charovna2017

обновена 6:38 AM EEST, Apr 20, 2019

Археолозите продължават да сглобяват пъзела „Мисионис“

  • Публикувано в Новини

po 507161

Продължаваме да сглобяваме пъзела, наречен Мисионис. Това каза днес пред журналисти в Търговище проф. Николай Овчаров.

po 507162

От днес започва Археологическо лято 2016. То ще продължи до края на август.

Община Търговище ще финансира с 30 000 лв. проучванията на крепостта, заяви кметът д-р Дарин Димитров и допълни, че целта е Мисионис да се превърне в атрактивен туристически обект.

Ще продължат разкопките и проучването на Източния и Северния квартал на древния град. Влагам големи надежди в новия квартал, намиращ се в подножието на прохода, вляво от главния път, където най-вероятно се е намирала кантората за търговия с Русия, подчерта търговищкият археолог Ангел Конаклиев. Още в първия ден на разкопките е открита къща в Източния квартал и се очертава появата и на огромна сграда.

Според българския Индиана Джоунс пък древният град край Търговище трябва да придобие „свето кръщение“, т. е. да се актува за собственост от Областната управа, за да може да се възползва от евросредства.

po 507163

По думите на проф. Овчаров, Мисионис има и много интересна средновековна история. През 9-10 век той е бил укрепено селище, пряко свързано със столицата Велики Преслав, а през 13-14 век крепостта е цялостно обновена и е основен страж на Търновград. Предполага се, че славянското име на Мисионис по това време е Косово. Откритите през 2005 г. шест сребърни монети – акчета от времето на султан Мурад I, са били на затрупан под руините турски воин. „Това ни показва, че той е един от турците, атакували крепостта през 1 388 г.“, разказа археологът. 

Според него, през 1 393 г. османците минават покрай Мисионис, идвайки от Шумен. В пасаж на турски хронист е записано, че след като владетелят на крепостта не се предава доброволно на великия везир, заповедта била градът да бъде опожарен и разрушен. Дори османските хронисти подчертават смелостта на малцината, оказали съпротива на нашествениците и останали докрай верни на своя цар Иван Шишман. Ето защо историята на Косово от това време става толкова важна за нас и като българи, и като търговищенци. Тука се е разиграл един от най-драматичните епизоди на войната. Затова ние ще продължим да сглобяваме този пъзел, наречен Мисионис“, заключи проф. Овчаров и допълни, че скоро от печат ще излезе пътеводителят "Търговище - бисерът на българския Североизток".