charovna2017

обновена 2:04 PM EET, Feb 19, 2019

Търговище ще отбележи 140 години от Освобождението си с мащабна възстановка

  • Публикувано в Новини

osv0117

Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров кани гражданите на проявите, посветени на 140 години от Освобождението на града.


Честването ще започне в 11.30 часа на 28 януари, неделя, с мащабна възстановка на събитията от Освобождението на Ески Джумая, която ще се проведе пред Свещаровата къща, поясняват от пресцентъра на Община Търговище.


Проявата е инициирана от местния Патриотичен клуб „Възраждане” и в нея ще вземат участие над 130 представители на патриотични клубове от Велики Преслав, Добрич, Шумен, Силистра, Панагюрище, Варна.


На 29 януари, от 11.00 часа на пл. „Свобода“ ще се състои ритуал за издигане на знамената. В 11.15 ч. ще бъде отдадена почит пред паметника на ген. Казимир Ернрот, след което ще потегли шествие за поднасяне на венци и цветя на Морената в кв. „Варош“. В 11. 45 часа ще бъде отслужена панихида в храм „Св. Успение на Пресвета Богородица“.


Очаква се официални гости да бъдат вицеконсулът на Руската федерация в град Русе г-н Алим Жаманов и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.


Честванията ще приключат в 20.00 часа, когато небето над Търговище ще бъде осветено от празнична заря.