обновена 12:48 PM EEST, Sep 24, 2020

Община Търговище започва изграждането на центрове за възрастни и лица с психични разстройства

  • Публикувано в Новини

DSC00416

С пресконференция и церемония „Първа копка“ днес Община Търговище даден старт на проект „Алтернатива за живот“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

По проекта ще бъдат изградени Център за лица с психични разстройства и Център за възрастни хора с невъзможност за самообслужване в село Съединение.

На пресконференцията и церемонията присъстваха кметът д-р Дарин Димитров, ръководителят на проекта инж. Димо Димов, представители на фирмите изпълнители, жители на село Съединение.

„Това е поредният обект по „Региони в растеж“, който започваме. Целта ни е да създаваме все по-качествени социална инфраструктура и услуги, които да отговарят на нуждите на потребителите“, заяви д-р Димитров.

Ръководителят на проекта инж. Димо Димов обясни, че центровете ще се помещават в двуетажна сграда, общинска собственост, с площ от близо 600 кв. м. „В тази сграда, в периода от 1967 г. до 1997 г. се е помещавало бившето училище в селото. Сега тя ще бъде преустроена, реконструирана и пристроена. Капацитетът и на двата центъра ще е от по 15 потребители“, заяви инж. Димов.

Дейностите по проекта включват въвеждане на мерки за енергийна ефективност, подмяна на дограмата, обособяване на спални помещения със санитарни възли към тях, кухня, дневни стаи и стаи за терапия, доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане. Ще се монтира вътрешен асансьор за хора с увреждания. Предвидени са и мерки за благоустрояване и озеленяване.

Предоставянето на социалните услуги в центровете ще бъде финансирано по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.

Срокът за приключване на дейностите е до края на януари 2021 г., а стойността на проекта е 1 109 989 лв.