charovna2017

обновена 2:50 PM EEST, Oct 19, 2018

В Търговище е задържан младеж, участвал в крупна телефонна измама

  • Публикувано в Новини

sgrada rdvr

На 19.01.2018 г. в гр. Търговище след съвместни действия на служители на ГДНП, ОДМВР-Търговище и ОДМВР-В. Търново, е задържан участник в телефонна измама, осъществена по популярната схема за необходимост граждани да окажат съдействие на полицейски служители, провеждащи операция по задържането на извършители на измами.


Същия ден 66-годишна жена от гр. Търговище е получила обаждане на стационарния телефон в службата си от мъж, представил се за полицейски служител, който я е въвел в заблуждение че, предоставяйки наличните си пари на извършители на измами, които вероятно ще й позвънят, ще помогне на полицията да ги задържи, а веднага след това парите ще й бъдат върнати.

Жената е изтеглила от сметката си в банка сумата от 76 хиляди лева, поставила ги в найлонов плик и ги оставила на указаното й по телефона място - в непосредствена близост до кошче за смет на детска площадка в междублоково пространство в централната част на гр. Търговище.


Около 15 ч. на 19.01.2018 г. служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОД МВР-Търговище са задържали непосредствено след прибиране на плика с упоменатата сума младеж, който се е опитал да избяга.

Установено е, че той е 16-годишен, от гр. Търговище.

Същият е задържан в РУ-Търговище за срок до 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 от Наказателния кодекс.

Работата по документиране на престъплението продължава под ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Търговище.

Проверява се съпричастността на задържания към още една измама, осъществена в гр. Търговище, когато в началото на този месец по същия сценарий е била въведена в заблуждение 77-годишна самотноживееща жена от града. Тогава тя хвърлила през терасата на жилището си сумата от 1600 лв. с идеята, че по този начин подпомага полицейска операция.


ПРЕСЦЕНТЪР НА ОД МВР-ТЪРГОВИЩЕ

16°C

Targovishte

Cloudy

Humidity: 59%

Wind: 19.31 km/h

  • 20 Oct 2018 19°C 8°C
  • 21 Oct 2018 17°C 8°C