обновена 6:06 AM EEST, Jun 15, 2021

Областният медицински съвет със спешни мерки заради извънредното положение

  • Публикувано в Новини

1303201

Във връзка с приетото днес решение на Народното събрание за обявяване на извънредно положение в цялата страна, областният управител Митко Стайков свика спешно заседание на Областния медицински съвет за борба с коронавирус инфекцията.

Членовете на Съвета докладваха за предприетите мерки по превенция разпространението на вируса, както и необходимите ресурси за справяне с кризата.


Към настоящия момент на територията на областта няма доказан пациент, диагностициран с COVID-19. От началото на февруари Регионалната здравна инспекция е поставила под карантина общо 25 лица в област Търговище, като за 11 от тях карантинният срок е изтекъл. При сега наблюдаваните лица няма обезпокоителни симптоми. Отделно от това здравните власти са изпратили 13 проби, взети на случаен принцип от болничните заведения в областта, като всички те са отрицателни.


Директорите на болниците и ЦСМП докладваха за спешната нужда от маски и защитни облекла. Направена е организация, съвместно с РЗИ, за осигуряване в най-кратки срокове на необходимите консумативи. Областният управител разпореди на директора на ОДБХ – Търговище д-р Анелия Цонева незабавно да раздаде от наличните защитни облекла и консумативи на медиците от МБАЛ-Търговище и ЦСМП за безопасното изпълнение на служебните им задължения.

В болницата в Търговище имат готовност за използване на 12 налични апарата за обдишване, но заявиха необходимост от още 8 апарата.

Всички държавни и общински институции, болници и училища прилагат засилени мерки за дезинфекция, както и филтър на влизащите граждани.

По информация от Регионалното управление на образованието, от понеделник всички училища в областта ще провеждат обучение в електронна среда, т.е. ученици и учители ще работят от домовете си под формата на онлайн обучение и уебинари.

Съгласно указанията на министъра на здравеопазването, се преустановява провеждането на всякакъв тип масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни, научни, увеселителни, както и се преустановява дейността на игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите.

Преустановят се и учебните занятия и всички извънкласни мероприятия в училищата както и на посещенията на деца в детските градини и ясли.

Областният управител пое ангажимент да осъществява контрол по изпълнението на разпоредените мерки. Издадена бе и заповед, с която се въвеждат конкретни противоепидемични мерки в област Търговище.