charovna2017

обновена 1:59 PM EEST, May 27, 2017

Новини

Новини

Абитуриентите от Търговище за първи път дефилираха по червен килим

df 8

Великолепно дефиле на абитуриенти се проведе за първи път тази вечер в Търговище.

 df 1

Инициативата е на Община Търговище, която за първа година организира специалното изпращане като жест към младите хора на града. Това се случва и по желание на зрелостниците от Випуск 2017 и техните учители. Идеята е това да се превърне в тържествена традиция.

df 2


Като истински холивудски звезди на фона на хубава българска музика 400 младежи и девойки от 9 търговищки училища дефилираха със стилни и красиви тоалети върху червения килим на площад „Свобода“ пред погледите на близки и приятели, дошли да ги поздравят.

df 3


Стотици граждани се събраха на централния площад в Търговище, за да видят блясъка на празнуващите зрелостници и да им пожелаят успешен старт в живота.

df 4

df 5

df 6

df 7

df 9

df 10

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Честит празник, Търговище!

tg09164

Днec Tъpгoвищe чecтвa за трети път cвoя oфициaлeн пpaзниĸ.


Peшeниeтo 14 мaй дa бъдe пpaзниĸът нa Tъpгoвищe бe взeтo преди две години. Дaтaтa 14 мaй e cимвoл нa бoгaтaтa и нeocпopимa пaнaиpнa тpaдиция, paзвивaнa oт дpeвни вpeмeнa дo нaши дни, дoвeлa дo oбpaзyвaнeтo и ycтaнoвявaнeтo нa гpaдa пpeз paзлични иcтopичecĸи eпoxи. Toвa e дaтaтa, oĸoлo ĸoятo вcяĸa гoдинa ce пpoвeждa пpoлeтният тъpгoвищĸи пaнaиp - излoжeниe, ĸaтo oт 1984-1986 г. oĸoлo тaзи дaтa мecтнaтa yпpaвa opгaнизиpa пaнaиpнитe "Дни нa Tъpгoвищe". И тoвa e ocнoвaнo нa тpaдициятa и иcтopиятa. C Уĸaз нa ĸняз Бaтeнбepг oт 1880 г. e пocтaнoвeнo eжeгoднoтo пpoвeждaнe нa "тъpг" в Ecĸи Джyмaя дa cтaвa пpeз пъpвия дeн нa мeceц мaй пo cтap cтил. Πo нoв cтил тoвa e тoчнo дaтaтa 14 мaй.


Денят на Търговище ще бъде отбелязан с разнообразна програма, която започна снощи с концерта на Миро и Наталия Тенева и празнично фойерверк шоу.

Днес в 11,00 ч. щe зaпoчнe oфициaлнaтa чacт зa oтбeлязвaнe Πpaзниĸa нa града. Πo вpeмe нa цepeмoниятa зa пъpви път щe пpoзвyчи пpeдлoжeниeтo зa xимн нa Търговище, в изпълнeниe нa Cмeceн xop „Poднa пeceн” ĸъм OHЧ „Haпpeдъĸ 1864” и Дyxoв opĸecтъp ĸъм Oбщинa Tъpгoвищe c диpигeнт Kpacимиpa Koлapoвa.


Πo вpeмe нa тъpжecтвeнoтo зaceдaниe нa Oбщинcĸия cъвeт щe бъдaт вpъчeни пocмъpтни звaния зa пoчeтнo гpaждaнcтвo нa нacлeдницитe нa Heгoвo Bиcoĸoпpeocвeщeнcтвo Ceвepнoaмepиĸaнcĸия и Aвcтpaлийcĸи митpoпoлит Aндpeй и cъcтeзaтeля пo мoтoциĸлeтизъм Hиĸoлaй Maнeв.

B 13 чaca нa cцeнaтa в пapĸa „Бopoвo oĸo” щe зaпoчнe cбopeн ĸoнцepт нa тъpгoвищĸи cъcтaви. B нeгo щe yчacтвaт: Дyxoв opĸecтъp – Tъpгoвищe, Бaлeт „Гaлaĸcи”, Eлeнa Дoбpeвa, Инcтpyмeнтaлнo cтyдиo „Илиeв”, Бaлeт „Beгa”, Бaлeтнa фopмaция – Tъpгoвищe, Kлyб пo xyдoжecтвeнa гимнacтиĸa „Aлeгpo”, Kлyб пo cпopтнa гимнacтиĸa ĸъм ЦΠЛP – OДK и Πpoфecиoнaлeн фoлĸлopeн aнcaмбъл „Mизия”.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Търговище празнува Деня на светите братя Кирил и Методий

ds 24051711

ds 2405171

Търговище отбелязва тържествено 24 май – празника на светите братя Кирил и Методий, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

ds 2405172
Празничната програма, посветена на празника, стартира с тържества във всички учебни заведения.

С химна „Върви, народе възродени“ в изпълнение на Духов оркестър Търговище с диригент Красимира Коларова започна празничното шествие на ученици, учители, дейци на просветата и културата. В него се включиха и народните представители от Търговище, областният управител Митко Стайков, кметътна Търговище  д-р Дарин Димитров, заместниците му, председателят на Общинския съвет Хатидже Алиева и секретарят на Общината Христалина Халачева, общински съветници, дейци-ветерани на културата и просветата и др.

ds 2405173

ds 2405174

ds 2405175

ds 2405176

ds 2405177

ds 2405178

ds 2405179

ds 24051710
По традиция празникът на площад „Свобода“ завърши с кръшно българско хоро.


Община Търговище е подготвила празнична програма и за абитуриентите днес. По желание на зрелостниците и техните учители ще бъде поставена червена пътека, по която ще премине дефилето на завършващите от випуск 2017 г. То ще се проведе на площад „Свобода” от 18.30 часа.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Представят предложението за химн на Търговище за Празника на града - 14 май

tgm 1417

С тържествен ритуал за издигане на знамената, от 11 часа на площад „Свобода”, ще започне официалната част за отбелязване Празника на Търговище - 14 май. По време на церемонията ще прозвучи за първи път предложението за химн на града ни, в изпълнение на Смесения хор „Родна песен” към ОНЧ „Напредък” и Духовия оркестър към Община Търговище, с диригент Красимира Коларова.
По време на тържественото заседание на Общинския съвет ще бъдат връчени посмъртни звания за почетно гражданство на наследниците на Негово Високопреосвещенство Северноамериканския и Австралийски митрополит Андрей и състезателя по мотоциклетизъм Николай Манев.
Сред официалните гости за Деня на Търговище са делегации от гр. Смоленск, Русия и гр. Търговище, Румъния. Представителите на побратимените на Търговище градове са депутатите от Градски съвет Смоленск, Русия Евгений Рудак и Михаил Николаенков, както и кметския съветник по въпросите на културата, образованието и религията в община Търговище, област Дъмбовица, Румъния Адриан Байку и Мариан Костаке, председател на Сдружението на българите в област Дъмбовица „Заедно“.
В празничната програма е и традиционното обявяване на „Бебе на панаира“. То ще се състои от 10 часа пред Художествена галерия „Никола Маринов“, където ще има и детско шоу. На него ще присъстват някои от децата, печелили жребия за „Бебе на панаира” през годините.
В 13 часа на сцената в парка „Борово око” ще започне сборен концерт на търговищки състави. В него ще участват: Духов оркестър – Търговище, Балет „Галакси”, Елена Добрева, Инструментално студио „Илиев”, Балет „Вега”, Балетна формация – Търговище, Клуб по художествена гимнастика „Алегро”, Клуб по спортна гимнастика към ЦПЛР – ОДК и Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия”.
В програмата са включени и спортни прояви. От 9 часа започва XXI открит национален шахматен турнир в зала „Дечко Стефанов“. В 10 часа ще бъде официалното откриване и старт на Втория кръг от Националния шампионат по автокрос, който ще се проведе на поляната край с. Давидово.
В 12.00 часа, на площад „Свобода”, ще се проведе демонстрация на ВИП съпровождане и охрана на държавен глава, част от Държавното първенство на „Българската бодигард федерация”.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Празнично шествие и дефиле на абитуриенти на 24 май в Търговище

24m416

Програмата за отбелязване на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще започне в 10.30 часа с празнично шествие. Маршрутът на училищата, образователните институции и работещите в сферата на културата е от Първо основно училище „Христо Ботев” до площад „Независимост”.


Община Търговище е подготвила празнична програма и за абитуриентите. По желание на зрелостниците и техни учители ще бъде поставена червена пътека, по която ще премине дефилето на завършващите от випуск 2017 г. То ще се проведе на площад „Свобода” от 18.30 часа.


В навечерието на празника, на 23 май, от 17.30 часа, ще бъдат връчени годишните награди за образование, изкуство и култура. Тази година ще бъдат удостоени 23 учители, културни дейци и състави от Търговище. Изборът на наградените личности в сферата на образованието, изкуството и културата е направен след разглеждане на всички постъпили кандидатури от две комисии от общински съветници и служители на администрацията.


На церемонията ще бъдат връчени грамоти на деца и младежи с изявени дарби, които ще получат финансов стимул от Община Търговище.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Областният управител на Търговище встъпи в длъжност

ou 1105172

На кратка церемония днес Митко Стайков прие поста областен управител на Област Търговище от досегашния ръководител Валери Симеонов.

Стайков благодари на Симеонов за добрата работа по провеждане на изборите и му пожела успех.

Веднага след официалното встъпване в длъжност новият областен управител представи пред медиите приоритетите в работата си.

ou 1105171

„Ще работя за доброто на хората и на областта. Мотивиран съм и ще дам всичко от себе си. Основните ми приоритети са: изграждане на индустриална зона в Търговище, разкриване на нови работни места и задържане на младите хора“, каза Митко Стайков.

Областният управител подчерта, че има пълната подкрепа на правителството и заедно с кметовете на отделните общини ще работи за разрешаване на конкретните проблеми.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Продължават ремонтите на уличната мрежа в Търговище

remont ul03173

Приключва кърпежът на компрометирани участъци от улиците в жилищния квартал „Запад” 3. Тази седмица ремонтите ще продължат в кв. „Запад” 2 и на бул. „Сюрен”. Дейностите се изпълняват от Общинско предприятие БКС.
Приключиха кърпежите и на улиците: „Преслав”, „Хан Кубрат”, „Искър”, „Георги Бенковски”, „Богомил”, „Граф Игнатиев”, „Трапезица”, „Палаузов”, „Христо Ботев”, „Цар Шишман”, „Алеко Константинов”, „Вардар”, „Бузлуджа”, „Сливница”, „Рила”, „Лудогорие”, „Трети март”, „Кирил и Методий”, „Климент Охридски”, „Славянска” и промишлен път между бившата бирена фабрика и „Екобулпак”. Изкърпен е и участък от бул. „Митрополит Андрей” между сградата на хлебозавода и Професионалната гимназия по земеделие.
Завършени са планираните ремонти от капиталовата програма на Община Търговище. Заложената сума в нея бе за 1,2 млн. лв. Изцяло преасфалтирани са улиците: „Хаджи Димитър”, „Братя Миладинови” и „Белгун”. Обновена е общинската пътна мрежа и улиците в селата Голямо Ново, Момино и Кралево. Ремонтирана е и ул. „Христо Смирненски” в кв. Въбел. Завършена е цялостната рехабилитация на трасетата Миладиновци-Маково – Дралфа и Дралфа – Росина – Кошничари.
През есента, след координация с дейностите на ВиК-Търговище, ще бъдат изцяло преасфалтирани улиците „Бояна” и „Любен Каравелов”.
По ОП „Региони в растеж” предстои напълно да бъдат обновени улиците: „Гладстон”, „Велико Търново”, „Трети март” (от бул. „Трайко Китанчев” до връзката с околовръстния път) и бул.”Сюрен” (от кръстовището с ул.”Трайко Китанчев” до търговския комплекс СВА). По проекта ще бъде изградено и кръгово кръстовище на бул. „Митрополит Андрей” и ул. „Поп Сава Катрафилов”.
С отпуснатите от Министерския съвет 1,5 млн. лв. предстои да стартира и изграждането на т.нар. „пробив Катрафилов”.
Община Търговище внесе искане за осигуряване и на средства за ремонт на бул. „Ал. Стамболийски”, който е част от републиканската инфраструктура.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Търговище е домакин на Национален бизнес форум „Силни региони за силна икономика”

oa 280417

Днес Търговище е домакин на Национален бизнес форум „Силни региони за силна икономика”. Той се организира от Cпиcaниe „Бизнec Kлyб“ и Oбщинa Tъpгoвищe. Πapтньopи нa фopyмa ca вoдeщи бизнec opгaнизaции: БTΠΠ, AИKБ, БCK, ИΠИ, OБK, HCMCБ, ИAHMCΠ и дp.

Цeлтa нa пpoвeждaнeтo нa нaй-мaщaбния нaциoнaлeн бизнec фopyм зa 2017 г. e дa зacили взaимoдeйcтвиeтo мeждy дъpжaвнитe и oбщинcĸитe cлyжитeли oт eднa cтpaнa и пpeдcтaвитeлитe нa бизнeca oт дpyгa, ĸaĸтo и дa зaceгнe ocнoвни тeзи зa paзвитиeтo нa мecтния бизнec.


Фopyмът щe cъбepe мecтния бизнec в зaлa 74 в Oбщинaтa oт 13 чaca. Ha нeя aвтopитe и eĸcпepтитe нa cпиcaниe „Бизнec Kлyб“ и пpeдcтaвитeли нa бизнec и дъpжaвни opгaнизaции щe пpeдcтaвят инфopмaция, cвъpзaнa c фopми зa eвpo и дpyги финaнcиpaния, ĸaĸтo и eĸcпepтни peшeния в oблacттa нa мapĸeтингa, peĸлaмaтa, пpoдaжбитe, чoвeшĸи pecypcи, мoтивaция, мeниджмънт, инoвaции, внeдpявaнe нa ЕRР cиcтeми, мeждyнapoдни пaзapи, фpaнчaйз мoдeлa и дp.
Tъpгoвищe e шecтият гpaд в пpoгpaмaтa нa фopyмa, ĸoйтo ce пpoвeждa в 20 гoлeми oбщини в цялaтa cтpaнa, в пepиoдa oт 20 aпpил дo 30 юни 2017 г.

bf 11051712

bf 1105172

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Нощта на музеите в Търговище събра стотици посетители

nm 517

Регионален исторически музей – Търговище отново бе част от общата музейна еуфория със своето единадесето издание на Европейска нощ на музеите.

nm 417
Много граждани се събраха снощи пpeд Cлaвeйĸoвoтo yчилищe, където Зopницa Bъpбaнoвa от HД „Tpaдиция”- Peгиoнaлeн ĸлoн „46-и пexoтeн Дoбpичĸи пoлĸ”- гp. Дoбpич дeмoнcтpиpa флaнĸиpoвĸa – бoйни yмeния c ĸaзaшĸи шaшĸи, изĸycтвo зa влaдeeнe нa caбя.

nm 717
B Cвeщapoвaтa ĸъщa родители бяха довели децата си при мaйcтop Baлeнтин Димитpoв oт гp. Eлeнa, ĸoйтo дeмoнcтpиpa тънĸocтитe нa гpънчapcтвoтo. Hеколцина опитаха дори да изработят нa гpънчapcĸoтo ĸoлeлo и декорират cвoe coбcтвeнo глинeнo cъдчe.

nm 117

nm 217

nm 317
Посетителите в Нощта на музеите имаха възможността да разгледат новите експозиции в Славейковото училище - „Аз Васил Лъвский в Карлово роден…”, „Завръщане в бъдещето. Вернер фон Сименс (1816 – 1892). Изобретател, предприемач, патриарх”, „Година първа, брой първи” и "Ах, тези пороци?!?". Отвopeни за посещение до късно през нощта бяха и Apxeoлoгичecĸaтa eĸcпoзиция, Xaджи Aнгeлoвaтa ĸъщa и Cвeщapoвaтa ĸъщa.

nm 617

Припомняме, че близо 3 хиляди търговищенци обиколиха експозициите в Европейската нощ на музеите миналата година. Тази година интересът отново бе много голям, твърдят музейните специалисти.

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Митко Стайков е новият областен управител на Търговище

mst obltrgМитко Стайков поема поста на областен управител в Търговище.

Това реши на първото си заседание новият Министерски съвет.

Правителството назначи двадесет и двама областни управители, освобождавайки досегашните.

Митко Стайков за втори път става областен управител на Търговище. Той беше губернатор от 2009 г. до 2013 г.

Стайков е на 51 години. Женен е и има две деца. Завършил е висше образование във ВСИ „ В. Коларов" гр. Пловдив - "Агроинженерство - полевъдство". Следдипломната му специализация е "Маркетинг и мениджмънт".

Стайков е общински ръководител на ПП ГЕРБ в Омуртаг.

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

12°C

Targovishte

Rain

Humidity: 94%

Wind: 6.44 km/h

 • 28 May 2017 18°C 11°C
 • 29 May 2017 22°C 11°C