charovna2017

обновена 8:29 AM EEST, May 27, 2020

Кулинарно шоу и състезание за най-едра тиква на общинския празник „Под крушата на осенската поляна“

  • Публикувано в Новини

ol 2209157

Общинският празник „Под крушата на осенската поляна“, който Община Търговище организира по случай отбелязването на 111 години от обявяването на Независимостта на България, ще се проведе на 21 септември край село Осен.

Програмата започва в 11.00 часа с кулинарно шоу на Иван Звездев. На място той ще приготви агнешка курбан чорба със зеленчуци, която всички присъстващи ще имат възможност да опитат. Известният кулинар е подготвил и викторина с награди.

11 читалища от общината ще представят аранжирани кътове с плодове и зеленчуци на тема „Есенното изобилие на търговищкия край“. Други 3 читалища и 1 пенсионерски клуб от града ще подредят битови кътове на тема „Традиции от миналото“, където гостите на празника ще могат да се снимат. Всички желаещи граждани също могат да участват с аранжиран от тях кът по една от темите. Те трябва да заявят участие на тел.: 0601 6 86 93 в Община Търговище до петък, включително.

Гостите на празника пък ще могат да гласуват за най-автентичния битов кът и за най-богато и красиво украсения кът с плодове и зеленчуци. Събралите най-много гласове ще получат за награда концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия“ на посочени от тях повод, дата и място.

По време на общинския празник ще се състои и състезание за най-тежка тиква. Записването за участие и теглене на експонатите ще става на място. Стопанинът на най-едрата тиква ще получи подарък. Всички присъстващи ще могат да дадат своето предположение колко точно тежи най-голямата тиква. За позналия или този, който е най-близо до резултата, също е предвидена награда.

Камерен състав на ансамбъл „Мизия“ пък ще поведе празничното хоро, а всеки желаещ ще може да изпълни музикален поздрав в рамките на рубриката „Микрофонът е Ваш“.

Община Търговище традиционно осигурява безплатен транспорт до село Осен. Автобусите ще потеглят в 10.15 часа от паркинга на ул. „Стефан Караджа“. Обратно за Търговище те ще тръгнат в 13:30 часа. За жителите на селата, които са заявили желание да се включат в празника, също е осигурен превоз. Графикът и маршрутите са раздадени на кметовете на населените места.