charovna2017

обновена 2:19 PM EEST, Sep 25, 2017

Новини

Новини

С тържествен ритуал Търговище чества Деня на Независимостта

rz 2209171

С тържествен ритуал за издигане на знамената започна честването на Деня на Независимостта в Търговище.

В 10 часа, на площад „Свобода”, празничната програма откри Духовият оркестър. В церемонията участва знаменосната група на ІІ СУ „Проф. Никола Маринов”. Под звуците на националния, европейския и химна на Търговище бяха издигнати знамената на България, Европейския съюз и на града.


„Поздравявам Ви с Деня на Независимостта на България!
Днес отдаваме почит на историческите събития от 1908 година. На волята на народа и Отечеството, извоювани с меч и перо, с душа, сърце, себеотричане и отдаване на националната кауза”, обърна се към присъстващите на площада кметът д-р Дарин Димитров.

rz 2209176
«Заставайки пред Вас с цялата си лична отговорност - на човек, лекар, кмет, гражданин на Търговище, искам да се обърна към Вас с думите: Независимостта е цел, обединение, победа, свобода и достоен живот. Ценности, които се отстояват всеки ден. Ценности, за които всеки от нас трябва да бди! Да ги брани! Да ги налага! И в личния, и в обществения живот. Независимостта е отговорност! Изисква смелост, воля и енергия. Иска сърце!”, каза още д-р Димитров.


„Моят прочит на историческата дата, която днес отбелязваме и в Търговище е - Повече и ускорена работа в интерес на града, на общината, на нейните жители. Пак казвам - Имаме да наваксаме години. Да надделяваме над интереси. Да привличаме съмишленици. Защото времето не чака. Знамената се веят над нас. Нека се научим да ги носим в нас!
Честит празник, уважаеми съграждани! Днес е Денят на Независимостта! За нея се воюва всеки ден. Който, както може! Нека е с чест!”.


Така кметът на община Търговище поздрави гражданите и гостите, които се включиха в тържествената церемония.


Официални гости бяха народните представители д-р Венка Стоянова, Танер Али и Имрен Мехмедова, областният управител Митко Стайков, председателят на Общинския съвет Хатидже Алиева, общински съветници и други.
Празничната програма продължи с общински събор край село Осен, с участието на група „Вакали” и фолклорната певица Ева.

rz 2209173

rz 2209177

 

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Община Търговище раздава материали за кампанията „Да изчистим България заедно”

oa 40616

От днес, 13.09.2017 г., започва раздаването на чували и ръкавици за кампанията по почистване на Търговище, информират от пресцентъра на Общината. Материалите могат да се получат в 18 стая на първия етаж на администрацията. Заявки на граждани и организации, които желаят да се включат в кампанията, се приемат до края на работния ден в петък на телефони: 0601/ 6 86 58; 0601/ 6 86 86 и 0882 100 612.


Както информирахме, на 16 септември Община Търговище отново ще се включи в националната кампания „Да изчистим България заедно”.
За 7-ма поредна година училища, пенсионерски клубове, фирми и учреждения ще участват в почистването на обществени и жилищни зони в града и селата. В планираните зони са също входно - изходните артерии на населените места, парковете, местата за отдих, спорт и игри на децата.


До момента в Община Търговище са подадени заявки от 8 училища. Учениците и учителите от ІІ ОУ ”Н.Й. Вапцаров” ще чистят в района на училището. Очаква се в акцията да се включат 120 човека. От ІV ОУ ”Иван Вазов” се планира в кампанията да участват 290 ученици и учители. От ІІ СУ „Проф. Никола Маринов” се ангажират да почистят района около училището, ул.”Трайко Китанчев”, ул.”Петлешков”, детската площадка пред БКС. Очаква се да бъдат ангажирани над 230 ученици. Работническият стадион, спортната площадка зад Центъра за младежки дейности и инициативи, теренът около спортната зала „Н. Камов” са част от планираните зони за почистване, заявени от Спортното училище. Още близо 390 ученици от Професионалната гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии „Алеко Константинов” ще разчистват около учебната сграда и прилежащите площи. Училищата във Вардун, Голямо ново и Подгорица също са заявили желание да подпомогнат кампанията на 16 септември. Готовност имат и детските градини: „Веселушко”, „Здравец”, „Червената шапчица”, „Снежанка”, „Слънце”, както и техни групи в селата.
Община Търговище апелира всички да се погрижим за чистотата на населените ни места.


Чувалите, събрани по времена на кампанията, трябва да бъдат оставени до контейнерите за битови отпадъци. За извозването им на разположение е телефонът на БКС – Търговище: 0601/ 6 22 69.

Снимка: Архив

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

12 са жертвите на войната по пътищата в областта от началото на 2017-а

kat 200917

28 тежки пътно-транспортни произшествия са станали по пътищата на област Търговище от началото на годината. Загинали са 12 души, а пострадалите са 32.


Тези данни оповести днес пред медиите гл. инсп. Теодор Тодоров – началник Сектор „Пътна полиция“ към ОД МВР Търговище.

Пресконференцията, в която взеха учатие областният управител Митко Стайков и директорът на ОД МВР Търговище ст. комисар Николай Ненков, бе по повод утрешната инициатива „EDWARD” /European Day Without A Road Death/ - Европейски ден без загинали на пътя.


Над 26 хиляди са нарушенията на пътя, регистрирани до края на месец август, в Търговищко. Съставени са повече от 4 хиляди акта, от които 365 – за управление на МПС без книжка и 154 – след употреба на алкохол. Наложените глоби по фиш са над 22 хиляди. Стационарната камера на главния път София – Варна в района на Търговище е засякла до момента 15 282 нарушения, отчете гл. инсп. Тодоров. Според статистиката, тежките ПТП-та в региона намаляват, но се увеличава броят на убитите и ранените при тях.


В рамките на инициативата „EDWARD”, утре от 9,00 ч. до 12,00 ч. в Търговище ще се проведе специализирана полицейска операция на главния път София – Варна /до бензиностанция „Ромпетрол“/, в която ще се включат и ученици от Първо ОУ „Хр. Ботев“ и Втора гимназия. Децата ще раздават информационни материали на водачите.


Областна администрация - Търговище и този път ще партнира на полицията при провеждането на инициативата, подчерта областният управител Митко Стайков и изрази надежда, че с общи усилия ще допринесем за намаляване до минимум на броя на произшествията със загинали и ранени. Той апелира всички да спазват законите и правилата за движение по пътищата.

„Трябва да се започне от самокултурата и самовъзпитанието на всеки един от нас, защото, каквито и мероприятия да осъществим, ако нямаме контрол и дисциплина, ефектът ще е нулев“, заяви Стайков.


За търпение и толерантност от страна на шофьорите призова и директорът на ОД МВР Търговище ст. комисар Николай Ненков.


Операция „EDWARD” стартира от тази нощ и ще продължи до 24,00 ч. на 21 септември. Предвижда се да има 24-часово отразяване на събитията, свързани с безопасността на движението по пътищата, като детайли от всички евентуални пътни инциденти с тежко ранени граждани или пък с фатален край да бъдат предоставяни онлайн на обществеността.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Приключват ремонтите в училищата в община Търговище

trg otv09171

Пред приключване са възстановителните работи в сградата на ІІІ ОУ ”П. Р. Славейков” в Търговище, която претърпя големи щети при бурята през юли, съобщават от пресцентъра на Общината.

Близо 40 000 лв. са вложени в изграждане на покрив, след като част от него беше отнесен от стихията, която изтръгна с тухлите и носещата метална конструкция. Монтирана е нова дограма, извършено е шпакловане и боядисване на стени, както и подмяна на подови настилки. В тези дейности са вложени още над 30 000 лв. Дейностите се извършват със собствени средства на училището, докато се чака изплащане на застрахователното обезщетение. То вероятно няма да покрие пълния размер на повредите и извършените ремонти на сградата.


В ІІІ ОУ през новата учебна година ще учат 262 деца от І до VІІ клас. В сградата ще се провеждат занятията и на учениците от І ОУ „Хр. Ботев”, тъй като в тяхното училище стартира проект за обновяване по Оперативна програма „Региони в растеж”. Така допълнително в приемащото училище ще влязат още над 600 ученици.
Ремонтните дейности в ІІІ ОУ трябва да приключат до началото на учебната година.


В ІV ОУ „Иван Вазов” в града е извършена частична подмяна на дограми, боядисване на класни стаи, коридори и салона за физическо. В І СУ “Свети Седмочисленици" са инвестирали над 95 000 лв. в ремонти на класни стаи и актовата зала. Закупено е и ново обзавеждане, също със собствени средства, за над 8800 лв. Във ІІ СУ "Проф. Никола Маринов" са направени ремонти на спортната площадка и физкултурния салон, сменени са врати, монтирано е допълнително евакуационно осветление. Всички средства, в размер на над 35 000 лв., са от бюджета на училището. В останалите общински училища в града, включително спортното, гимназията по земеделие и тази по чужди езици, ремонти не са извършвани.


В осемте общински училища в селата също са приключили с планираните дейности по обновяване на класни стаи, ремонти на санитарни възли, подмяна на дограми и стъкла и други.
До 1 октомври трябва да завърши ремонтът на столовата и кухнята на ОУ „Хр. Ботев” в село Вардун. Стойността му е 16 400 лв. Средствата са от бюджета на училището. Там са направени още шпакловки и боядисване, ремонти на покрив, санитарни помещения и други. Закупено е и ново оборудване за подпомагане на учебния процес.


4737 са учениците, които се очаква да влязат в класните стаи в общинските училища в Търговище през новата учебна година. В държавните има записани още 1399ученици.
Училищната мрежа в общината е в готовност за стартиране на занятията и не се очакват проблеми с обезпечеността на базите.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Областна администрация -Търговище - партньор на "Пътна полиция" при провеждането на Европейския ден без загинали на пътя

sgrada obl uprava

По предложение на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ – TISPOL, денят 21 септември за втора година е обявен за европейски ден без загинали на пътя. В тази връзка и в нашата страна ще бъде реализирана инициативата „EDWARD” , която е подкрепена от Европейската комисия и е посветена на Европейската седмица на мобилността - от 16 до 22 септември 2017 г. Мотото, под което тази година ще премине Европейският ден без жертви на пътя в Република България, е „СПАСИ ЖИВОТИ!“. Главна дирекция „Национална полиция“ в МВР е национален координатор на операцията на територията на Република България.


Областна администрация - Търговище и този път ще партнира на полицията при провеждането на инициативата.


Предвижда се на този ден да има 24-часово отразяване на събитията, свързани с безопасността на движението по пътищата, като детайли от всички евентуални пътни инциденти с тежко ранени граждани или пък с фатален край да бъдат предоставяни онлайн на обществеността.


За постигането на целта на операция EDWARD – да няма загинали на пътя, органите на „Пътна полиция“ ще засилят контролната дейност и в максимална степен ще подпомагат за безопасността на всички участници в движението по пътищата.
Ръководството на Областната администрация се надява, че с общи ще допринесем за намаляване до минимум на броя на произшествията със загинали и ранени.


Пресцентър на областна администрация Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Определени са изпълнителите на обектите от образователната инфраструктура по „Региони в растеж”

tgo 08171

Определени са изпълнителите на обществената поръчка за основен ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност в обектите от образователната инфраструктура, включени в инвестиционната програма на Община Търговище по Оперативна програма „Региони в растеж”, информират от пресцентъра на местната администрация.


Решението на комисията е публикувано днес, 07.09.2017 г., на сайта на Общината. То гласи, че за ЦДГ 7 „Снежанка” комисията класира офертата на „Ивелинстрой” ЕООД (София), с предложена цена от 1 209 664,70 лв.

За ЦДГ 9 „Приказка” е определен изпълнител „ЖСП Стил” ООД (Шумен), с оферта на стойност 1 091 656,05 лв.

За обособено позиция 3 от обществената поръчка, за основен ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност І ОУ „Хр. Ботев”, е класирана офертата на „Стройкомерс – ТТ” ЕООД, с цена 2 858 848,70 лв.

За позиция 4 от поръчката, детска ясла 1 „Първи юни”, е определен изпълнител „Радита” ООД, чието предложение е на стойност 968 014,51 лв. Цените са без ДДС.


Препис от решението се изпраща днес на участниците в процедурата и ще бъде предоставено на длъжностните лица за съхранение в досието на обществената поръчка: „Основен ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност по проект „Обновяване и модернизиране на общинската образователна инфраструктура”, осъществяван по ОП „Региони в растеж” 2014-2020.
Решението, заедно с доклада и протоколите на комисията, е публикувано в профила на купувача на адрес: http://ezop.uslugi.io/public/obshtina_targovishte/#27.
То подлежи на обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията в 10-дневен срок от получаването му.


Предходната обществена поръчка за избор на изпълнители на строителството беше прекратена, след като комисията установи, че документите на кандидатите не отговарят на техническите изисквания. Всеки от тях получи протокол с подробни разяснения какви несъответствия и разминавания с нормативите е допуснал, за да бъдат отстранени.


При повторното й обявяване значително бяха облекчени изискванията за участие. На този етап бяха внесени 22 оферти. При 18 от тях отново има съществени пропуски. Те са посочени детайлно в решението за всеки един от кандидатите, които не стигнаха до отваряне на ценови оферти, тъй като има технически несъответствия. Най-често срещаните са липсата на декларации за характеристиките на материалите, които да гарантират качеството им, за да не се допусне използването на неотговарящи на стандартите материали. Масово са подавани декларации по отменената през 2015 г. Наредба за съществените изисквания към строежите и оценяване съответствието на строителните продукти, а не Декларация за експлоатационни показатели или Декларация за характеристиките на строителния продукт, съгласно чл. 4 от Наредба № РД-02-20-1, от 5 февруари 2015 г., за условията и реда за влагане на строителни продукти в строежите на Република България, каквото е изискването на Възложителя, посочено в изискванията.


Сред другите често срещани несъответствия е разминаване в графика на посочените дейности, които в отделните документи сочат различна продължителност и няма как де се определи колко време ще бъде строителството и отговаря ли на заложените срокове, за да не се допусне излизане извън определеното по проектите време за завършване на обектите.
Комисията, разгледала, оценила и класирала офертите, е установила, че въпреки че участниците подробно са били информирани къде са нередностите им при първото подаване на документи, те отново не са били коригирани. Според Закона за обществените поръчки това, че не отговарят на техническите изисквания, автоматично води до отпадането им от разглеждане на ценовите оферти. В противен случай санкции ще бъдат наложени на Общината.


Ако решението на комисията не бъде обжалвано, ще бъдат сключени договори с избраните изпълнители. Останалите процедури за избор на изпълнители за авторски, строителен надзор, одит, публичност вече са приключили и не са обжалвани.


Днес в 17 часа изтича срокът и за подаване на оферти по процедурата за избор на изпълнители за доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане на сградите на двете градини, детска ясла и училище, които ще бъдат обновени по настоящата процедура.


Служителите на Община Търговище, на които със заповед е възложено провеждането на процедурите, направиха всичко възможно те да се реализират в законовите срокове, при стриктно спазване на изискванията на Закона за обществените поръчки и разписаните в проектите по ОП „Региони в растеж” дейности. При подготовката на документите за поръчката са ползвани консултации на водещи специалисти в страната по Закона за обществените поръчки, който е нов и все още недобре познат и сред бизнеса, по отношение на практическата реализация, което създава затруднения при провеждане на процедурите и бави изпълнението на дейностите.


При липса на обжалване строителството на обектите от образователната инфраструктура може да започне през октомври. Според разписаните задължителни указания, на всеки обект трябва да бъде направена церемония по „първа копка”.


Пред старт са и дейностите по обновяване на линейната инфраструктура от градската среда по ОП „Региони в растеж”. Там ще се работи по улиците „Гладстон” и „Велико Търново”, частта от „Трети март” от кръстовището с „Трайко Китанчев” до околовръстното, както и изграждане на кръгово кръстовище на бул.”Митрополит Андрей”. В същия проект е и обновяване на пет зони от кв. „Запад” 2.

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Тържествен ритуал и общински празник за 22 септември в Търговище

pt 3

С ритуал за издигане на националното знаме ще започнат тържествата за отбелязване на Деня на независимостта в Търговище на 22 септември. Церемонията ще се състои в 10 часа на площад „Свобода”. С приветствие към гражданите ще се обърне кметът д-р Дарин Димитров.

За това съобщиха от пресцентъра на Община Търговище.


В 11 часа край село Осен ще бъде дадено началото на традиционния общински празник „Под крушата на осенската поляна”. В него ще участват група „Вакали” и фолклорната изпълнителка Ева от „Ева квартет”.

oss514
23 читалища от общината ще подредят на поляната своя изложба, наречена „Есен в буркани”. Тя ще бъде съпътствана с демонстрации и дегустации.
В програмата на събора са включени и кътове за децата, където ще има спортни занимания и надпревари.


И тази година Община Търговище осигурява безплатен транспорт за всички граждани, които желаят да се включат в празника край село Осен. В 10,30 часа от паркинга до хотел „Терра Европа” ще потеглят 4 автобуса. Обратно за Търговище те ще тръгнат в 13 часа. Осигурен е превоз и за жителите на села, които са заявили желание да се включат в празника. Има график и маршрут на тръгване, които са раздадени на кметовете на населените места. За транспортирането са осигурени 8 автобуса, с по 50 места всеки.


Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров кани жителите на града и селата от общината да се включат в празничните прояви на 22 септември.

Снимки: Архив

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Проведе се публично обсъждане на годишния отчет на общинския бюджет за 2016 г.

oa 10917

Стриктна финансова дисциплина, с повишена събираемост и сериозно завишаване на разходите в капиталовата програма, показва годишният отчет за изпълнението на бюджета за 2016 г. на Община Търговище.
Това стана ясно при публичното му обсъждане, което се проведе на 31.08.2017 г. В него взеха участие кметът д-р Дарин Димитров, заместниците му, служители на администрацията, граждани и медии.
Обсъждането беше свикано и водено от председателя на Общинския съвет Хатидже Алиева, както гласи Законът за публичните финанси и наредбата на Общината.
„Привлякохме допълнително финансиране за важни обекти, като т.нар. пробив Катрафилов и ремонт на спортната зала. През септември стартират строителните работи по линейната инфраструктура от ОП „Региони в растеж”. Както вече имах възможност да кажа, предстоят ни серия „първи копки”.
Очакваме и средства за ремонт на републиканската инфраструктура в града - от бул. „Ал. Стамболийски” през „Митрополит Андрей” и ул. „Паисий”, както и за отсечките Вардун – Черковна и Певец – Мировец. Тези средства няма да са част от бюджета, но ще са инвестиции във важна инфраструктура на общината ни. Поискали сме и спешно финансиране за изграждане на нова клетка на депото за битови отпадъци.
Уверявам Ви, че зад всички тези цифри, които ще чуете и може да звучат сухо, стои огромен труд на екипа на Общината”, обърна се д-р Димитров към присъстващите на обсъждането.
Заместник-кметът Валентин Велчев посочи, че началният план на приходите за миналата година е бил в размер на 37 982 963 лв. В резултат на направените промени по бюджета през 2016 г., актуализираният план в края на годината е стигнал 42 763 569 лв.
Постъпилите приходи с държавен характер са 22,7 млн. лв. Бюджетът е разполагал с малко над 1 млн. лева повече приходи с държавен характер, спрямо предходната година. Приходите с общински характер са били 20 222 568 лв. За сравнение към 31.12.2015 г. отчетените приходи с общински характер са били 18 914 372 лв.
„В общата сума на отчетените разходи, за делегирани дейности, най-висок дял заемат разходите за функция „Образование” – 65%, следвани от „Общи държавни служби” – 12%, „Социално осигуряване, подпомагане и грижи” – 10%”, посочи Велчев.
При разходите за местни дейности, най-голям относителен дял бележат разходите за функция „Жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда” – 33%, функция „Образование” – 23% и други.
„Актуализираният план към 31.12.2016 г. на разчета за капиталови разходи на Община Търговище е на стойност 6 001 491 лв., в т.ч. със средства предоставени от централния бюджет в размер на 3 756 600 лв., Преходен остатък по бюджета (ПУДООС) – 150 000 лв. Собствените бюджетни средства са били 1 679 463 лв., а другите източници на финансиране – 332 574 лв. и други”, отчете още Велчев.
За ремонти на улици са похарчени над 1,4 млн. лв. Други над половин млн. лв. са вложени в рехабилитация на общинската пътна мрежа. В изграждане на детски площадки и улично осветление са инвестирани по около 240 000 лв.
По време на отчета беше обсъдено и разходването на средствата от Европейския фонд по реализирането на различните проекти.
Годишният отчет на изпълнението на бюджета на Община Търговище е проверен и заверен без резерви (забележки) от Сметната плата в края на юли. След одита е изготвен доклад и той беше представен за обществено осъждане. Предстои да бъде внесен и на сесия на Общинския съвет.
Всички приложения и подробната информация за годишния отчет са публикувани на сайта на Община Търговище.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Близо 4000 жители на община Търговище ще участват в кампанията за почистване на града и селата

tgo 08171

Близо 4000 жители на община Търговище се очаква да се включат в кампанията „Да изчистим България заедно”, която ще се проведе в събота, 16.09.2017 г., съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Заявки за участие са подадени от пенсионерски клубове, училища, читалища, кметства на населените места, Областната администрация, НАП, БЧК, Военно окръжие, детски градини и много други. Управителите на етажна собственост също създават организация за почистване в околоблоковите пространства.


До края на днешния работен ден в Общинската администрация продължава раздаването на чували и ръкавици за кампанията по почистване на Търговище. Материалите могат да се получат в 18 стая на първия етаж на администрацията.


Заявки на граждани и организации, които желаят да се включат в кампанията, се приемат до края на работния ден на телефони: 0601/ 6 86 58; 0601/ 6 86 86 и 0882 100 612.


Всяка организация заявява и в кой район ще извършва почистване. Включени са паркови зони, улици, пространства около обществени сгради, входните артерии на населените места и други.


Чувалите, събрани по време на кампанията, трябва да бъдат оставени до контейнерите за смет. Молбата е отпадъците да се събират разделно – битови, растителна маса, подлежащи на рециклиране в отделни чували. За извозването им на разположение е телефон: 0601/ 6 22 69. Ще бъде създадена организация за своевременното събиране на натрупаните количества.

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

Кметът на Търговище с поздрав за празника Курбан Байрам

kmet ddimitrov1215

Честит Курбан Байрам на всички съграждани, които почитат празника и неговите традиции!

Уважаеми съграждани,

Празниците на етносите ни, наследени с родовата ни памет, с личната ни идентичност, са свещените ритуали и вярвания, които споделяме с близките, приятелите и съседите.
Споделяме ги като наследство и наша същност.
Курбан Байрам носи посланието на прошката и на благодарността. Все съкровени чувства, които ни превеждат и пречистват през трудното ежедневие.
Нека по-често се вглеждаме в нас и хората около нас, за да простим за волните и неволни грешки и най-вече благодарим за хубавите неща, които съпътстват дните.
Нека доброто намира своя път, послание и надежда не само в празничните дни.
Пожелавам на всички здраве, благоденствие и хармония в душите.

Честит празник!


Д-р Дарин Димитров
Кмет на община Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Новини

14°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 75%

Wind: 6.44 km/h

 • 26 Sep 2017 18°C 11°C
 • 27 Sep 2017 17°C 11°C