charovna2017

обновена 9:32 AM EEST, Jul 26, 2017

Новини

Новини

Улица "Катрафилов" става нова - с разширени платна, паркинги и тротоари

oa 2507172

Нова улица, с разширени платна, паркинги и тротоари ще бъде изградена до края на годината в Търговище. Това обяви днес на официална церемония за старта на изграждането на дългоочаквания „пробив Катрафилов” кметът на общината д-р Дарин Димитров.


„Първата копка” беше направена символично в 11 часа на терена, където ще се разгърне строителството. На церемонията присъстваха народният представител д-р Венка Стоянова, областният управител Митко Стайков, председателят на Общинския съвет Хатидже Алиева, представители на ръководството на местната администрация, ръководители на териториални звена на държавни институции, граждани и журналисти.


Кметът връчи строителното разрешително на изпълнителния директор на фирмата, избрана за строителството на обекта, Божидар Тодоров и запозна присъстващите с предстоящите дейности.


„Ще бъде направен нов пробив между ул.”Каравелов” и ул.”Петлешков” с дължина 197 метра. Другият участък от новото трасе е от 127 метра и е между ул.”Петлешков” и бул.”Трайко Китанчев”. Там е предвидено изграждането и на два паркинга с общо 57 места. Предстои да се направи рампиране на кръстовището на „Трайко Китанчев” с платното на бул.”Сюрен”, като се скосят бордюрите за осигуряване на безопасен достъп. По цялото трасе ще бъдат положени нови настилки със съответните отводнителни съоръжения и маркировки”, съобщи д-р Димитров.


Кметът отново благодари на правителството за отпуснатите целеви 1,5 млн. лв., с които стана възможно изграждането на трасето, което е включено в действащия застроителен план на града още през 1996 г. „Пробивът Катрафилов” е заложен интегрирания план и инвестиционната програма на Общината, но остана без финансиране досега, припомни още д-р Димитров.

oa 2507171
На церемонията днес той обяви, че през август ще стартира и работата по проекта за градската инфраструктура по Оперативна програма „Региони в растеж”. Дейностите, в размер на 5,5 млн. лв., обхващат някои от най-амортизираните улици в Търговище, 35 дка в кв.”Запад” 2 и направата на кръгово на кръстовището на „Митрополит Андрей”.


„Усилията ни за подобряване на уличната мрежа продължават вече втора година. Знаете над 1 млн. лв. вложихме в ремонти миналата година. В капиталовата програма на Общината за тази заделихме над 1,4 млн. лв. Внесохме искане до Министерския съвет и за над 3 млн. лв. за ремонти на републиканския път, който минава през града и е изключително амортизиран. Той преминава през бул.”Ал. Стамболийски”, „Митрополит Андрей” и ул. „Паисий”. Средствата, които искаме и имаме очакване да получим, са за основен ремонт, какъвто, според специалистите, не е правен на входната артерия повече от 15 години”, каза още д-р Димитров. Той допълни, че в момента се събират оферти за образователната инфраструктура и ремонта на спортната зала, които също трябва да започнат тази година.


Ставрофорен иконом Славчо Проданов отслужи водосвет за старта на изграждането на новото трасе, благослови начинанието и усилията на местната власт за подобряване на инфраструктурата и средата за живот в Търговище.

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Община Търговище инициира публично представяне на инвестиционно намерение за предприятие за пране на облекла

tg09162

Община Търговище инициира провеждането на публично представяне и обсъждане на инвестиционно предложение за изграждане на предприятие за пране и багрене на облекла в града, съобщава пресцентърът й.


Представянето на предвижданата инвестиция, включително с технологични и екологични параметри, ще се проведе на 19 юли, от 16:30 часа, в зала 74 в сградата на Общинска администрация.
Форумът е открит за всички граждани, които ще получат информация и ще имат възможност да зададат въпроси за производствените процеси, използваните суровини и материали и други.
На срещата ще присъства инвеститорът, екипът изготвил информацията за степента на значимост на въздействие върху околната среда и риска за човешкото здраве, както и експерти по екология от Община Търговище.


Публичното представяне се свиква след обява до заинтересованите страни, публикувана от инвеститора в съответствие с Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействие върху околната среда. Обявлението и Информацията по Приложение 2 за преценяване необходимостта от извършване на оценка въздействието върху околната среда са поместени на сайта на Община Търговище. В обявлението се казва, че писмени становища и мнения се приемат в срок от 14 дни след обявяване на информацията. Те могат да се внасят в Община Търговище и в Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Шумен.


Община Търговище поиска от инвеститора да проведе представянето пред обществеността, за да бъде разяснено пред гражданите какво и как се планира. Самото инвестиционно предложение е на етап съгласуване с различните държавни институции, които отговарят за разрешителния режим преди да се пристъпи към самото изпълнение. Община Търговище няма ангажимент да свика такова представяне, но изпълнява политиката си на публичност и информираност на гражданите.

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Правят първа копка за изграждането на „пробива Катрафилов”

ulsk 0117

Церемония за полагане на „първа копка” за изграждането на „пробива Катрафилов” ще се състои на 25.07.2017 г., от 11 часа, на улица „Поп Сава Катрафилов” (между новопостроените жилищни кооперации). За това информираха от пресцентъра на Община Търговище.

Изпълнител на реконструкцията е „Пътинженерингстрой-Т” ЕАД. Строителният надзор ще бъде извършен от „Си Ви Ем - Консулт”, а авторският от „Пецински” ЕООД.

Изграждането на свързващото трасе, между централната част с кварталите „Запад” 1 и 2, стана възможно с целева субсидия от държавния бюджет, в размер на 1,5 млн. лв. Средствата бяха отпуснати след обосновано искане от ръководството на Община Търговище през 2016 г.

С утрешната церемония ще стартира реалното изпълнение на серия инфраструктурни обекти в Търговище през настоящата година.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Ограничават движението по пътя Търговище - Разград до края на октомври

put nov16

От утре до 31 октомври се ограничава движението по път II-49 Търговище - Разград за рехабилитация на 21 км от второкласния път. Спира се движението от гр. Търговище през с. Бистра до кръговото кръстовище при с. Трапище, съобщават от пресцентъра на АПИ. Движението в кръговото кръстовище в посока Дралфа – Лозница не се спира. Ограничено ще е и движението в отсечката от края на кръговото кръстовище през селата Трапище и Манастирско до гр. Разград. 


Обходният маршрут по време на ремонтните дейности е:
• Всички МПС, движещи се по направлението Търговище - Разград могат да отбият от кръговото кръстовище при гр. Търговище на път I-4 Велико Търново – Търговище – Шумен по път II-74 Търговище – Дралфа и да продължат по път II-51 Дралфа – Лозница до път I-2 Русе – Разград – Шумен.
• Всички МПС, движещи се по направлението Разград – Търговище могат да преминават по I-2 Русе – Шумен, да продължат по път II-51 Лозница - Дралфа, да преминат по път II-74 Търговище - Дралфа до кръговото кръстовище при гр. Търговище на път I-4 Велико Търново – Търговище – Шумен.
През затворените участъци ще се допускат жителите на Манастирско, Трапище и Бистра, поради липсата на алтернативен път. За целта ще бъдат изградени временни пътища, ще се обособи лента за движение и ще се използват други технически способи, за да се осигури достъп на гражданите до техните домове.
Ремонтът на 21-километровия участък от път II-49 Търговище - Разград започна в средата на юни. Финансира се от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие. Изпълнител е „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Започва санирането в Търговище

trg jilishta

Община Търговище подписа договорите с избраните изпълнители за саниране на 14 жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. В ход е проектирането им, което ще приключи в края на месец август. Очаква се строителните дейности да отнемат между 2 и 4 месеца и да бъдат завършени през есента на 2017 г. За това съобщават от пресцентъра на Община Търговище.


Одобрените изпълнители извършват допитвания чрез анкетни карти и събрания до управителите на сдруженията на собствениците на жилищните кооперации. На срещите присъстват представители на Общинската администрация, за да дават разяснения. На тях се уточняват отделни елементи, които ще се използват при проектирането за визията и общия изглед на фасадите на сградите.


След изготвянето на проектите предстои окончателното им одобрение от главния архитект на Община Търговище.
Над 14,5 млн. лв. е стойността на обществената поръчка за санирането на 15 многофамилни жилищни сгради в Търговище. Паралелно с процедурите за избор на изпълнители за строителните дейности са извършени и такива за строителен надзор и инвеститорски контрол.
Към момента се обжалва решението за избор на изпълнител за саниране на жилищната сграда на бул. „Цар Освободител“ №30. Това ще забави стартирането единствено на нейното строителство до изтичане на законните срокове и процедури.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Търговище отбелязва 180 години от рождението на Левски

1902141

На 18 юли Община Търговище тържествено ще отбележи 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Градът ни се включва в проявите, които ще почетат Годината на Левски в цялата страна, информира пресцентърът на местната администрация.


В петък, 14 юли, от 21 часа, в двора на „Славейковото училище” ще бъде прожектиран премиерен документален филм „ЛЪВСКИЙ: Европеец в Българско!”. Продукцията е дело на сайта „НЕзабравимата България”, ангажиран с популяризиране на историята ни и събуждане на патриотизъм в младите.


Ритуалът за поднасяне на цветя в знак на признателност към живота и делото на Левски ще се състои на 18 юли, от 9 часа, пред барелефа на Апостола на площад „Независимост”. Ученици от II СУ „Проф. Никола Маринов” ще изнесат литературна композиция „Нужен си и днес, Апостоле…”.


Състезание по „Лъвски скок” ще организира Центърът за подкрепа за личностното развитие - Обединен детски комплекс (ЦПЛР – ОДК) в Търговище. От 10 часа на площад „Свобода“ в надпреварата ще могат да се включат деца и младежи, разделени в три възрастови групи – от 7 до 11 години, от 12 до 15 години и от 16 до 18 години. За по-малките организаторите ще предложат различни дейности като оцветяване, редене на пъзели, избор и препис на мисли на и за Левски и други. ЦПЛР – ОДК са нарекли проявите „Децата за Левски”.


В „Славейковото училище” ще бъде изложена гостуваща изложба на Национален музей „Васил Левски” – гр. Карлово.


От 19 часа в Регионална библиотека „Петър Стъпов” ще се състои „Вечер на Левски“ с представяне новата книга на Неда Антонова „Любовта и смъртта на Първия след Бога”. Творбата й е посветена на живота и делото на Васил Левски. В събитието ще вземе участие издателят Румен Леонидов.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Търговище чества 180 години от рождението на Левски

vl 1807171

Търговище тържествено отбелязва днес 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата.


Точно в 9 часа пред барелефа на Левски се състоя ритуал за поднасяне на цветя в знак на признателност към живота и делото на Дякона.

vl 1807172
Ученици от II СУ „Проф. Никола Маринов” с ръководител Здравка Радева изнесоха литературна композиция „Нужен си и днес, Апостоле…”.

vl 1807174
Венци и цветя пред барелефа на Левски бяха поднесени от името на кмета на Търговище д-р Дарин Димитров, народните представители д-р Венка Стоянова и Светла Бъчварова, областния управител Митко Стайков, общинските съветници, Окръжен съд – Търговище, ОД на МВР – Търговище, от институции, партии, много граждани.

vl 1807173
В 10,30 часа ЦПЛР – Обединен детски комплекс организира интерактивен кът "Децата за Левски" и състезание по „лъвски скок“.


В „Славейковото училище” е изложена гостуващата изложба на Национален музей „Васил Левски”, Карлово - "Аз, Васил Левский, в Карлово роден… ".


От 19 часа в Регионална библиотека „Петър Стъпов” ще се състои „Вечер на Левски“ с представяне новата книга на Неда Антонова „Любовта и смъртта на Първия след Бога”. Творбата й е посветена на живота и делото на Васил Левски. В събитието ще вземе участие издателят Румен Леонидов.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Шест са одобрените проекти по ПУДООС в община Търговище

tgm 2017

5 населени места и детска градина в община Търговище ще получат финансиране от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Одобрените проекти от Националната кампания „За чиста околна среда 2017 г.“ са финансирани от Mиниcтepcтвoтo нa oĸoлнaтa cpeдa и вoдитe. За това съобщават от пресцентъра на Община Търговище.

 

Проектите по тази линия ще бъдат изпълнявани в селата Буховци, Дългач, Пайдушко, Стража и Съединение. По 10 хил. лв. ще получи всяко от тях за финансиране на дейности по почистване, озеленяване и изграждане на места за отдих, детски кътове и зони за спорт. Ремонтите трябва да бъдат изпълнени в срок до 30.11.2017 г.


В село Буховци предстои почистване и озеленяване на парка, ремонт на лятната сцена, доставка и монтаж на беседка, кошчета за отпадъци, декоративен дървен мост и градински пейки.
В селата Пайдушко и Стража се предвижда засаждане на декоративна растителност, изграждане на кътове за игра и зони за спорт, както и ново парково оборудване.


В село Дългач ще бъде финансирано изграждането на зона за спорт с уреди за фитнес на открито. Ще бъдат засадени широколистни, иглолистни дървета и декоративни храсти. Зоната ще бъде обезопасена с ограда и оборудвана с места за сядане.


В проекта на село Съединение е заложена нова детска площадка с четири съоръжения за игра на деца от 3 до 12-годишна възраст. Включено е монтиране на кошчета за отпадъци, пейки и метална ограда. Предвижда се и засаждане на дървесни, храстови видове и рози.


Кът за игри и отдих ще бъде изграден в групата на детската градина в Дългач. Отпуснатите средства за ремонта са 5 хил. лв.


През миналата година проектите са били в селата Алваново, Здравец, Кръшно и Руец. През 2015 г. финансираните населени места са Голямо Соколово, Певец и Ралица.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Изработват схема за организация на движението в Търговище

bul mandreikoli

Община Търговище възложи разработване на проект за „План – схема на комуникационно-транспортната мрежа и генерален план за организация на движението в град Търговище”, съобщават от пресцентъра на администрацията.
До момента не е правена такава цялостна схема за движението в град Търговище. В различни периоди са изготвени отделни части, което с времето наслага проблеми с автомобилния трафик, с безопасността на движение, включително със сигнализацията и маркировката.


Значително увеличаващият се брой на превозните средства доведе до усложняване на пътната обстановка в пиковите часове, от което нараснаха и рисковете от инциденти.
Планът ще включва предложения за подобряване на пропускателната способност на натоварените кръстовища, реконструкции на съществуващи и изграждане на нови връзки и чрез определяне на режим за движение по еднопосочни улици.


Една от целите на пътната схема е да подобри разпределението на транспортните и пешеходните потоци по вид, място и време. Тя ще предложи осигуряване на допълнителни места за паркиране и намаляване на конфликтните зони. Ще се даде възможност за обособяване на велосипедни алеи по улиците, където това е възможно. Очаква се също цялостно подобряване на екологичните показатели като шум, вибрации и отработени газове.


Проектът за транспортна схема ще бъде представен пред обществеността, за да се даде възможност за запознаване на гражданите и да се направят предложения за по-добра организация на движението, които да бъдат включени в окончателния вариант.


Очаква се новият план да бъде готов до края на годината. Преди приемането той ще бъде обсъден и с компетентните институции по различните направления на действие, като Областната дирекция на МВР, Областно пътно управление и други. План – схемата за организация на движението ще бъде внесена за разглеждане и утвърждаване в Общинския съвет.

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Училище за бременни и майки в Търговище

tgm 1317Училище за бременни и майки с деца до 3 години започва от 12 юли в Търговище, съобщава пресцентърът на Общината. Инициативата е част от проекта „С грижа за теб”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР).
В програмата на училището са включени 3 обучения, които ще се проведат в разкрития по проекта Комплекс за здравни и социални услуги в общността на бул. „Александър Стамболийски”.
Разглежданите теми ще бъдат: „Развитие на бебето в утробата на майката във всеки месец от бременността. Пренатално възпитание. Психологическа нагласа на бъдещата майка”; „Хранене и тютюнопушене по време на бременността” и „Раждането – стъпка по стъпка. Секцио или нормално раждане. Обезболяване на раждането”.
Лектори в програмата са акушерът Милка Данева, психологът Валерия Христова и акушер-гинекологът Д-р Янка Николаева.
Заявка за безплатно участие може да бъде направена на телефон 0888580688. Подробна информация за обученията може да бъде намерена в сайта на Община Търговище: www.targovishte.bg.
Проектът на Община Търговище стартира през август 2016 г. и е със срок на изпълнение 26 месеца. Дейностите включват 7 вида здравни и социални услуги. В Центъра за ранна интервенция на деца с увреждания се извършват услугите: "Ранна интервенция на уврежданията" и "Индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания".
В Центъра за консултиране, подкрепа и здраве в семейството се предлагат услугите: "Предоставяне на психологическа подкрепа и консултация на бъдещи и настоящи родители за формиране и развитие на родителски умения"; "Семейно консултиране и подкрепа"; "Индивидуална и групова работа с деца и родители, с цел посещаване на детска градина"; "Допълнителна педагогическа подготовка за повишаване на училищната готовност на децата за равен старт в училище" и "Подкрепа за осигуряване на здравна детска консултация и дейности по превенция на заболяванията".

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

19°C

Targovishte

Mostly Cloudy

Humidity: 87%

Wind: 6.44 km/h

 • 26 Jul 2017 28°C 15°C
 • 27 Jul 2017 25°C 16°C