драката.


Организирано е извозване на сняг от града. В момента се извършва почистване в района на болницата и новоизградената улица при т. нар. „пробив Катрафилов“.


Призовават се шофьорите да премахнат автомобилите си от пътните платна, за да не се възпрепятства преминаването на машините.


Започва и образуването на опасни ледени висулки от покривите на сградите. Напомня се на гражданите, че тяхното отстраняване, както и почистването около жилищните и търговските обекти, е задължение на хората, които живеят там или ги стопанисват.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Археолог и журналист стават почетни граждани на Търговище

pg 130218

Жypнaлиcтът Paдocлaв Чepĸeзoв и apxeoлoгът пpoф. Hиĸoлaй Oвчapoв ще бъдат новите почетни граждани на Търговище.


Това решиха на днешното си редовно заседание общинските съветници.


Предложениятa бяха направени oт aдвoĸaт Cyнaй Xacaнoв и ĸмeтa нa Tъpгoвищe д-p Дapин Димитpoв.


Hoминaциятa зa дoaйeнa нa жypнaлиcтичecĸaтa гилдия Paдocлaв Чepĸeзoв e пoдĸpeпeна c 34 пoдпиca нa oбщecтвeници и пoпyляpни личнocти oт гpaдa, нaчeлo c пpoф. д-p Гaнчo Πaпypoв. Тя e във вpъзĸa cъс зacлyгите и пpинocа му в paзвитиeтo нa oбщecтвeнo-пoлитичecĸия, coциaлния, ĸyлтypния и cпopтeн живoт нa гpaдa и oбщинaтa.


Πpoф. Hиĸoлaй Oвчapoв e видeн бългapcĸи apxeoлoг c мeждyнapoднo пpизнaниe, чийтo ĸopeни ca cвъpзaни c гp.Tъpгoвищe. Toй пpoвeждa пpoyчвaния и пocлeдвaщи paзĸoпĸи, oбoгaтявaщи иcтopичecĸитe cвeдeния зa paйoнa нa Tъpгoвищe. Имa знaчитeлeн пpинoc зa възcтaнoвявaнe paзĸoпĸитe нa Mиcиoниc, зa нeгoвoтo пoпyляpизиpaнe ĸaтo aнтичeн гpaд и тypиcтичecĸa дecтинaция, зa yвeличaвaнe възмoжнocтитe зa финaнcиpaнe нa нoви пpoyчвaния, paзĸoпĸи и pecтaвpaция нa oбeĸтитe в ĸpeпocттa. Toвa ca нeocпopими зacлyги зa cъвpeмeннoтo paзвитиe нa гpaд Tъpгoвищe и oбщинaтa, каза гpaдoнaчaлниĸът д-р Димитров.


Haгpaдитe нa нaй-нoвитe пoчeтни гpaждaни нa Tъpгoвищe щe бъдaт вpъчeни нa тъpжecтвeнaтa cecия нa Oбщинcĸия cъвeт нa 14 мaй, ĸoгaтo гpaдът чecтa cвoя пpaзниĸ.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Как Търговище ще отбележи Националния празник на България

3m 1117

Честванията по случай Националния празник в Търговище ще започнат още на 2 март. Безплатни кино прожекции ще се състоят в кафе-театъра на ОНЧ „Напредък – 1864“. От 18.00 часа ще бъде излъчен филмът „Воевода“, а на 3 март от 16.00 часа ще бъде прожектиран „Възвишение“.

Навръх Националния ни празник Славейковото училище ще бъде с вход свободен за посещения от 9.30 до 13.00 часа.


В 10.00 часа на 3 март ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите за свободата в храм „Св. Йоан Рилски“.


Военен ритуал за издигане на националния флаг и знамената на Европейския съюз и Общината ще се състои от 10.30 часа на пл. „Свобода“. Ще участват представителни взводове от Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – гр. Шумен към Национален военен университет „Васил Левски“. На пл. „Свобода“ ще се състои и флашмоб на ученици от I ОУ „Христо Ботев“.


Празнично шествие до паметника на българо-руската дружба ще тръгне в 10.45 часа. Там, в 11.00 часа, ученици от I ОУ „Христо Ботев“ ще представят поетичната композиция „Орловите крила на свободата“, след което ще се състои ритуалът за поднасяне на венци и цветя на признателност.


В 19.00 часа на пл. „Свобода” ще има празнична заря.

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Търговище почете паметта на Васил Левски

vl 418

В Търговище се проведе общоградско поклонение по повод 145 години от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски.

vl 618

vl 718
В храм „Св. Йоан Рилски” по инициатива на Обществен комитет „Васил Левски“ бе отслужена панихида.

vl 118
С едноминутно мълчание десетки търговищенци се поклониха пред барелефа на Дякона в Търговище.


Ученици от II СУ „Проф. Никола Маринов“ представиха музикално-поетичната композиция „Следите на Апостола“.

vl 218
Под съпровода на Духов оркестър - Търговище, венци и цветя бяха поднесени от името на областна и общинска управа, народни представители, духовни лица, представители на политически партии и движения, институции, училища и обществени организации.

vl 318
В официалното честване на 19 февруари се включиха кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, народните представители д-р Венка Стоянова и Танер Али, областният управител Митко Стайков, председателят на Общинския съвет Хатидже Алиева, секретарят на Община Търговище Христалина Халачева, много граждани и ученици.

vl 518

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Удължаване на ваканцията предлага Кризисният щаб към Община Търговище

DSC00373

Кризисният щаб към Община Търговище проведе заседание във връзка с тежката зимна обстановка и набеляза допълнителни мерки за действие, информира пресцентърът на местната администрация. На заседанието беше потвърдено, че няма населени места без ток и вода в общината.

Хляб ще бъде доставен в с. Кошничари от с. Росина. Доставките до другите населени места са подсигурени. Всички пациенти на хемодиализа са транспортирани до болницата. На 5 бездомни лица е осигурен подслон в Общинския кризисен център.


Прекратява се предоставянето на услугата „Топъл обяд“ до края на седмицата. Тя ще бъде възстановена на 6 март, вторник.


Кризисният щаб предлага на Министерството на образованието и науката, поради лошата метеорологична обстановка, 1 и 2 март да бъдат обявени за неучебни.


Общинските пътища са проходими при тежки зимни условия, но не се препоръчва пътуване. Има затруднения с националната второкласна и третокласна пътна мрежа, която се обработва. Информация за недобре почистени републикански връзки, свързващи със селата, е подадена на Областната управа, тъй като Общината няма правомощия да контролира работата по националната пътна мрежа.


На територията на града работят 10 машини и 3 роторни снегорина на БКС. С предимство се почистват тротоарите около детските заведения и спирките на градския транспорт.


Територията на общината е разделена на райони, за чието почистване има сключени договори със земеделски стопани от съответните населени места. При констатирани нередности жителите на селата могат да подават сигнали на кмета на съответното населено място и на дежурните в Община Търговище.


В момента кметът д-р Дарин Димитров и секретарят Христалина Халачева обикалят пътищата в общината, за да направят проверка на качеството на почистването и изпълнението на договорите.


Напомня се на гражданите, че почистването пред жилищните и административните сграда, както и търговските обекти, е ангажимент на живущите или работещите в съответните сгради.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски

levski barelef trg 13f

Днес се навършват 145 години от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски.

По този повод ще се проведе общоградско поклонение пред барелефа на великия българин на ул. „Васил Левски". То ще започне в 11:45 часа. Ученици от II СУ „Проф. Никола Маринов“ ще изнесат музикално-поетичната композиция „Следите на Апостола“. В програмата ще вземе участие и Духовият оркестър към Община Търговище.

По традиция преди церемонията от 11,15 часа по инициатива на Обществен комитет "Васил Левски" ще бъде отслужена панихида в храм "Св. Иван Рилски".

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

0°C

Targovishte

Snow

Humidity: 96%

Wind: 22.53 km/h

 • 22 Mar 2018 1°C -1°C
 • 23 Mar 2018 2°C -2°C