charovna2017

обновена 8:31 AM EEST, Aug 22, 2019

15-метров български трибагреник развяха в Търговище за 3 март

  • Публикувано в Новини

DSC05987

15-метров български трибагреник предвождаше празничното шествие в Търговище, като част от проявите, организирани от местната администрация, по случай 3 март - Националния празник на Република България и 141 години от Освобождението.

Честванията в празничния ден започнаха с отслужването на молебен за здраве и благоденствие на българския народ в храм „Св. Йоан Рилски“, по инициатива на Архиерейското наместничество.

Ритуал за издигане на националния ни флаг и знамената на Европейския съюз и Общината се състоя на площад „Свобода“.

„За да сме свободни днес, 141 години след онзи 3 март от 1878 г., първо трябва да освободим съзнанието си. Да разбудим духа си. Да се издигнем над личното удобство и да потърсим повече солидарност, справедливост и отговорност в делата си“, заяви в празничното си слово кметът д-р Дарин Димитров.

Сред официалните лица, включили се в честванията, бяха още народният представител д-р Венка Стоянова, областният управител Митко Стайков, ръководният екип на Община Търговище. 

DSC05943

Традиционното шествие от централния площад до паметника на българо-руската дружба бе предвождано от 30 ученици в гимназиален етап на обучение от II СУ „Проф. Никола Маринов”, които развяха 15-метровия български флаг.

Пред монумента ученици в 5 и 7 клас на I ОУ „Христо Ботев“ изнесоха музикално-поетичната композиция „Пред олтара на свободата“, след което се състоя и ритуалът за поднасяне на венци и цветя.

В програмата участваха и Духовият оркестър към Община Търговище и Фанфарният оркестър към I ОУ „Христо Ботев“.

Проявите по случай националния празник ще приключат в 19.00 часа, с празнична заря на площад „Свобода“.