charovna2017

обновена 3:24 PM EET, Mar 22, 2019

140 балона с цветовете на националния флаг полетяха в небето за 3 март

  • Публикувано в Новини

303o2

Десетки граждани се включиха в проявите, организирани от Община Търговище по случай Националния празник на Република България.
Честванията започнаха с отслужването на панихида в памет на загиналите за свободата в храм „Св. Йоан Рилски“.

303o1
Ритуал по издигането на националния ни флаг и знамената на Европейския съюз и Общината се състоя на площад „Свобода“. Церемонията изпълниха курсанти от Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – гр. Шумен към Националния военен университет „Васил Левски“.


„Трети март, и днес, 140 години след Освобождението, е лично предизвикателство за всеки от нас. Да сме единни, горди, смели, безстрашни, мъдри, когато отстояваме интересите на България, на всеки град и село, на всеки гражданин на страната ни. От нас зависят фактите, които един ден ще са история.“, каза в празничното си слово кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.


Сред официалните лица бяха още областният управител Митко Стайков, председателят на Общинския съвет инж. Хатидже Алиева, заместник-кметовете и секретарят на общината.


На площад „Свобода“ се състоя и флашмоб на ученици от 6 и 7 клас на I ОУ „Христо Ботев“. 140 балона с цветовете на българския трибагреник полетяха високо в небето, с посланието да ценим и отстояваме свободата си.
Традиционното шествие до паметника на българо-руската дружба бе водено от взводове към Националния военен университет „Васил Левски“ и Духовият оркестър към Общината. Пред паметника възпитаниците на I ОУ „Христо Ботев“, с ръководител Петър Асенов, изпълниха поетичната композиция „Орловите крила на свободата“.

303o3
Десетки венци и цветя бяха положени от официалните лица и гражданите пред монумента, в знак на почит към загиналите за Освобождението.
Честванията по случай 3 март ще приключат тази вечер с празнична заря на площад „Свобода“.